6
Fotogalerie

Ložnice pro sladké sny

Znáte to: jak si kdo ustele, tak si lehne. Samozřejmě záleží i na tom, v jaké posteli si ustelete. Podzim je tady, noci jsou dlouhé, zasloužíme si po aktivním létě pohodlný spánek a sladké sny. Nejdříve se ale podíváme do historie postelí, abychom si připomněli, že to naši předci neměli tak jednoduché, jako to máme dnes my. Nejenže byli z práce s největší pravděpodobností mnohem utahanější než my, ale ani se v noci dosyta zdravě nevyspali…

Nejprve naši předkové na zem pokládali měkké vrstvy z rozličných materiálů, většinou kusy šatstva, a uléhali na ně. Spávalo se na půdě, ve stodole, nebo v sadě pod stromy, pokud bylo horké léto a zrovna nepršelo. Hojně se používaly i podestýlky ze slámy. Luxus, jakým je dnešní postel, se nejprve objevil u vyšších vrstev a  až později se prodral i do selských stavení.

Pokud chceme nahlédnout do historie postelí, vlastně se vrátíme k lavici, která se stala prvním mobilním lůžkem určeným i ke spaní. Běžně se užívaly například bedny vystlané slámou, která se v nich měnila. Všechno prochází vývojem a nakonec tedy zvítězila touha po pohodlí i v těch nejnuznějších staveních. Bedna se slámou byla zvednuta na sloupkové nohy, sláma byla vecpána do textilního potahu, a tak vznikla postel s matrací. Z postelí se staly dokonalé truhlářské produkty, doplněné prací zručných lidových malířů. Často se ale užívala masivní vysouvací či rozkládací lůžka a bohatí sedláci se zase uchylovali k postelím s nebesy, po vzoru měšťanů a zámeckých pánů.

 

Romantické večery i noci

Jste-li romantického založení, určitě podlehnete kovovým postelím s nebesy či bez. Do princeznovské ložnice se hodí i stylový nábytek a doplňky, jakými jsou kovová lavice, noční stolek a výkyvné zrcadlo.

Také exotická ložnice působí romanticky.

 

Elegantní ložnice

Máte rádi kůži, ale uvědomujete si náročnost její údržby? Čalouněná postel je potažena látkou SOFT LINE, která se snadno udržuje, je odolná a trvanlivá, měkká a příjemná na dotek a má přirozený vzhled. Atraktivní postele v koloniálním stylu překvapí i praktickým prostorným úložným prostorem.

 

Klasika za výhodnou cenu

Dvoulůžko, dva noční stolky a pětidvéřovou šatní skříň můžete doplnit i o dvoudveřovou komodu s pěti zásuvkami a nástěnné zrcadlo. Nábytek je nabízen ve dvou barevných dekorech (ořech/krémová a ořech/bílá).

 

Moderní futonové postele

V jednoduchosti je krása, a to přesně splňují futonové postele s roštem z masivního dřeva a s pružinovou matrací. Pod většinu futonových postelí lze dokoupit i úložný prostor na kolečkách. Futonové postele se dají koupit do 5 000 korun (v rozměru 90 × 200 cm) a v katalogu Neckermann k nim najdete i ostatní nábytek pro zařízení ložnice včetně praktických šatních skříní, komod a nočních stolků.

 

Čalouněné postele

U čalouněných postelí si můžete vybrat ze dvou matrací: bonelové pružinové nebo sedmizónové ze studené pěny. Pohodlí při vstávání zajistí i možnost výběru různých výšek postele (48 nebo 55 cm). Podle prostoru, který máte ve vaší ložnici, a počtu spáčů si můžete vybrat z pěti šířek postelí, podle vkusu pak můžete zvolit ze čtyř barevných variant: klasické černobílé, čertovské červenočerné, konzervativní béžovohnědé nebo optimistické terakotovokukuřičné.

 

Zdroj: BEAUFORT

Foto: Neckermann

více na www.neckermann.cz

 

Doporučujeme

Články odjinud