Masová roláda 4x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Chystáte se na rodinnou oslavu a přemýšlíte, čím omráčit tchyni? Pořádáte večírek a řešíte, jaké efektní, a přesto jednoduché pohoštění připravit? Sáhněte po osvědčeném receptu a rolujte na čtyři způsoby.

Krůtí roláda s kapiemi a houbami

6 porcí - příprava: 90 minut

* 700 g krůtích prsou
* sůl a mletý černý pepř
* 6–8 středně velkých hub (lesních nebo žampionů)
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce sterilovaného hrášku
* 2–3 celé naložené kapie
* 150 g plátků anglické slaniny

Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Krůtí prsa prokrojte, roztáhněte na plát, rozklepejte, osolte a opepřete. Houby nakrájejte na větší kusy, poduste je chvíli na másle, osolte a zamíchejte do nich hrášek.

Plát masa vyložte kapiemi (můžete z nich oloupat slupky), na kapie rozprostřete do válečku houby a pevně zatočte do rolády. Roládu obalte plátky slaniny, zajistěte provázkem nebo režnou nití a pečte nejprve zakrytou asi 30 minut, potom odkryjte a pečte ještě asi půl hodiny. Během pečení podlévejte vodou a výpekem.

Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami a zelenými fazolkami.

Hovězí roláda à la ptáček

6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 2 velké pláty roštěnce
* sůl a mletý černý pepř
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžíce medu
* 100 g plátků anglické slaniny
* 2 kvalitní párky
* 5 křepelčích vajíček (nebo 3 slepičí na čtvrtky)
* 4 střední naložené okurky
* 1 syrová mrkev, nakrájená na dlouhé nudličky
* 2–3 lžíce oleje

Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Roštěnou rozklepejte a přeložte přes sebe tak, aby vznikl plát na roládu. Ten osolte, opepřete a potřete směsí hořčice a medu. Vyložte ho plátky slaniny, přidejte párky, vajíčka natvrdo, okurky a mrkev a srolujte.

Roládu zavažte provázkem a opečte ji ze všech stran zprudka na oleji, podlijte trochou vody a zakrytou pečte za občasného podlévání asi hodinu. Podávejte s opečenou, dušenou nebo grilovanou kořenovou zeleninou.

Vepřová roláda s houbami a játry

6 porcí - příprava: 90 minut

* 1 větší vepřová panenka
* sůl a mletý černý pepř
* 150 g kuřecích prsíček
* 5 lžic smetany ke šlehání 33%
* 150 g kuřecích jater, nakrájených na kousky
* 100 g hub, nakrájených na kousky
* 150 g šunky, nakrájené na malé kostičky
* 1–2 dl červeného vína
* 3 lžíce brusinkového kompotu

Troubu předehřejte na 170 °C. Panenku podélně rozkrojte (ale nedokrojte), rozevřete a znovu na obou stranách podélně rozkrojte tak, aby se celá rozevřela do plátu, který rozklepejte. Kuřecí maso rozsekejte nahrubo v mixéru, smíchejte ho se smetanou, játry, houbami a šunkou – smetanu přidávejte raději postupně, aby nebyla směs příliš řídká.

Hmotu rozprostřete na osolený a opepřený plát a sviňte pevně do rolády, kterou zajistěte provázkem. Roládu pečte za občasného podlévání vodou nejprve zakrytou asi 30 minut, potom odkryjte a pečte ještě asi půl hodiny. Hotovou roládu vyjměte a zabalte ji do alobalu.

Pekáček dejte na oheň, do výpeku nalijte víno, a až se rozpustí připečené kraje, přidejte brusinky a nechte 5 minut povařit. Roládu podávejte s brusinkovou omáčkou a bramborovými knedlíčky plněnými špenátem.

Kuřecí roláda s čočkovou omeletou

6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 1 vykostěné menší kuře (návod na vykostění najdete níže)
* sůl a mletý černý pepř
* 100 ml smetany ke šlehání 33%
* 1 větší pórek – světlá část
* 2 lžíce oleje
* 100 g vařené červené čočky
* 2 rozšlehaná vejce
* 1 lžíce nasekané petrželky
* 100 g rozpuštěného másla

Troubu předehřejte na 170 °C. Kuře vykostěte a připravte si plát na roládu – kůží dolů. Odřezky z prsíček a skeletu rozmixujte se solí a trochou pepře. Do hmoty pomalu přilévejte smetanu, a když je hladká a dobře roztíratelná, natřete ji na plát. Pórek nakrájejte nadrobno a orestujte ho na velké pánvi na oleji. Přidejte čočku, orestujte ji a vše zalijte rozšlehanými vejci s petrželkou.

Když je omeleta ztuhlá, položte ji opečenou stranou na potřený plát, vše pevně sviňte do rolády a zajistěte provázkem. Roládu polijte rozpuštěným máslem, podlijte vodou a vložte do trouby. Pečte ji zakrytou poklicí nebo alobalem asi 40 minut, potom odkryjte a pečte ještě 30 minut. Občas podlévejte vodou.


Jak připravit kuře na roládu? Vykostit!

Není to vůbec složité: začněte u křídel, která v prvním kloubu odřízněte. Potom nařízněte kuře podélně uprostřed prsou a postupně maso pečlivě oddělujte od hrudního koše, až se dostanete ke kloubům u křídel a stehen. Kuře rozviňte a velice opatrně, abyste nepoškodili kůži, vykrojte páteř se všemi kostmi, které na ní drží. Teď pečlivě obřízněte klouby a vytáhněte z nich stehenní a ramenní kosti. Připravený plát zarovnejte v místech, kde je slabší, volným masem odříznutým z prsíček.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Dnes | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Dnes | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Včera | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

20. 11. | Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v…