Lehké recepty přímo od moře - část I.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do přírody či posezení na zahradě. Pusťte si Itálii k tělu a nechte se hýčkat jejími chutěmi.

Zeleninové ragú s rajčaty

4 porce - příprava: 40 minut

* 3 mrkve
* 1 petržel
* 1–2 cukety
* 2 červené papriky
* 1 cibule
* olivový olej
* 2 bobkové listy
* 100 ml bílého vína
* 1 plechovka bílých fazolí v tomatě
* 1 plechovka rajčat
* sůl a pepř

Očištěnou zeleninu nakrájejte. V pánvi rozehřejte olej a začněte s restováním – nejdřív přijde na řadu mrkev a petržel, po asi 3 až 4 minutách přidejte zbytek zeleniny a bobkový list. Krátce orestujte, podlijte vínem a nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Přidejte fazole a rajčata, ochuťte solí a pepřem, případně bylinkami. Podle potřeby ještě chvíli povařte, aby se odpařila voda.


Domácí sušená rajčata

láhev o obsahu 600 ml - příprava: 20 minut + sušení

* 3 kg zralých masitých rajčat
* 2 lžičky soli
* čerstvé bylinky
* kapary
* 4–5 stroužků česneku
* 300–400 ml olivového oleje

Rajčata omyjte a osušte. Přepulte je. Vyjměte semínka, jinak se budou rajčata sušit opravdu dlouho, a sušte v troubě nebo na slunci. Usušená rajčata naložte s bylinkami, kapary nebo rozříznutými stroužky česneku a zalijte olivovým olejem. Místo nakládání je můžete uložit do vzduchotěsného sáčku.

SUŠENÍ V TROUBĚ – 12 hodin

Plechy vyložte pečicím papírem a rajčata narovnejte řeznou stranou nahoru. Při 70 °C pečte asi 3 hodiny, ideálně s pootevřenými dvířky od trouby, aby pára mohla unikat. Pak rajčata otočte a trochu rozmáčkněte. Takto pokračujte ještě asi 6 hodin, až budete s mírou vysušení spokojení.

SUŠENÍ NA SLUNCI – 3 dny

Rajčata narovnejte řeznou stranou nahoru a vystavte na přímé slunce. Plechy nezapomeňte překrýt síťkou, aby na rajčata nesedaly mouchy! Asi po 1,5 dni rajčata otočte a dosušte.


Piadina romagnola

4–6 porcí - příprava: 50 minut

* 2 lžičky sušeného droždí
* 150 g sádla
* sůl
* 500 g hladké mouky označené „00“ + na podsypávání
* 1 lžička jedlé sody

V asi 200 ml vody rozmíchejte sušené droždí a přidejte rozpuštěné sádlo. Osolte a začněte zadělávat s moukou prosátou s jedlou sodou (díky ní bude těsto i po upečení vláčné, někdy se zase používá místo vody sodovka). Podle potřeby přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto překryjte čistou utěrkou a nechte asi 30 minut odležet a mírně nakynout.

Těsto rozválejte na pomoučněné pracovní podložce na tenký plát a vykrájejte z něj velké kruhy. Jednoduše to jde třeba obrácenou mísou s pevnými hranami. Ty nasucho opečte z obou stran na tálu nebo na pánvi. Jedna z nejčastějších verzí je piadina s parmskou šunkou, mozzarellou a rukolou, vložit do ní ale můžete v podstatě cokoli.

Náš TIP: Aby se placky během pečení nekroutily a nevznikaly v nich bubliny, propíchejte je vidličkou, aby měla kudy unikat pára – stejně jako u křehkého nebo lineckého těsta.


Marinované papriky

4 porce - příprava: 60 minut + marinování

* 12 tlustostěnných paprik
* 6–8 stroužků česneku
* 2–3 lžíce kaparů
* sůl a pepř
* 120 ml olivového oleje

Troubu zapněte na 180 °C. Papriky omyjte a pečte asi 30 minut. Smíchejte prolisovaný česnek, kapary, sůl a pepř a olivový olej. Papriky vložte do sáčku a nechte zapařit. Pak je oloupejte, půjde to snadno. Dužninu nakrájejte, smíchejte s marinádou a šťávou z pekáčku. Nechte 30 minut marinovat a podávejte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…