Makové variace - už jste ochutnali makovou zmrzlinu?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ani za mák inspirace? Pětice následujících receptů vás přesvědčí, že pohled na tuto tradiční českou surovinu rozhodně není černobílý - a že nápadů máme plnou makovici!

Minutkový makovník podle babičky

Příprava: 40 minut

Na 8 řezů:
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 2 hrnky mletého máku
* 2 vejce
* 1 hrnek krupicového cukru
* 1 hrnek mléka
* 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného sádla
* 1 prášek do pečiva
* vanilkový cukr nebo vanilka

Všechny suroviny smíchejte na hladkou, středně hustou hmotu. Vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy. Pečte asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 150 °C.
Podávejte poprášené moučkovým cukrem, nejlépe s pikantní domácí zavařeninou.

Neplněné tvarohové knedlíky s mákem

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 2 měkké plnotučné tvarohy
* 200 g polohrubé mouky
* 2 žloutky
* špetka soli
* 1 celá vanilka
* med a rozpuštěné máslo na polévání
* kefír nebo mléko k podávání

Všechny suroviny smíchejte v mírně lepivé těsto. Vanilku podélně rozřízněte, ostrým nožem vyškrábněte dřeň a přimíchejte ji do těsta.
Pomoučněte si ruce a z těsta tvořte malé kulaté knedlíčky. Vařte asi 10 minut, až vyplavou na povrch. Ještě teplé obalujte v mletém máku a podávejte posypané moučkovým cukrem s vanilkou, polité medem a rozpuštěným máslem.
Nejlépe chutnají s kefírem nebo mlékem.

Makové karásky

Příprava: 30 minut + kynutí

Na 8 kousků:
* 600 g hladké mouky
* 15 g soli
* 30 g droždí
* 2 žloutky + 1 vejce, prošlehané na potření
* 150 g sádla
* 250 ml mléka
* 15-20 g medu

Z prosáté a osolené mouky, rozdrobeného droždí, medu, žloutků, vlahého rozpuštěného tuku a vlažného mléka zpracujte vláčné a nelepivé těsto. Nechte kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Rozdělte na asi 24 kousků, z těch vyválejte válečky a vždy tři spleťte jako cop. Nechte ještě asi 30 až 40 minut kynout.
Potřete rozšlehaným vejcem a hustě posypte mákem. Pečte asi 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

Rakouské makové rohlíčky

Příprava: 30 minut + odležení

Na 30 kousků:
* 250 g hladké mouky
* 120 g mletého máku
* 200 g másla
* 70 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* špetka soli
* moučkový cukr s vanilkou na obalení

Ze všech uvedených surovin vypracujte těsto. Nechte alespoň hodinu, ale nejlépe přes noc odpočinout v ledničce.
Z těsta tvarujte rohlíčky a pečte asi 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Ještě teplé obalte v cukru s vanilkou.

Luxusní maková zmrzlina

Příprava: 30 minut + mrazení

Na 600 ml zmrzliny:
* 3 vejce, oddělená
* 150 g cukru krupice
* 0,5 l smetany ke šlehání
* 60 ml amaretta
* 1 celá vanilka
* 2 hrsti máku

Na kornoutky
* 100 g hladké mouky
* 3-4 bílky
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru

Ve třech miskách vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem, sníh z bílků a šlehačku ze smetany ke šlehání.
Do žloutků s cukrem přidejte likér a vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Nakonec pomalu přimíchejte sníh z bílků a mák.
Formu vyložte pečicím papírem, nalijte směs a dejte alespoň na 8 hodin do mrazáku.
Ze všech surovin na kornoutky umíchejte hladké těstíčko. Pánev pokryjte kolečkem tukem potřeného pečicího papíru a lžičkou vytvořte tenké placičky o průměru asi 15 cm. Opečte je z obou stran a ještě zatepla stočte do tvaru kornoutku.

Tip: Ve všech uvedených receptech můžete použít také bílý mák (starobylá odrůda růžově kvetoucího máku). Chuť má velmi podobnou oříškům a také se jako jejich náhražka používá. Na rozdíl od klasického šedého či modrého je sladší a olejnatější. Klade ale vyšší nároky na skladování - měl by být uložen na velmi chladném místě, nejlépe v ledničce, rychleji totiž žlukne. K dostání je na internetu či v prodejnách zdravé výživy.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

Včera | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…