Maso plné bylinek

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vyzkoušejte netradiční nádivky schované v kuřecím a vepřovém mase. Budou chutnat nejen na jaře a určitě celé rodině!

Kuřecí prsa plněná bazalkou a kozím sýrem

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 kuřecí prsní řízky
* 150 g měkkého kozího sýra
* 2 hrsti čerstvé bazalky
* 6 sušených rajčat
* sůl a pepř
* olivový olej

Kuřecí prsa očistěte, podle potřeby odřízněte jejich spodní část. Odřezky použijte do polévky. V nejsilnějším místě prsa do něj úzkým nožem vyřízněte hlubokou kapsu. Kozí sýr rozmačkejte vidličkou, smíchejte s nasekanou bazalkou a nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty (pokud používáte ta v nálevu, nechte je pořádně okapat). Párátkem kapsu uzavřete, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a maso na něm ze všech stran opečte, celkem to trvá asi 10 až 15 minut. Vyjměte párátko a podávejte. Jako příloha se hodí šťouchané brambory s máslem a jarní cibulkou.

Vepřová pečeně s dýňovou nádivkou

4 porce - příprava: 45 minut + pečení

* 1 kg bůčku bez kosti
* 2 starší housky
* 100 ml plnotučného mléka
* 200 g muškátové dýně
* 1 vejce
* 2 lžíce petrželky
* 2–3 lžíce krupice
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* 2 cibule
* 2 mrkve
* 200 g celeru
* 2 petržele
* rostlinný olej
* 600 ml masového vývaru
* 1 lžička celého pepře
* 1 lžička jalovce
* 1 bobkový list
* 800 g malých brambor

Maso očistěte, osušte a na boku nařízněte jako kapsu. Tukové krytí navrch masa nakrojte špičkou nože do proužků. Housky v rámci možností zbavte kůrky a nakrájejte na kostičky. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Dýni rovněž nakrájejte na kostičky. Smíchejte s vejcem, petrželkou a krupicí, osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Promíchejte s houskami. Nádivku dejte do vzniklé kapsy v bůčku a uzavřete špejlemi, aby z masa nevylézala. Ze všech stran osolte a opepřete.

Troubu zapněte na 180 °C. Cibuli, mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte nadrobno. V pekáči rozehřejte olej a zeleninu na něm osmahněte, dokud nezačnou kraje zlátnout. Podlijte trochou vývaru a nechte odvařit. Přidejte celý pepř, jalovec a bobkový list. Navrch položte maso nařezanou stranou nahoru. Pečte přibližně 1,5 hodiny, průběžně podlévejte vývarem a lžící pravidelně přelévejte i vršek masa, aby se nevysušil. Zhruba v polovině pečení maso obložte omytými bramborami ve slupce.

Když je maso hotové, vyjměte jej i s bramborami z pekáče, vložte na pánev a dejte zpět do trouby, aby se dodělala kůrčička. V pekáči dokončete omáčku: na plotně tekutinu zredukujte na minimum. Maso podávejte s omáčkou a pečenými bramborami.

NÁŠ TIP: Do nádivky můžete zapracovat i dýni z kompotu, anebo místo ní použít třeba na kostičky nakrájenou mrkev. Zkuste ji předvařit v nálevu s divokým kořením.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Dnes | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

19. 5. | Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží…