Masová roláda 4x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Chystáte se na rodinnou oslavu a přemýšlíte, čím omráčit tchyni? Pořádáte večírek a řešíte, jaké efektní, a přesto jednoduché pohoštění připravit? Sáhněte po osvědčeném receptu a rolujte na čtyři způsoby.

Krůtí roláda s kapiemi a houbami

6 porcí - příprava: 90 minut

* 700 g krůtích prsou
* sůl a mletý černý pepř
* 6–8 středně velkých hub (lesních nebo žampionů)
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce sterilovaného hrášku
* 2–3 celé naložené kapie
* 150 g plátků anglické slaniny

Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Krůtí prsa prokrojte, roztáhněte na plát, rozklepejte, osolte a opepřete. Houby nakrájejte na větší kusy, poduste je chvíli na másle, osolte a zamíchejte do nich hrášek.

Plát masa vyložte kapiemi (můžete z nich oloupat slupky), na kapie rozprostřete do válečku houby a pevně zatočte do rolády. Roládu obalte plátky slaniny, zajistěte provázkem nebo režnou nití a pečte nejprve zakrytou asi 30 minut, potom odkryjte a pečte ještě asi půl hodiny. Během pečení podlévejte vodou a výpekem.

Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami a zelenými fazolkami.

Hovězí roláda à la ptáček

6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 2 velké pláty roštěnce
* sůl a mletý černý pepř
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžíce medu
* 100 g plátků anglické slaniny
* 2 kvalitní párky
* 5 křepelčích vajíček (nebo 3 slepičí na čtvrtky)
* 4 střední naložené okurky
* 1 syrová mrkev, nakrájená na dlouhé nudličky
* 2–3 lžíce oleje

Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Roštěnou rozklepejte a přeložte přes sebe tak, aby vznikl plát na roládu. Ten osolte, opepřete a potřete směsí hořčice a medu. Vyložte ho plátky slaniny, přidejte párky, vajíčka natvrdo, okurky a mrkev a srolujte.

Roládu zavažte provázkem a opečte ji ze všech stran zprudka na oleji, podlijte trochou vody a zakrytou pečte za občasného podlévání asi hodinu. Podávejte s opečenou, dušenou nebo grilovanou kořenovou zeleninou.

Vepřová roláda s houbami a játry

6 porcí - příprava: 90 minut

* 1 větší vepřová panenka
* sůl a mletý černý pepř
* 150 g kuřecích prsíček
* 5 lžic smetany ke šlehání 33%
* 150 g kuřecích jater, nakrájených na kousky
* 100 g hub, nakrájených na kousky
* 150 g šunky, nakrájené na malé kostičky
* 1–2 dl červeného vína
* 3 lžíce brusinkového kompotu

Troubu předehřejte na 170 °C. Panenku podélně rozkrojte (ale nedokrojte), rozevřete a znovu na obou stranách podélně rozkrojte tak, aby se celá rozevřela do plátu, který rozklepejte. Kuřecí maso rozsekejte nahrubo v mixéru, smíchejte ho se smetanou, játry, houbami a šunkou – smetanu přidávejte raději postupně, aby nebyla směs příliš řídká.

Hmotu rozprostřete na osolený a opepřený plát a sviňte pevně do rolády, kterou zajistěte provázkem. Roládu pečte za občasného podlévání vodou nejprve zakrytou asi 30 minut, potom odkryjte a pečte ještě asi půl hodiny. Hotovou roládu vyjměte a zabalte ji do alobalu.

Pekáček dejte na oheň, do výpeku nalijte víno, a až se rozpustí připečené kraje, přidejte brusinky a nechte 5 minut povařit. Roládu podávejte s brusinkovou omáčkou a bramborovými knedlíčky plněnými špenátem.

Kuřecí roláda s čočkovou omeletou

6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 1 vykostěné menší kuře (návod na vykostění najdete níže)
* sůl a mletý černý pepř
* 100 ml smetany ke šlehání 33%
* 1 větší pórek – světlá část
* 2 lžíce oleje
* 100 g vařené červené čočky
* 2 rozšlehaná vejce
* 1 lžíce nasekané petrželky
* 100 g rozpuštěného másla

Troubu předehřejte na 170 °C. Kuře vykostěte a připravte si plát na roládu – kůží dolů. Odřezky z prsíček a skeletu rozmixujte se solí a trochou pepře. Do hmoty pomalu přilévejte smetanu, a když je hladká a dobře roztíratelná, natřete ji na plát. Pórek nakrájejte nadrobno a orestujte ho na velké pánvi na oleji. Přidejte čočku, orestujte ji a vše zalijte rozšlehanými vejci s petrželkou.

Když je omeleta ztuhlá, položte ji opečenou stranou na potřený plát, vše pevně sviňte do rolády a zajistěte provázkem. Roládu polijte rozpuštěným máslem, podlijte vodou a vložte do trouby. Pečte ji zakrytou poklicí nebo alobalem asi 40 minut, potom odkryjte a pečte ještě 30 minut. Občas podlévejte vodou.


Jak připravit kuře na roládu? Vykostit!

Není to vůbec složité: začněte u křídel, která v prvním kloubu odřízněte. Potom nařízněte kuře podélně uprostřed prsou a postupně maso pečlivě oddělujte od hrudního koše, až se dostanete ke kloubům u křídel a stehen. Kuře rozviňte a velice opatrně, abyste nepoškodili kůži, vykrojte páteř se všemi kostmi, které na ní drží. Teď pečlivě obřízněte klouby a vytáhněte z nich stehenní a ramenní kosti. Připravený plát zarovnejte v místech, kde je slabší, volným masem odříznutým z prsíček.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Dnes | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Včera | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…