Léto u ohně: Upečte si buřty a další táborákové pochoutky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Představte si prázdniny bez táboráku a bez buřtů. A nebo raději ne. K této části roku prostě patří. Opékání buřtů je rituál s opatrným nařezáváním, hlídáním, aby nesklouzly do ohně, také se zarudlými tvářemi a studenými zády i s vlasy načichlými kouřem. Ostatně nemusí zůstat jen u buřtů.

Léto u ohně: Upečte si buřty a další táborákové pochoutky

Buřty na ohni s domácí hořčicí

4 porce příprava: 10 minut

100 g hořčičných semínek, 2 lžíce medu, 1 menší jablko, 150 ml jablečného octa, sůl na dochucení, špetka oregana, 8 buřtů

Hořčičná semínka spolu s jablečným octem rozmixujte nejlépe tyčovým mixérem, přidejte med, můžete zjemnit i nastrouhaným jablkem. Dochuťte solí a oreganem. Buřty ze stran nařízněte, napíchněte na klacek a nad ohněm opečte. Podávejte s hořčicí. napíchnuto

Zeleninové špízy se sýrem

4 porce příprava: 30 minut

4 menší cukety, 8 šalotek, 4 papriky, 2 balení mozzarelly, 100 ml olivového oleje, 1 hrst nasekané petrželky, 1 hrst nasekané bazalky, sůl a pepř, šťáva z 1 limetky

Na kolečka nakrájejte buřty a cuketu, šalotku rozkrojte napůl a rozeberte na dílky, papriky očistěte od jádřinců a nakrájejte na kousky přibližně velikosti buřtů. Postupně ingredience napíchejte na špízové jehlice tak, aby se vystřídaly. V masové verzi vyměňte mozarellu za buřty. Hotové špízy potřete olivovým olejem smíchaným s nasekanou petrželkou a bazalkou, dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky. Špízy grilujte dozlatova, podle velikosti surovin asi 5 až 10 minut.

Čevapčiči s brambory a žampiony

4 porce příprava: 40 minut

500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí), 1 žloutek, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička koriandru, 1 hrst majoránky, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl a pepř, 600 g brambor typu A, 250 g žampionů, 4 lžíce olivového oleje, 1 hrst nasekané petrželky

Maso smíchejte se žloutkem, nasekanými šalotkami, drceným česnekem. Vmíchejte papriku, drcený koriandr a majoránku, dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Vytvořte válečky a ty napíchněte na špejle. S nakrájenými bramborami a žampiony vložte na pekáček. Zakápněte olejem smíchaným s petrželkou a vložte na gril nad oheň. Pečte dozlatova, průběžně obracejte.

Pečené brambory s dipem

4 porce příprava: 40 minut

1 kg větších brambor typu B, 200 g tučného tvarohu, 120 ml bílého jogurtu, sůl a pepř, 1 svazek ředkviček, 1 hrst nasekané pažitky, 1 hrst nasekané petrželky, 1 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu

Brambory důkladně zabalte do alobalu a dejte do řeřavých uhlíků péct asi na 30 minut. Mezitím v misce smíchejte tvaroh s jogurtem, přidejte olivový olej, na tenké plátky nakrájené ředkvičky, nasekanou petrželku a pažitku. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu. Opečené brambory podávejte s připraveným dipem.

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Dnes | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Včera | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…