Listopadoví kouzelníci našich babiček: křen, pórek, med a citron

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Naše babičky dobře věděly, co vyčaruje spokojené úsměvy nad prostřeným stolem. Jejich čarovným arzenálem byly křen, pórek, med a citrony.

Listopadoví kouzelníci našich babiček: křen, pórek, med a citron

Křenová omáčka s jazykem

4-6 porcí, příprava: 120 minut

1 kg hovězího uzeného jazyka, 80 g másla, 1 cibule, 60 g hladké mouky, 1 l masového vývaru, 250 ml smetany 33%, 150 g čerstvého křenu, sůl a pepř

NA KNEDLÍKY: 4 plátky toastového chleba nakrájené na kostky, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 400 ml vody, 100 ml polotučného mléka, 2 žloutky, sůl

Jazyk uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpusťte máslo a nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Orestujte s moukou. Postupně vmíchejte vývar, nakonec smetanu a vařte asi 20 minut. Přidejte nastrouhaný křen, osolte a opepřete a ještě 10 minut vařte. Na plechu nasucho opečte chleba. Mouku smíchejte se solí. Vodu rozšlehejte s mlékem a žloutky a zapracovávejte do mouky, dokud těsto nepřestane lepit. Vmíchejte chleba. Vytvořte knedlíky a ve vroucí osolené vodě je vařte 25-30 minut. Vyndejte a ihned rozkrojte.

Křen

Je bohatý na vitamin C. Palčivou chuť způsobuje hořčičná silice uvolňující se z glykosidu sinigrinu. Má výborné konzervační vlastnosti a kořeny uskladněné v písku v suchém sklepě vydrží celou zimu.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Včera | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…