Medové jidáše - symbol zrady i tradiční pochoutka

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Medové jidášky pekly hospodyňky na Zelený čtvrtek. Symbolicky si tak připomínaly den, kdy apoštol Jidáš zradil Krista, a ten byl následujícího dne ukřižován.

Sladké pečivo pojmenované po Jidášovi má symbolizovat provaz, na kterém se zrádce, který neunesl důsledky svého činu, oběsil. Pečivo se připravuje podle krajových zvyklostí buď stočené do spirály, nebo svinuté do podoby silného provazu, někde má i podobu různých figurek.

Jidáše se potírají medem – ten podle pověry chránil proti hadímu uštknutí. Dnes je toto vláčné pečivo hlavně chutným vyjádřením lidové tradice, na kterou bychom rozhodně neměli zapomínat.

Jidáše krok za krokem

Příprava 1 hodina + kynutí

Na asi 30 kousků:
* 250 ml mléka
* 3 kostky cukru
* 25 g kvasnic
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 90 g krupicového cukru
* strouhaná citronová kůra
* 2 žloutky + 1 vejce, prošlehané
* na potírání
* 120 g rozpuštěného másla
* rum a med k podávání

Mouku prosijte do mísy se špetkou soli (obrázek 1).

Přidejte cukr, uprostřed udělejte dolík a vlijte do něj vlažné mléko (obrázek 2).

Do tekutiny rozdrobte droždí, vlijte žloutky a nastrouhejte citronovou kůru (obrázky 3 a 4).

Nakonec vlijte rozpuštěné vlahé (ne horké) máslo a vypracujte vláčné těsto (obrázek 5).

Lehce jej poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem (obrázek 6).

Z vykynutého těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé (obrázek 7).

Tvarujte jidáše – například stáčejte jako spirálky, ale můžete tvořit také figurální motivy (obrázek 8).

Nechte ještě jednou asi půl hodiny na plechu pokrytém pečicím papírem kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete žloutkem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. Podávejte potřené medem (může být také promíchaný s rumem).

Varianta z polohrubé mouky:

Příprava: 40 minut + kynutí

Na 1 plech:
* 500 g polohrubé mouky
* kvásek z 1/2 kostičky droždí (21 g) a 200 ml mléka
* 60 g másla, rozpuštěného
* 50 g krupicového cukru
* špetka soli
* žloutek na potření
* rozinky nebo nové koření na ozdobu
* případně med k namáčení nebo polévání

Z uvedených surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto a nechte vykynout. Poté z něj tvarujte asi 20 cm dlouhé válečky a z nich splétejte různé tvary – postavičky, zvířátka apod. Kuličky koření či rozinky použijte k naznačení očí a úst.

Tip: Když vynecháte cukr v těstě, můžete je podávat také jako pečivo k jarní polévce nebo velikonoční sekané.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Beránek naslano i nasladko

Beránek naslano i nasladko

25. 3. 2016 | Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí.…

Velikonoční nádivka krok za krokem

Velikonoční nádivka krok za krokem

24. 3. 2016 | Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Dnes | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…