Lehké recepty přímo od moře - část I.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do přírody či posezení na zahradě. Pusťte si Itálii k tělu a nechte se hýčkat jejími chutěmi.

Zeleninové ragú s rajčaty

4 porce - příprava: 40 minut

* 3 mrkve
* 1 petržel
* 1–2 cukety
* 2 červené papriky
* 1 cibule
* olivový olej
* 2 bobkové listy
* 100 ml bílého vína
* 1 plechovka bílých fazolí v tomatě
* 1 plechovka rajčat
* sůl a pepř

Očištěnou zeleninu nakrájejte. V pánvi rozehřejte olej a začněte s restováním – nejdřív přijde na řadu mrkev a petržel, po asi 3 až 4 minutách přidejte zbytek zeleniny a bobkový list. Krátce orestujte, podlijte vínem a nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Přidejte fazole a rajčata, ochuťte solí a pepřem, případně bylinkami. Podle potřeby ještě chvíli povařte, aby se odpařila voda.


Domácí sušená rajčata

láhev o obsahu 600 ml - příprava: 20 minut + sušení

* 3 kg zralých masitých rajčat
* 2 lžičky soli
* čerstvé bylinky
* kapary
* 4–5 stroužků česneku
* 300–400 ml olivového oleje

Rajčata omyjte a osušte. Přepulte je. Vyjměte semínka, jinak se budou rajčata sušit opravdu dlouho, a sušte v troubě nebo na slunci. Usušená rajčata naložte s bylinkami, kapary nebo rozříznutými stroužky česneku a zalijte olivovým olejem. Místo nakládání je můžete uložit do vzduchotěsného sáčku.

SUŠENÍ V TROUBĚ – 12 hodin

Plechy vyložte pečicím papírem a rajčata narovnejte řeznou stranou nahoru. Při 70 °C pečte asi 3 hodiny, ideálně s pootevřenými dvířky od trouby, aby pára mohla unikat. Pak rajčata otočte a trochu rozmáčkněte. Takto pokračujte ještě asi 6 hodin, až budete s mírou vysušení spokojení.

SUŠENÍ NA SLUNCI – 3 dny

Rajčata narovnejte řeznou stranou nahoru a vystavte na přímé slunce. Plechy nezapomeňte překrýt síťkou, aby na rajčata nesedaly mouchy! Asi po 1,5 dni rajčata otočte a dosušte.


Piadina romagnola

4–6 porcí - příprava: 50 minut

* 2 lžičky sušeného droždí
* 150 g sádla
* sůl
* 500 g hladké mouky označené „00“ + na podsypávání
* 1 lžička jedlé sody

V asi 200 ml vody rozmíchejte sušené droždí a přidejte rozpuštěné sádlo. Osolte a začněte zadělávat s moukou prosátou s jedlou sodou (díky ní bude těsto i po upečení vláčné, někdy se zase používá místo vody sodovka). Podle potřeby přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto překryjte čistou utěrkou a nechte asi 30 minut odležet a mírně nakynout.

Těsto rozválejte na pomoučněné pracovní podložce na tenký plát a vykrájejte z něj velké kruhy. Jednoduše to jde třeba obrácenou mísou s pevnými hranami. Ty nasucho opečte z obou stran na tálu nebo na pánvi. Jedna z nejčastějších verzí je piadina s parmskou šunkou, mozzarellou a rukolou, vložit do ní ale můžete v podstatě cokoli.

Náš TIP: Aby se placky během pečení nekroutily a nevznikaly v nich bubliny, propíchejte je vidličkou, aby měla kudy unikat pára – stejně jako u křehkého nebo lineckého těsta.


Marinované papriky

4 porce - příprava: 60 minut + marinování

* 12 tlustostěnných paprik
* 6–8 stroužků česneku
* 2–3 lžíce kaparů
* sůl a pepř
* 120 ml olivového oleje

Troubu zapněte na 180 °C. Papriky omyjte a pečte asi 30 minut. Smíchejte prolisovaný česnek, kapary, sůl a pepř a olivový olej. Papriky vložte do sáčku a nechte zapařit. Pak je oloupejte, půjde to snadno. Dužninu nakrájejte, smíchejte s marinádou a šťávou z pekáčku. Nechte 30 minut marinovat a podávejte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Dnes | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Včera | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…