Lehké večeře s vůní podzimu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

S listopadem přichází i chladnější počasí, a tak je načase zase začít vařit něco vydatnějšího - což ovšem nemusí nutně znamenat těžkého. I podzimní zelenina nabízí mnoho možností, jak ji připravit znovu a jinak!

Rostbíf s bylinkovými bramborami

4 porce - příprava: 45 minut + marinování

* 1,3 kg nízkého roštěnce
* rostlinný olej
* 1 kg brambor typu C
* sůl a pepř
* 100 ml olivového oleje
* 2 hrsti bylinek (bazalka, rozmarýn, plocholistá petržel, tymián, šalvěj)
* 1/2 červené chilli papričky
* 50 ml plnotučného mléka
* 100 g rukoly

MARINÁDA:
* 4 lžičky soli
* 2 lžičky mleté papriky
* 2 lžičky mletého pepře
* 2 utřené stroužky česneku
* 1 lžíce nasekaného oregana
* špetka kajenského pepře
* 1 lžíce worcesteru
* 1 lžíce dijonské hořčice

Maso očistěte. Ingredience na marinádu smíchejte dohromady a maso jí důkladně obalte. Nechte do druhého dne odležet v ledničce (marinovat maso můžete až 5 dní, jen je potřeba každý den ho otočit). Troubu zapněte na 140 °C. V hluboké pánvi nebo pekáči rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran (i z bokul) zprudka opečte dozlatohněda. Pak ho zabalte do alobalu a vložte asi na 25 minut do trouby.

Mezitím uvařte oloupané a nakrájené brambory doměkka. Asi 75 ml olivového oleje rozmixujte s bylinkami a chilli papričkou do konzistence pasty. Uvařené brambory rozšťouchejte na kaši. Pak do nich metlou zašlehejte bylinkovou pastu, zbytek oleje (podle potřeby i o trochu víc) a horké mléko. Míchejte, dokud kaše nemá jemně krémovou konzistenci. Podávejte s tenkými plátky rostbífu a rukolou. Zbytek masa použijte na večeři třeba do sendvičů.


Špenátový koláč bez těsta

forma o Ø 24–26 cm - příprava: 50 minut

* 1 cibule
* rostlinný olej
* 300 g mraženého (nebo 150 g čerstvého) špenátu
* 5 vajec
* 220 g mladého čedaru
* 50 ml suchého bílého vína
* sůl a pepř

Cibuli oloupejte a nakrájejte na nudličky. Troubu zapněte na 170 °C. Ve větší pánvi zahřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Pokud používáte mražený špenát, nechte ho povolit a vyždímejte z něj tekutinu. Čerstvý špenát vložte do pánve a nechte spařit.

V míse prošlehejte vejce s nastrouhaným sýrem. Pak vmíchejte špenátovou směs a bílé víno. Osolte a opepřete. Nalijte do vymazané formy a pečte asi 30 minut dozlatova. Hotový koláč vyjměte z trouby a nechte dojít. Krájejte ho až zastudena. Ihned po vyndání z trouby by se mohl rozpadat.

NÁŠ TIP: Místo čedaru můžete do slaného koláče vmíchat třeba ricottu nebo kozí sýr. Navrch zkuste položit plátky cherry rajčátek.


Hovězí steak se zeleninovými hranolky

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 mrkev
* 2 pastináky
* 2 podlouhlé brambory
* 1 batát
* 1/2 menšího celeru
* olivový olej
* 800 g steaků z falešné svíčkové nebo plece
* 50 g másla
* hrubě mletý růžový a černý pepř a sůl

Troubu zapněte na 200 °C. Zeleninu očistěte, nakrájejte na hranolky a promíchejte s trochou oleje. Přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem a asi 40 minut pečte dozlatova. Mezitím připravte maso. To nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pak jednotlivé řezy potřete ze všech stran olejem a prsty ho do nich vmasírujte.

