Léto u ohně II.: Zkuste kuře, cukety, cibuli či sýr na grilu

Léto u ohně II.: Zkuste kuře, cukety, cibuli či sýr na grilu

Co je vždy vděčné při posezení u ohně či grilu? Vláčné cukety, mladé cibulky, jemné kuřecí maso a sýr halloumi, který se hned tak nepřipeče.

Kuřecí stehna marinovaná v tequile

4 porce příprava: 30 minut + marinování

4 kuřecí stehna, 2 limetky, 1 lžíce soli, 2 lžičky cukru, 100 ml tequily, 2 stroužky česneku, 2 červené papriky, 2 červené chilli papričky, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 1 ananasu, tortilly

Stehna rozdělte na horní a dolní. Smíchejte lžičku limetkové kůry a všechnu šťávu s 200 ml vlažné vody. Přidejte sůl, cukr, tequilu a drcený česnek a rozmíchejte. Do marinády naložte maso a odložte na hodinu do chladu. Papriky, chilli papričky a na proužky nakrájenou cibuli rozložte na plech a potřete olejem. Pečte při 200 °C, až se na paprikách budou tvořit puchýřky. Papriky a jednu chilli papričku nechte spařit v sáčku. Pak je oloupejte, nakrájejte, zbavte stopek a semen a rozmixujte s pečenou cibuli, 2 lžícemi oleje a solí. Zbylou chilli papričku nakrájejte na kolečka. Stehna potřete zbylým olejem a na rozehřátém grilu z každé strany opékejte asi 10 minut. Nakrájený ananas napíchněte na jehly. Grilujte s kuřetem. Maso nechte 5 minut odpočinout v teple. Kuře servírujte s ananasem, chilli omáčkou, tortillami a na kolečka nakrájenou opečenou chilli papričku.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Grilované cukety s petrželkovou gremoládou

4 porce příprava: 40 minut

4 malé cukety (nebo 2 středně velké), 1 citron, 200 g parmské šunky, 1 svazku zelené petrželky, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 200 g cherry rajčátek, 4 vejce

Cukety překrájejte na poloviny a potom podélně na čtvrtiny. Z citronu najemno nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Kousky cukety lehce pokapejte citronovou šťávou, potom je obalte plátky parmské šunky. Na gremoládu nasekejte petrželku a smíchejte ji s nastrouhanou citronovou kůrou, špetkou soli a pepřem. Zahřejte gril nebo grilovací pánev, rozložte na ni cukety a opékejte je ze všech stran. Mezitím zahřejte na pánvi olej. Vyklepněte vejce a pečte je do chvíle, až bílek ztuhne, ale žloutek zůstane částečně tekutý. Pak na pánvi krátce opečte i cherry rajčátka. Grilované cukety servírujte společně s opečenými rajčátky a vejci. Posypejte petrželkovou gremoládou.

Pokračování 3 / 4

Špízy z mladých cibulí

4 porce příprava: 45 minut + odležení

3 červené cibule, 3 bílé cibule, sůl, 300 g žampionů, 400 g jehněčího masa (kýty), 2–3 lžíce olivového oleje, černý mletý pepř, 2 hrnky kuskusu, 2 hrnky vroucí vody, 200 g bílého jogurtu, 1 stonek máty, 1 limetka, chilli omáčka a hořčice k podávání

Cibule oloupejte, nakrájejte na silnější měsíčky, naložte do ledové osolené vody a nechte je v ní asi 20 minut odležet. Žampiony nasolte a nechte také odpočinout. Jehněčí maso nakrájejte na tenké plátky a ty potom na proužky. Napíchejte je na jehly. Potřete olejem, osolte, opepřete. Cibule a žampiony napíchejte na špejle, potřete olejem. Rozpalte gril (nebo grilovací pánev). Na gril vyrovnejte nejdřív špízy s cibulemi a žampiony a grilujte asi 8 minut. Pak na gril naskládejte také jehly s jehněčím a vše společně grilujte ještě asi 4 minuty. Kuskus zalijte horkou vodou. Nakypřete vidličkou a nechte zakrytý nabobtnat. Bílý jogurt smíchejte s nasekanou mátou a špetkou soli, zakápněte limetkou. Servírujte kuskus se špízy z cibulí a žampionů a jehly jehněčího. Přidejte mátový jogurt, chilli omáčku a hořčici.

Pokračování 4 / 4

Sendvič s halloumi a hovězím

4 porce příprava: 35 minut

200 g sýra halloumi, 2 hovězí steaky (po 200 g), mletý černý pepř, 4 lžíce olivového oleje, 1 fenykl, 4–6 ředkviček, 1 rajče, sůl, šťáva z poloviny citronu, 1 lžička medu, 4 plátky bílého chleba, 2 lžíce majonézy

Halloumi nakrájejte na plátky. Steaky a halloumi opepřete, potřete trochou oleje a nechte odležet. Fenykl, ředkvičky a rajčata nakrájejte na tenké plátky. Fenykl osolte, pokapejte citronovou šťávou a promačkejte. Nechte chvilku rozležet. Smíchejte med, zbylý olej a špetku pepře a dresinkem fenykl pokapejte. Nakonec vmíchejte ředkvičky. Zahřejte gril (nebo grilovací pánev) a rozložte na něj marinované steaky. Grilujte je z každé strany přibližně 2 minuty, pak je nechte v teple odpočinout a nakrájejte na plátky. Na gril rozložte chléb a ugrilujte jej z obou stran. Nakonec ugrilujte plátky sýra. Plátky chleba potřete majonézou, naložte rajčata, grilovaný sýr a maso. Přidejte fenyklový salát.

Doporučujeme

Články odjinud