Makové variace - už jste ochutnali makovou zmrzlinu?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ani za mák inspirace? Pětice následujících receptů vás přesvědčí, že pohled na tuto tradiční českou surovinu rozhodně není černobílý - a že nápadů máme plnou makovici!

Minutkový makovník podle babičky

Příprava: 40 minut

Na 8 řezů:
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 2 hrnky mletého máku
* 2 vejce
* 1 hrnek krupicového cukru
* 1 hrnek mléka
* 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného sádla
* 1 prášek do pečiva
* vanilkový cukr nebo vanilka

Všechny suroviny smíchejte na hladkou, středně hustou hmotu. Vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy. Pečte asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 150 °C.
Podávejte poprášené moučkovým cukrem, nejlépe s pikantní domácí zavařeninou.

Neplněné tvarohové knedlíky s mákem

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 2 měkké plnotučné tvarohy
* 200 g polohrubé mouky
* 2 žloutky
* špetka soli
* 1 celá vanilka
* med a rozpuštěné máslo na polévání
* kefír nebo mléko k podávání

Všechny suroviny smíchejte v mírně lepivé těsto. Vanilku podélně rozřízněte, ostrým nožem vyškrábněte dřeň a přimíchejte ji do těsta.
Pomoučněte si ruce a z těsta tvořte malé kulaté knedlíčky. Vařte asi 10 minut, až vyplavou na povrch. Ještě teplé obalujte v mletém máku a podávejte posypané moučkovým cukrem s vanilkou, polité medem a rozpuštěným máslem.
Nejlépe chutnají s kefírem nebo mlékem.

Makové karásky

Příprava: 30 minut + kynutí

Na 8 kousků:
* 600 g hladké mouky
* 15 g soli
* 30 g droždí
* 2 žloutky + 1 vejce, prošlehané na potření
* 150 g sádla
* 250 ml mléka
* 15-20 g medu

Z prosáté a osolené mouky, rozdrobeného droždí, medu, žloutků, vlahého rozpuštěného tuku a vlažného mléka zpracujte vláčné a nelepivé těsto. Nechte kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Rozdělte na asi 24 kousků, z těch vyválejte válečky a vždy tři spleťte jako cop. Nechte ještě asi 30 až 40 minut kynout.
Potřete rozšlehaným vejcem a hustě posypte mákem. Pečte asi 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

Rakouské makové rohlíčky

Příprava: 30 minut + odležení

Na 30 kousků:
* 250 g hladké mouky
* 120 g mletého máku
* 200 g másla
* 70 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* špetka soli
* moučkový cukr s vanilkou na obalení

Ze všech uvedených surovin vypracujte těsto. Nechte alespoň hodinu, ale nejlépe přes noc odpočinout v ledničce.
Z těsta tvarujte rohlíčky a pečte asi 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Ještě teplé obalte v cukru s vanilkou.

Luxusní maková zmrzlina

Příprava: 30 minut + mrazení

Na 600 ml zmrzliny:
* 3 vejce, oddělená
* 150 g cukru krupice
* 0,5 l smetany ke šlehání
* 60 ml amaretta
* 1 celá vanilka
* 2 hrsti máku

Na kornoutky
* 100 g hladké mouky
* 3-4 bílky
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru

Ve třech miskách vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem, sníh z bílků a šlehačku ze smetany ke šlehání.
Do žloutků s cukrem přidejte likér a vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Nakonec pomalu přimíchejte sníh z bílků a mák.
Formu vyložte pečicím papírem, nalijte směs a dejte alespoň na 8 hodin do mrazáku.
Ze všech surovin na kornoutky umíchejte hladké těstíčko. Pánev pokryjte kolečkem tukem potřeného pečicího papíru a lžičkou vytvořte tenké placičky o průměru asi 15 cm. Opečte je z obou stran a ještě zatepla stočte do tvaru kornoutku.

Tip: Ve všech uvedených receptech můžete použít také bílý mák (starobylá odrůda růžově kvetoucího máku). Chuť má velmi podobnou oříškům a také se jako jejich náhražka používá. Na rozdíl od klasického šedého či modrého je sladší a olejnatější. Klade ale vyšší nároky na skladování - měl by být uložen na velmi chladném místě, nejlépe v ledničce, rychleji totiž žlukne. K dostání je na internetu či v prodejnách zdravé výživy.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…