Mák: Vápníkový rekordman. Vyzkoušejte recept na makové mléko!

Mák: Vápníkový rekordman. Vyzkoušejte recept na makové mléko!

100 g máku obsahuje neuvěřitelných 1400 mg vápníku, ve stejném množství středně tučného bílého jogurtu nalezneme pouze 160 mg, v tučném tvarohu 360 mg a v oblíbeném eidamu pak 800 mg vápníku.

Tradiční český

Mák je jedna z mála tradičních českých plodin, jejíž produkci u nás nezdecimovalo pěstování řepky. Ještě stále jsme považováni za makovou velmoc a v tomto ohledu máme být na co hrdí. ČTK dokonce vydalo tiskovou zprávu, v níž se uvádí, že: „Česko se chystá zažádat Evropskou unii o chráněné zeměpisné označení pro Český mák. Žádost zatím nebyla podána, potravináři však pro ni připravují podklady.“

Droboučká zrnka máku setého jsou velmi zdravá, i když v moderní české kuchyni stále více neprávem opomíjená. Mák se u nás konzumuje po staletí a lze jej považovat za tradiční českou potravinu, což je pro některé výživové směry velmi důležité.

Ne každý ale ví, že mák je skutečný vápníkový rekordman; obsahuje totiž mnohonásobně více vápníku, než kravské mléko a výrobky z něj. Ba co víc, v máku je i značné množství často deficitního železa a hořčíku.

Pokračování 2 / 4

====Vápníkový rekordman ====

Mák patří mezi výživné a nutričně velmi cenné potraviny. Semena máku obsahují 20 % bílkovin, 40 – 50 % tuků a skoro 5 % vlákniny. Mák patří mezi velmi zdravé kalorické potraviny, 100 g máku obsahuje zhruba 2150 kJ.

Z vitamínů je hojně zastoupen vitamín E, který má nezastupitelné místo v prevenci srdečně-cévních onemocnění, je důležitý pro mužskou i ženskou plodnost. Vitamín E dále mírní negativní příznaky menopauzy a udržuje pokožku zdravou a pružnou.

Ještě zajímavější je však rekordní obsah vápníku, který strčí mnohonásobně do kapsy mléko i výrobky z něj. 100 g máku obsahuje až 1400 mg vápníku (více než je doporučená denní dávka)! Stejné množství středně tučného bílého jogurtu nabídne pouhých 160 mg, tučný tvaroh 360 mg a oblíbený eidam okolo 800 mg vápníku. (Obsah šťavelanů, které v některých rostlinných zdrojích vápníku zhoršují jeho vstřebávání, není u máku pravděpodobně příliš významné.)

Pokračování 3 / 4

====Makovice, železa a hořčíku pokladnice====

Kromě vápníku je v máku přítomné i značné množství u žen často deficitního železa; 100 g poskytne přes 10 mg, což zhruba odpovídá doporučené denní potřebě (14 mg u dospělého). Dalším významným a hojně zastoupeným prvkem je hořčík. 100 g máku obsahuje až 400 mg hořčíku, což lehce přesahuje doporučenou denní dávku pro dospělého (375 mg).

Vzhledem k tomu, že vápník, hořčík i železo patří mezi často deficitní minerální látky se zvláštním významem pro ženy, může být mák jejich skvělým přírodním zdrojem. Pozor, mák je nutné kvůli využitelnosti obsažených látek konzumovat pomletý! Skvělým doplňkem stravy je také za studena lisovaný makový olej, ten obsahuje všechny zmíněné vitamíny a minerály. Makový olej je velmi vhodný i k relaxačním masážím včetně „babymasáží“.

Pokračování 4 / 4

====Mák a opium: Je důvod k obavám? ====

Pěstování máku setého je pochopitelně kontrolované, neboť nezralé makovice obsahují opium – mléčnou šťávu. „Opium obsahuje hlavně morfin, kodein, papaverin a narkotin,“ uvádí v populární encyklopedii Naše rostliny její autoři Korbelář a Endris. Uvedené látky (alkaloidy) mají protikřečový, analgetický a narkotický účinek. Nicméně tyto vlastnosti se dle autorů encyklopedie netýkají zralých semen.

„Seménka máku neobsahují mléčnou šťávu, tedy ani alkaloidy,“ tvrdí Korbelář a Endris. Což by ale částečně popíraly některé aféry z posledních let, kdy byl v dovezeném máku zjištěn vyšší obsah morfinu.

Později se však ukázalo, že šlo o „zatoulaný mák“ z odrůd určených pro farmaceutické účely. Tyto odrůdy mají dle Informačního centra bezpečnosti potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) vysoký obsah alkaloidů ve slupce a semena jimi mohou být jednoduše „znečištěna“.

Z těchto důvodů ICBP doporučuje maximální denní spotřebu máku pro dospělé omezit na 100 g a u dětí od 4 let na 50g.

NÁŠ TIP: Makové mléko – vápníková bomba

Tzv. rostlinná mléka mohou obohatit každý jídelníček. Na vápník, hořčík a železo bohaté a údajně silně zásadotvorné makové mléko si můžete velmi jednoduše připravit i doma. Makové mléko lze použít například místo mléka do koktejlů (banánový, jahodový, čokoládový apod.), k přípravě kakaa či pudinku, do těsta na palačinky i lívance apod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Potřebujete: 150 g máku, 750 ml vody

Postup: Celý mák důkladně propláchneme (v sítku) a přes noc namočíme do 750 ml vody. Ráno vše nalijeme do mixéru (voda je našedlá) a mixujeme na nejvyšší otáčky, dokud nebude tekutina bílá. Takto rozmixované „mléko“ přecedíme přes velmi jemné sítko a je hotovo. (Zbytky rozmixovaného máku nejsou nutričně příliš hodnotné ani chutné.)

Doporučujeme

Články odjinud