Hot dog s domácím lilkovým dipem Zdroj: Ondřej Košík

Hot dog s domácím lilkovým dipem Zdroj: Ondřej Košík

Lečo s fazolemi a klobásou Zdroj: Ondřej Košík
Cuketové rolky se šunkou, rukolou a sýrem Zdroj: Ondřej Košík
Plněná rajčata na pekáčku Zdroj: Ondřej Košík
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Levné a rychlé večeře od pondělí do pátku

Rychlé večeře za porci do 30 Kč vykouzlíte snadno jen z toho, co máte zrovna v lednici nebo ve spíži.

Hot dog s domácím lilkovým dipem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 2 lilky
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • tymián
  • 150 g bílého smetanového jogurtu
  • sůl a pepř
  • 4 párky
  • 4 bagety
  • 100 g keříkových rajčat
  • baby salát

Lilky podélně rozkrojte, dužninu propíchejte vidličkou, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 15 minut, dužnina musí být měkká. Poté ji lžící vydlabejte, přendejte do misky, smíchejte s nasekaným česnekem, chilli papričkami a lístky tymiánu. Zakapejte olivovým olejem, smíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem. Párky na hřbetě zlehka nakrojte a na grilovací pánvi s troškou oleje orestujte dozlatova. Bagety rozkrojte, potřete lilkovým dipem, vložte listy baby salátu, párky, plátky rajčat, přidejte ještě trochu dipu a přiklopte.


Lečo s fazolemi a klobásou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 8 zelených (slovenských) paprik
  • 8 masitých rajčat
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule
  • 1 plechovka sterilovaných fazolí v tomatové omáčce
  • 2 polosuché klobásy
  • sůl a pepř
  • majoránka

Papriky a rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a přidejte zeleninu. Duste asi 10 minut. Pak přidejte fazole, dochuťte solí a pepřem, vmíchejte lístky majoránky a krátce prohřejte.


Cuketové rolky se šunkou, rukolou a sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 cukety
  • 12 plátků kvalitní šunky
  • 150 g eidamu
  • 200 g rukoly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • rozmarýn
  • sůl a pepř
  • toastový chléb

Omytou cuketu podélně nakrájejte škrabkou, vzniknou tenké plátky. Doprostřed plátku šunky položte špalíček sýra, zahrňte rukolou, šunku zarolujte a okolo ní pak omotejte plátky cukety. Rolky přendejte na pekáček, osolte a zakapejte olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nezačne sýr z rolky vytékat. Podávejte s opečeným toastovým chlebem.

Náš TIP: Místo eidamu můžete do rolky zabalit třeba ricottu nebo jiný sýr.


Plněná rajčata na pekáčku

4 porce - příprava: 30 minut

  • 12 masitých rajčat
  • 100 g uvařené rýže
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1–2 vejce
  • 80 g eidamu
  • petrželka
  • pažitka
  • sůl a pepř

Masitým rajčatům odkrojte horní část i se stopkou. Dužninu vydlabejte lžičkou, zbavte se přebytečné tekutiny. Na trošce oleje orestujte kousky anglické slaniny, ke konci přidejte nasekanou jarní cibulku a česnek. V míse smíchejte uvařenou rýži se slaninou, cibulkou a česnekem. Vmíchejte vejce, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte vydlabaná rajčata, můžete ještě zakapat olejem. Vložte na plech a pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Ke konci přiklopte zbývající částí rajčat.

Náš TIP: Použijte bylinky podle chuti a dostupnosti. Místo rajčat můžete podobně zapéct také papriky.


Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

4 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g těstovin (penne)
  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cuketa
  • 100 g čerstvých nebo sušených hub
  • 2 červené kapie
  • 4 stroužky česneku
  • 4 jarní cibulky
  • čerstvé oregano
  • 500 g zakysané smetany
  • chef de creme

Penne uvařte v osolené vodě na skus. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi s troškou olivového oleje dozlatova. Vmíchejte na plátky nakrájenou cuketu, houby (sušené předem namočte), kapii a celé stroužky česneku. Přendejte do pekáčku, vmíchejte těstoviny, dochuťte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, oregano a zakapejte olivovým olejem. Navrch rozprostřete smetanu a zapečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud