Máte rády zeleninové saláty? Pak zbystřete

| Autor: PR | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení | komerční sdělení

Po zimě se všechny těšíme na svěží ovoce a zeleninu plnou vitamínů. Ty však doma zavraždíme a jíme jen vadnoucí hmotu s příchutí železa.

Myslíte, že se vás to netýká? Pokud krájíte, strouháte a nebo odšťavňujete pomocí kuchyňských nástrojů z kovu nebo s kovovým ostřím, pak se o velkou část vitamínů a chuti ochuzujete i vy.

Kovové nástroje totiž dokáží spolehlivě zničit cenné vitamíny a enzymy během několika okamžiků. Jakmile se totiž kovový povrch nože dotkne dužiny, dochází ke vzniku elektřiny, která okamžitě odstartuje jejich destrukci. A elektřina dokáže některé vitamíny zničit mnohem důkladněji než vařící voda. Z původně svěžích plodů pak máte mrtvoly nejen co do obsahu hodnotných látek – dříve vadnou, hnědnou a citlivějším z nás zanechává v ústech kovovou pachuť.

Nepřipravujte o vitamíny děti ani sebe

Ostatně proto maminky svým ratolestem kvůli zachování vitamínů strouhají ovoce a zeleninu na struhadlech ze skla. A činí tak správně. Pokud však před strouháním připravovaný plod oškrábou běžnou škrabkou, vitamíny stejně přijdou vniveč.

Mějte proto v kuchyňském arzenálu veškeré nástroje, které potřebujete k opracování a porcování ovoce a zeleniny, z vhodných materiálů - tj. kvalitních plastů, keramiky nebo skla.

Keramické čepele jsou sice křehčí než ocelové, ale pokud vyberete ty, co mají ochranné pouzdro a jsou vyrobeny se zaoblenou špičku, která se neulomí, vydrží vám stejně dlouho jako běžný nůž. Tedy za předpokladu, že ho nebudete používat jako sekáček.

Pokud nejíte ovoce a zeleninu i se slupkou (asi ne, pokud není z vaší zahrádky), krom nože si pořiďte i dobrou škrabku s keramickou čepelí.

Praktické a bezpečné

Na trhu najdete také kvalitní struhadla s ostrými a velmi odolnými plastovými čepelemi s různou hrubostí. Ty se díky technologii zpracování nelámou ani neštípou, na rozdíl od skla však takové struhadlo nerozbijete. Vychytané modely jsou opatřeny i zásobníkem na nastrouhanou zeleninu, kterou pak snáze a bez ušpinění rukou dopravíte kam je třeba.

Při výběru odšťavovače dbejte kromě vhodného materiálu i na jeho praktičnost a vyberte ten, který si poradí s různě velkými citrusy - od grepu po malý citron. Musí mít proto redukci právě pro rozměrnější plody typu grep. Objevili jsme i model se zásobníkem šťávy, který je opatřen praktickou odměrkou, díky které víte přesně, kolik jste vymačkali.

Ať už si budete pořizovat jakékoli náčiní pro zdravou kuchyni, mělo by se vám dobře držet a naopak nemělo klouzat v ruce ani na kuchyňské lince, natož se při práci převracet. Takové výrobky jsou bezpečnější a práce s nimi vám jde rychleji od ruky. Správně navržené pomůcky by se měly také snadno umývat jak v myčce, tak pod tekoucí vodou.

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…