Maso pečené v provázku: Rolády, rolky i pečeně

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Rolky, rolády, pečeně, to všechno musí držet pěkně pohromadě. Stačí kousek bavlněného provázku a jídlo zůstává šťavnaté a lákavé na pohled.

Maso pečené v provázku: Rolády, rolky i pečeně

JAKÝ PROVÁZEK ZVOLIT?

Správný provázek na maso je pevný, nepouští chlupy, nebarví. V domácích potřebách koupíte provázky přímo určené do kuchyně. Objevíte je na držáku, na němž si je většinou můžete sami odstřihnout ostrým plíškem, aniž byste museli hledat nůžky a žádat o pomoc prodavače. Použít ale můžete jakoukoli nebarvenou bavlněnou přízi. Barvy by totiž mohly do jídla pustit, umělé provázky kloužou a do masa se mohou vlivem vysoké teploty roztéct. Nemáte-li po ruce provázek, použijte několikanásobně poskládanou bílou nit, neposkládaná by se do masa zapekla a zpravidla by jej ani neudržela pohromadě.

JAK VÁZAT?

Nejčastější a nejjednodušší je dokola s překřížením nahoře i dole. Úhlednější, ale také pracnější je vázání do řádku, kdy je překřížení pravidelné na hřbetě masa (vypadá jako u receptu na parmici, jen jsou jednotlivá žebra vázání spojená). V praxi je ale důležité hlavně to, aby byl provázek pořádně utažený. Maso během tepelné úpravy ztratí na objemu a provázek pak snadno sklouzne.

JAK SERVÍROVAT?

Provázek na jídle sice může vypadat efektně, vyplatí se jej ale sundat ještě před servírováním. Sahat do jídla rukama nebývá každému příjemné.

Recepty na pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Včera | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

25. 7. | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…