Levné a rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Rychlé večeře za porci do 30 Kč vykouzlíte snadno jen z toho, co máte zrovna v lednici nebo ve spíži.

Hot dog s domácím lilkovým dipem

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 lilky
* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* tymián
* 150 g bílého smetanového jogurtu
* sůl a pepř
* 4 párky
* 4 bagety
* 100 g keříkových rajčat
* baby salát

Lilky podélně rozkrojte, dužninu propíchejte vidličkou, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 15 minut, dužnina musí být měkká. Poté ji lžící vydlabejte, přendejte do misky, smíchejte s nasekaným česnekem, chilli papričkami a lístky tymiánu. Zakapejte olivovým olejem, smíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem. Párky na hřbetě zlehka nakrojte a na grilovací pánvi s troškou oleje orestujte dozlatova. Bagety rozkrojte, potřete lilkovým dipem, vložte listy baby salátu, párky, plátky rajčat, přidejte ještě trochu dipu a přiklopte.


Lečo s fazolemi a klobásou

4 porce - příprava: 30 minut

* 8 zelených (slovenských) paprik
* 8 masitých rajčat
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 cibule
* 1 plechovka sterilovaných fazolí v tomatové omáčce
* 2 polosuché klobásy
* sůl a pepř
* majoránka

Papriky a rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a přidejte zeleninu. Duste asi 10 minut. Pak přidejte fazole, dochuťte solí a pepřem, vmíchejte lístky majoránky a krátce prohřejte.


Cuketové rolky se šunkou, rukolou a sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 cukety
* 12 plátků kvalitní šunky
* 150 g eidamu
* 200 g rukoly
* 2 lžíce olivového oleje
* rozmarýn
* sůl a pepř
* toastový chléb

Omytou cuketu podélně nakrájejte škrabkou, vzniknou tenké plátky. Doprostřed plátku šunky položte špalíček sýra, zahrňte rukolou, šunku zarolujte a okolo ní pak omotejte plátky cukety. Rolky přendejte na pekáček, osolte a zakapejte olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nezačne sýr z rolky vytékat. Podávejte s opečeným toastovým chlebem.

Náš TIP: Místo eidamu můžete do rolky zabalit třeba ricottu nebo jiný sýr.


Plněná rajčata na pekáčku

4 porce - příprava: 30 minut

* 12 masitých rajčat
* 100 g uvařené rýže
* 4 lžíce olivového oleje
* 100 g anglické slaniny
* 4 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 1–2 vejce
* 80 g eidamu
* petrželka
* pažitka
* sůl a pepř

Masitým rajčatům odkrojte horní část i se stopkou. Dužninu vydlabejte lžičkou, zbavte se přebytečné tekutiny. Na trošce oleje orestujte kousky anglické slaniny, ke konci přidejte nasekanou jarní cibulku a česnek. V míse smíchejte uvařenou rýži se slaninou, cibulkou a česnekem. Vmíchejte vejce, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte vydlabaná rajčata, můžete ještě zakapat olejem. Vložte na plech a pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Ke konci přiklopte zbývající částí rajčat.

Náš TIP: Použijte bylinky podle chuti a dostupnosti. Místo rajčat můžete podobně zapéct také papriky.


Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g těstovin (penne)
* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cuketa
* 100 g čerstvých nebo sušených hub
* 2 červené kapie
* 4 stroužky česneku
* 4 jarní cibulky
* čerstvé oregano
* 500 g zakysané smetany
* chef de creme

Penne uvařte v osolené vodě na skus. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi s troškou olivového oleje dozlatova. Vmíchejte na plátky nakrájenou cuketu, houby (sušené předem namočte), kapii a celé stroužky česneku. Přendejte do pekáčku, vmíchejte těstoviny, dochuťte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, oregano a zakapejte olivovým olejem. Navrch rozprostřete smetanu a zapečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…