Jahodovo-mangová limonáda Zdroj: Armin Zogbaum a Wolfgang Schardt

Jahodovo-mangová limonáda Zdroj: Armin Zogbaum a Wolfgang Schardt

Broskvový drink s rozmarýnem Zdroj: Armin Zogbaum a Wolfgang Schardt
Rumová sangria Zdroj: Armin Zogbaum a Wolfgang Schardt
Kokosový nápoj s rybízem Zdroj: Armin Zogbaum a Wolfgang Schardt
Marocký ledový čaj Zdroj: Armin Zogbaum a Wolfgang Schardt
5
Fotogalerie

Léto ve skleničce. Tipy na 5 skvělých osvěžujících nápojů

Pochutnat si na sladkých letních plodech se dá i trochu jinak. V osvěžující kombinaci s ledovou minerálkou nebo čajem a čerstvými bylinkami se stanou tekutým hitem vašeho prázdninového posezení s rodinou nebo přáteli.

Jahodovo-mangová limonáda

6 skleniček - příprava: 15 minut

  • 1/2 šálku krupicového cukru
  • 750 ml sektu
  • 1 a 1/2 šálku bílého rumu
  • 300 g čerstvých jahod
  • 2 menší manga
  • 1 limetka
  • saturejka

V menším hrnci přiveďte k varu 1/2 šálku vody a cukr a pokračujte ve vaření, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup nechte vychladnout.

Smíchejte sekt, rum, nakrájené jahody, mango a limetku, saturejku a dvě hrsti ledu. Přidejte připravený vychlazený sirup a promíchejte. Podávejte v zachlazených skleničkách.

NÁŠ TIP: Saturejku můžete nahradit oblíbenou mátou nebo zkuste třeba bazalku.

Broskvový drink s rozmarýnem

8 skleniček - příprava: 20 minut

  • 120 g krupicového cukru
  • 4 zralé broskve
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 7 dl růžového vína
  • 1 l studené sody

V menším hrnci přiveďte k varu 350 ml vody s cukrem a míchejte tak dlouho, až se rozpustí. Do sirupu přidejte nakrájené broskve s rozmarýnem a opět přiveďte k varu.

Hotový sirup dejte vychladnout stranou, rozmarýn z něj vyjměte. Sirup s ovocem smíchejte s vychlazeným růžovým vínem a sodovkou. Přidejte nasekaný led a hned podávejte.

Rumová sangria

6 skleniček - příprava: 15 minut

  • 2 pomeranče, nakrájené na tenké plátky
  • 2 citrony, nakrájené na tenké plátky
  • 2 limetky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 kiwi, oloupané a nakrájené
  • 60 ml citronové šťávy
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 80 g krupicového cukru
  • 120 ml Cointreau nebo jiného pomerančového likéru
  • 240 ml bílého rumu
  • 80 ml kokosového rumu
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 250 ml sody

Pomeranče, citrony, limetky, kiwi, šťávy a cukr dejte do velké mísy. Na ovoce nalijte Cointreau, bílý rum, kokosový rum a pomerančový džus. Lehce promíchejte, aby se cukr rozpustil. Nechte odležet v ledničce alespoň dvě hodiny.

Před podáváním do sangrie přidejte vychlazenou sodu. Podávejte s ledem, v každé skleničce by mělo být také několik kousků ovoce.

NÁŠ TIP: Sangrii můžete připravit z kteréhokoli vašeho oblíbeného ovoce, skvělá je třeba s vodním či cukrovým melounem.

Kokosový nápoj s rybízem

4 skleničky - příprava: 10 minut

  • 250 g čerstvého rybízu
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 700 ml sody

Vezměte asi polovinu rybízu bez větviček a rozmačkejte jej, abyste dostali čerstvou šťávu. Kokosové mléko, cukr a sodovku promíchejte. Přidejte rozmačkaný i celý rybíz a opět promíchejte. Nakonec můžete ozdobit větvičkou rybízu. Drink podávejte dobře vychlazený s ledem.

Marocký ledový čaj

4 skleničky - příprava: 30 minut

  • 1 svazek čerstvé máty
  • 2 sáčky zeleného čaje
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 limetky nakrájené na plátky

V hrnci nebo v rychlovarné konvici přiveďte k varu 800 ml vody. Stranou si odložte menší svazeček máty. Zalijte sáčky zeleného čaje a zbytek čerstvé máty vodou a nechte odstát asi 5–7 minut.

Přidejte cukr a promíchejte. Připravený čaj nechte vychladnout. Před servírováním přidejte na plátky nakrájené limetky, lístky čerstvé máty a led.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud