Levné a rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Rychlé večeře za porci do 30 Kč vykouzlíte snadno jen z toho, co máte zrovna v lednici nebo ve spíži.

Hot dog s domácím lilkovým dipem

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 lilky
* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* tymián
* 150 g bílého smetanového jogurtu
* sůl a pepř
* 4 párky
* 4 bagety
* 100 g keříkových rajčat
* baby salát

Lilky podélně rozkrojte, dužninu propíchejte vidličkou, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 15 minut, dužnina musí být měkká. Poté ji lžící vydlabejte, přendejte do misky, smíchejte s nasekaným česnekem, chilli papričkami a lístky tymiánu. Zakapejte olivovým olejem, smíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem. Párky na hřbetě zlehka nakrojte a na grilovací pánvi s troškou oleje orestujte dozlatova. Bagety rozkrojte, potřete lilkovým dipem, vložte listy baby salátu, párky, plátky rajčat, přidejte ještě trochu dipu a přiklopte.


Lečo s fazolemi a klobásou

4 porce - příprava: 30 minut

* 8 zelených (slovenských) paprik
* 8 masitých rajčat
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 cibule
* 1 plechovka sterilovaných fazolí v tomatové omáčce
* 2 polosuché klobásy
* sůl a pepř
* majoránka

Papriky a rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a přidejte zeleninu. Duste asi 10 minut. Pak přidejte fazole, dochuťte solí a pepřem, vmíchejte lístky majoránky a krátce prohřejte.


Cuketové rolky se šunkou, rukolou a sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 cukety
* 12 plátků kvalitní šunky
* 150 g eidamu
* 200 g rukoly
* 2 lžíce olivového oleje
* rozmarýn
* sůl a pepř
* toastový chléb

Omytou cuketu podélně nakrájejte škrabkou, vzniknou tenké plátky. Doprostřed plátku šunky položte špalíček sýra, zahrňte rukolou, šunku zarolujte a okolo ní pak omotejte plátky cukety. Rolky přendejte na pekáček, osolte a zakapejte olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nezačne sýr z rolky vytékat. Podávejte s opečeným toastovým chlebem.

Náš TIP: Místo eidamu můžete do rolky zabalit třeba ricottu nebo jiný sýr.


Plněná rajčata na pekáčku

4 porce - příprava: 30 minut

* 12 masitých rajčat
* 100 g uvařené rýže
* 4 lžíce olivového oleje
* 100 g anglické slaniny
* 4 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 1–2 vejce
* 80 g eidamu
* petrželka
* pažitka
* sůl a pepř

Masitým rajčatům odkrojte horní část i se stopkou. Dužninu vydlabejte lžičkou, zbavte se přebytečné tekutiny. Na trošce oleje orestujte kousky anglické slaniny, ke konci přidejte nasekanou jarní cibulku a česnek. V míse smíchejte uvařenou rýži se slaninou, cibulkou a česnekem. Vmíchejte vejce, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte vydlabaná rajčata, můžete ještě zakapat olejem. Vložte na plech a pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Ke konci přiklopte zbývající částí rajčat.

Náš TIP: Použijte bylinky podle chuti a dostupnosti. Místo rajčat můžete podobně zapéct také papriky.


Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g těstovin (penne)
* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cuketa
* 100 g čerstvých nebo sušených hub
* 2 červené kapie
* 4 stroužky česneku
* 4 jarní cibulky
* čerstvé oregano
* 500 g zakysané smetany
* chef de creme

Penne uvařte v osolené vodě na skus. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi s troškou olivového oleje dozlatova. Vmíchejte na plátky nakrájenou cuketu, houby (sušené předem namočte), kapii a celé stroužky česneku. Přendejte do pekáčku, vmíchejte těstoviny, dochuťte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, oregano a zakapejte olivovým olejem. Navrch rozprostřete smetanu a zapečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Včera | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…