Na rozpálené grilovací pánvi opečte z obou stran, vždy asi 3 minuty. Potom maso překryjte alobalem, přendejte do trouby a nechte asi 5 minut dojít. Při podávání na každý kousek masa položte plátek másla, osolte a opepřete. Zeleninové hranolky lehce osolte a podávejte k masu.


Hovězí ragú s bílými fazolemi a mrkví

4–6 porcí - příprava: 35 minut + dušení

* 4 stroužky česneku
* rostlinný olej
* 1 kg hovězí plece (nebo kýty)
* 50 g másla
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 500 ml hovězího vývaru
* sůl a pepř
* 350 g baby karotek
* 200 g drcených rajčat
* 300 g sterilovaných velkých bílých fazolí

Troubu zapněte na 150 °C. Stroužky česneku i se slupkou rozmáčkněte a vložte je do studeného oleje. Zahřívejte, až začne česnek jemně zlátnout, pak jej vyjměte. V oleji zprudka orestujte na kostky nakrájené hovězí maso.

V jiném hrnci z másla a mouky usmažte světlou jíšku. Do té za stálého míchání (jinak se udělají hrudky) vlijte horký vývar. Do směsi vložte orestované maso, karotky a trochu drcených rajčat. Osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a za občasného míchání v troubě duste asi 3 hodiny. Asi 30 minut před koncem vmíchejte scezené bílé fazole.


Bulgur s kapustou a lososem

4 porce - příprava: 40 minut

* 400 g lososa bez kůže
* olivový olej
* sůl a pepř
* 150 g bulguru
* 400 ml drůbežího vývaru
* 1/2 malé kapusty
* 1,5 lžíce hrubozrnné nebo dijonské hořčice
* šťáva z 1 citronu

Troubu zapněte na 200 °C. Do filetu zlehka vmasírujte trochu olivového oleje, osolte ho a opepřete. Pečte 15 až 20 minut, až se dílky masa budou snadno oddělovat od sebe. Bulgur zalijte vývarem nebo vodou (na 1 díl bulguru jsou potřeba 2 díly tekutiny) a 12 až 15 minut vařte doměkka. Šetrnější způsob je zalít bulgur studeným vývarem (vodou) a nechat asi 1 hodinu nabobtnat.

Listy kapusty rozdělte od sebe a natrhejte na menší kousky. Vhoďte je do vroucí vody a 2 až 3 minuty vařte, dokud nejsou „na skus“. Pak je rychle sceďte a vložte do ledové vody, aby si zachovaly barvu. Hořčici smíchejte s asi 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou a podle chuti trochu opepřete. Do uvařeného bulguru vmíchejte vzniklý dresink, kousky lososa a kapustu. Toto jídlo můžete podávat teplé i studené.

Více o podzimní zelenině

  • Začínají se sklízet pozdní brambory a jejich slupka už je tak silná, že je potřeba je škrábat, nebo ještě lépe-loupat až po uvaření. Dobře zasytí a přitom mají relativně nízký počet kalorií.
  • Kapusta je jednou z podzimních zelenin nejbohatších na živiny. Obsahuje spektrum vitaminů B, C, E a K, je v ní i poměrně hodně vápníku a hořčíku. Před konzumací je třeba ji tepelně upravit.
  • Kořenová zelenina je stálicí podzimu i zimy. Patří do ní mrkev, celer a petržel (případně pastinák). Používá se při přípravě polévek i masa. Mrkev dodá pokrmům barvu a příjemnou nasládlost, petrže a celer zase kořenitost a krásnou vůni.
  • Cibule je nedílnou součástí mnoha receptů. Chcete si ji dokonale vychutnat? Menší neoloupané cibule přepulte a řezem položte na pánev. Nechte pod poklicí asi 15 minut dusit. Střed řezu se trochu spálí, vnitřek zesklovatí. Pak ji rozeberte na sukénky a chvíli poduste s máslem a solí.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Sladké červené jahody: Pěstujte je podle desatera

Sladké červené jahody: Pěstujte je podle desatera

Dnes | Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou…

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

28. 5. | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…