Léto u ohně: Upečte si buřty a další táborákové pochoutky

Léto u ohně: Upečte si buřty a další táborákové pochoutky

Představte si prázdniny bez táboráku a bez buřtů. A nebo raději ne. K této části roku prostě patří. Opékání buřtů je rituál s opatrným nařezáváním, hlídáním, aby nesklouzly do ohně, také se zarudlými tvářemi a studenými zády i s vlasy načichlými kouřem. Ostatně nemusí zůstat jen u buřtů.

Buřty na ohni s domácí hořčicí

4 porce příprava: 10 minut

100 g hořčičných semínek, 2 lžíce medu, 1 menší jablko, 150 ml jablečného octa, sůl na dochucení, špetka oregana, 8 buřtů

Hořčičná semínka spolu s jablečným octem rozmixujte nejlépe tyčovým mixérem, přidejte med, můžete zjemnit i nastrouhaným jablkem. Dochuťte solí a oreganem. Buřty ze stran nařízněte, napíchněte na klacek a nad ohněm opečte. Podávejte s hořčicí. napíchnuto

Zeleninové špízy se sýrem

4 porce příprava: 30 minut

4 menší cukety, 8 šalotek, 4 papriky, 2 balení mozzarelly, 100 ml olivového oleje, 1 hrst nasekané petrželky, 1 hrst nasekané bazalky, sůl a pepř, šťáva z 1 limetky

Na kolečka nakrájejte buřty a cuketu, šalotku rozkrojte napůl a rozeberte na dílky, papriky očistěte od jádřinců a nakrájejte na kousky přibližně velikosti buřtů. Postupně ingredience napíchejte na špízové jehlice tak, aby se vystřídaly. V masové verzi vyměňte mozarellu za buřty. Hotové špízy potřete olivovým olejem smíchaným s nasekanou petrželkou a bazalkou, dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky. Špízy grilujte dozlatova, podle velikosti surovin asi 5 až 10 minut.

Čevapčiči s brambory a žampiony

4 porce příprava: 40 minut

500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí), 1 žloutek, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička koriandru, 1 hrst majoránky, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl a pepř, 600 g brambor typu A, 250 g žampionů, 4 lžíce olivového oleje, 1 hrst nasekané petrželky

Maso smíchejte se žloutkem, nasekanými šalotkami, drceným česnekem.Vmíchejte papriku, drcený koriandr a majoránku, dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Vytvořte válečky a ty napíchněte na špejle. S nakrájenými bramborami a žampiony vložte na pekáček. Zakápněte olejem smíchaným s petrželkou a vložte na gril nad oheň. Pečte dozlatova, průběžně obracejte.

Pečené brambory s dipem

4 porce příprava: 40 minut

1 kg větších brambor typu B, 200 g tučného tvarohu, 120 ml bílého jogurtu, sůl a pepř, 1 svazek ředkviček, 1 hrst nasekané pažitky, 1 hrst nasekané petrželky, 1 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu

Brambory důkladně zabalte do alobalu a dejte do řeřavých uhlíků péct asi na 30 minut. Mezitím v misce smíchejte tvaroh s jogurtem, přidejte olivový olej, na tenké plátky nakrájené ředkvičky, nasekanou petrželku a pažitku. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu. Opečené brambory podávejte s připraveným dipem.

Doporučujeme

Články odjinud