Léto ve skleničce. Tipy na 5 skvělých osvěžujících nápojů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pochutnat si na sladkých letních plodech se dá i trochu jinak. V osvěžující kombinaci s ledovou minerálkou nebo čajem a čerstvými bylinkami se stanou tekutým hitem vašeho prázdninového posezení s rodinou nebo přáteli.

Jahodovo-mangová limonáda

6 skleniček - příprava: 15 minut

* 1/2 šálku krupicového cukru
* 750 ml sektu
* 1 a 1/2 šálku bílého rumu
* 300 g čerstvých jahod
* 2 menší manga
* 1 limetka
* saturejka

V menším hrnci přiveďte k varu 1/2 šálku vody a cukr a pokračujte ve vaření, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup nechte vychladnout.

Smíchejte sekt, rum, nakrájené jahody, mango a limetku, saturejku a dvě hrsti ledu. Přidejte připravený vychlazený sirup a promíchejte. Podávejte v zachlazených skleničkách.

NÁŠ TIP: Saturejku můžete nahradit oblíbenou mátou nebo zkuste třeba bazalku.

Broskvový drink s rozmarýnem

8 skleniček - příprava: 20 minut

* 120 g krupicového cukru
* 4 zralé broskve
* 4 snítky rozmarýnu
* 7 dl růžového vína
* 1 l studené sody

V menším hrnci přiveďte k varu 350 ml vody s cukrem a míchejte tak dlouho, až se rozpustí. Do sirupu přidejte nakrájené broskve s rozmarýnem a opět přiveďte k varu.

Hotový sirup dejte vychladnout stranou, rozmarýn z něj vyjměte. Sirup s ovocem smíchejte s vychlazeným růžovým vínem a sodovkou. Přidejte nasekaný led a hned podávejte.

Rumová sangria

6 skleniček - příprava: 15 minut

* 2 pomeranče, nakrájené na tenké plátky
* 2 citrony, nakrájené na tenké plátky
* 2 limetky, nakrájené na tenké plátky
* 1 kiwi, oloupané a nakrájené
* 60 ml citronové šťávy
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 80 g krupicového cukru
* 120 ml Cointreau nebo jiného pomerančového likéru
* 240 ml bílého rumu
* 80 ml kokosového rumu
* 500 ml pomerančového džusu
* 250 ml sody

Pomeranče, citrony, limetky, kiwi, šťávy a cukr dejte do velké mísy. Na ovoce nalijte Cointreau, bílý rum, kokosový rum a pomerančový džus. Lehce promíchejte, aby se cukr rozpustil. Nechte odležet v ledničce alespoň dvě hodiny.

Před podáváním do sangrie přidejte vychlazenou sodu. Podávejte s ledem, v každé skleničce by mělo být také několik kousků ovoce.

NÁŠ TIP: Sangrii můžete připravit z kteréhokoli vašeho oblíbeného ovoce, skvělá je třeba s vodním či cukrovým melounem.

Kokosový nápoj s rybízem

4 skleničky - příprava: 10 minut

* 250 g čerstvého rybízu
* 200 ml kokosového mléka
* 2 lžíce krupicového cukru
* 700 ml sody

Vezměte asi polovinu rybízu bez větviček a rozmačkejte jej, abyste dostali čerstvou šťávu. Kokosové mléko, cukr a sodovku promíchejte. Přidejte rozmačkaný i celý rybíz a opět promíchejte. Nakonec můžete ozdobit větvičkou rybízu. Drink podávejte dobře vychlazený s ledem.

Marocký ledový čaj

4 skleničky - příprava: 30 minut

* 1 svazek čerstvé máty
* 2 sáčky zeleného čaje
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 limetky nakrájené na plátky

V hrnci nebo v rychlovarné konvici přiveďte k varu 800 ml vody. Stranou si odložte menší svazeček máty. Zalijte sáčky zeleného čaje a zbytek čerstvé máty vodou a nechte odstát asi 5–7 minut.

Přidejte cukr a promíchejte. Připravený čaj nechte vychladnout. Před servírováním přidejte na plátky nakrájené limetky, lístky čerstvé máty a led.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…