Vyzkoušejte netradiční nádivky schované v kuřecím a vepřovém mase. Budou chutnat nejen na jaře a určitě celé rodině!
Kuřecí prsa plněná bazalkou a kozím sýrem
4 porce - příprava: 25 minut
- 4 kuřecí prsní řízky
- 150 g měkkého kozího sýra
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- 6 sušených rajčat
- sůl a pepř
- olivový olej
Kuřecí prsa očistěte, podle potřeby odřízněte jejich spodní část. Odřezky použijte do polévky. V nejsilnějším místě prsa do něj úzkým nožem vyřízněte hlubokou kapsu. Kozí sýr rozmačkejte vidličkou, smíchejte s nasekanou bazalkou a nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty (pokud používáte ta v nálevu, nechte je pořádně okapat). Párátkem kapsu uzavřete, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a maso na něm ze všech stran opečte, celkem to trvá asi 10 až 15 minut. Vyjměte párátko a podávejte. Jako příloha se hodí šťouchané brambory s máslem a jarní cibulkou.
Vepřová pečeně s dýňovou nádivkou
4 porce - příprava: 45 minut + pečení
- 1 kg bůčku bez kosti
- 2 starší housky
- 100 ml plnotučného mléka
- 200 g muškátové dýně
- 1 vejce
- 2 lžíce petrželky
- 2–3 lžíce krupice
- sůl, pepř a muškátový oříšek
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 200 g celeru
- 2 petržele
- rostlinný olej
- 600 ml masového vývaru
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička jalovce
- 1 bobkový list
- 800 g malých brambor
Maso očistěte, osušte a na boku nařízněte jako kapsu. Tukové krytí navrch masa nakrojte špičkou nože do proužků. Housky v rámci možností zbavte kůrky a nakrájejte na kostičky. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Dýni rovněž nakrájejte na kostičky. Smíchejte s vejcem, petrželkou a krupicí, osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Promíchejte s houskami. Nádivku dejte do vzniklé kapsy v bůčku a uzavřete špejlemi, aby z masa nevylézala. Ze všech stran osolte a opepřete.
Troubu zapněte na 180 °C. Cibuli, mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte nadrobno. V pekáči rozehřejte olej a zeleninu na něm osmahněte, dokud nezačnou kraje zlátnout. Podlijte trochou vývaru a nechte odvařit. Přidejte celý pepř, jalovec a bobkový list. Navrch položte maso nařezanou stranou nahoru. Pečte přibližně 1,5 hodiny, průběžně podlévejte vývarem a lžící pravidelně přelévejte i vršek masa, aby se nevysušil. Zhruba v polovině pečení maso obložte omytými bramborami ve slupce.
Když je maso hotové, vyjměte jej i s bramborami z pekáče, vložte na pánev a dejte zpět do trouby, aby se dodělala kůrčička. V pekáči dokončete omáčku: na plotně tekutinu zredukujte na minimum. Maso podávejte s omáčkou a pečenými bramborami.
NÁŠ TIP: Do nádivky můžete zapracovat i dýni z kompotu, anebo místo ní použít třeba na kostičky nakrájenou mrkev. Zkuste ji předvařit v nálevu s divokým kořením.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.