Medové jidáše - symbol zrady i tradiční pochoutka

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Medové jidášky pekly hospodyňky na Zelený čtvrtek. Symbolicky si tak připomínaly den, kdy apoštol Jidáš zradil Krista, a ten byl následujícího dne ukřižován.

Sladké pečivo pojmenované po Jidášovi má symbolizovat provaz, na kterém se zrádce, který neunesl důsledky svého činu, oběsil. