Levné jednoduché večeře od pondělí do pátku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zajímavě se navečeřet můžete i pár dní před výplatou. Základem jsou jídla, která nestojí moc, ale ve kterých uplatníte smysl pro jednoduchost i harmonii chutí.

Pondělí: Špagety aglio olio

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g špaget
* sůl a pepř
* 50 ml olivového oleje
* 10 stroužků česneku
* 2 chilli papričky
* hrst čerstvé petrželky

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Na pánvi zahřejte část oleje, orestujte na něm nadrobno nakrájený česnek a chilli papričky. Můžete podlít troškou vody z těstovin. Na pánev přidejte uvařené špagety, nasekanou petrželku, dochuťte solí, pepřem, zakapejte olejem a promíchejte.


Úterý: Smažený květák s bramborami a domácí tatarkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 celý květák
* sůl a pepř
* kmín
* hladká mouka na obalení
* 2 vejce
* 50 ml plnotučného mléka
* 100 g kukuřičných lupínků
* olej na smažení
* 500 g brambor typu A, B
* 225 ml majonézy
* 3 kyselé okurky
* 3 šalotky
* 1 lžíce plnotučné hořčice

Květák rozeberte na růžičky a uvařte je v osolené vodě s kmínem doměkka. Slijte a květák obalte nejdříve v mouce, pak v osoleném a opepřeném rozšlehaném vejci s troškou mléka a nakonec v nadrcených kukuřičných lupíncích. Osmažte na oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte s uvařenými bramborami a domácí tatarkou. Tu připravíte tak, že majonézu smícháte s nadrobno nakrájenými okurkami, šalotkou a hořčicí. Můžete opepřit.


Středa: Francouzské brambory s uzeným, okurkou a sýrem

4 porce - příprava: 30 minut + vaření brambor

* 500 g předvařených brambor ve slupce
* olej na vymazání
* sůl a pepř
* 1 cibule
* 300 g uzeného vepřového masa
* 200 g mraženého hrášku
* 100 g kyselých okurek
* 4 vejce
* 100 g eidamu
* 50 ml plnotučného mléka
* tymián

Uvařené a vychlazené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací formu vymažte olejem a vyskládejte do ní jednu vrstvu brambor, osolte a opepřete. Na pánvi na oleji orestujte na nakrájenou cibuli, uzené maso a hrášek. Polovinu nasypte na brambory, přidejte část nakrájených kyselých okurek. Vyrovnejte další vrstvu brambor, zasypejte zbytkem z pánve a okurkami. Zakončete bramborami a zalijte vejci rozšlehanými s nastrouhaným sýrem, mlékem, solí a pepřem. Posypejte tymiánem a pečte v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova, asi 15 minut.


Čtvrtek: Brokolicový krém s opraženým toastovým chlebem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 celá brokolice
* 100 g mraženého hrášku
* majoránka a tymián
* 1 l drůbežího vývaru
* sůl a pepř
* 100 ml smetany na vaření
* 4 plátky toastového chleba
* 40 g anglické slaniny

Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte na růžičky rozebranou brokolici a restujte 5 minut. Pak spolu s hráškem, majoránkou a tymiánem podlijte vývarem. Vařte 7 minut. Rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ještě krátce povařte. Podávejte s nasucho opraženými kousky toastového chleba a slaniny.


Pátek: Karbanátky z kapustiček se slaninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g růžičkových kapustiček
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 malá cibule
* 200 g anglické slaniny
* 4 plátky toastového chleba
* 50 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* majoránka a tymián
* sůl a pepř
* strouhanka na zahuštění
* olej na smažení

Kapustičky krátce povařte doměkka, asi 5 minut. Mezitím na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu. Toastový chléb zbavte okrajů a nakrájejte na malé kostičky, ty namočte do mléka. Uvařené kapustičky nadrobno nakrájejte, v míse smíchejte s cibulkou, slaninou a v mléce namočeným toastovým chlebem. Přidejte vejce, dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou. Mokrými dlaněmi vytvarujte placičky a ty smažte na oleji z obou stran dozlatova.

NÁŠ TIP: Placičky připravíte i v troubě na pečicím papíře při teplotě 180 °C.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…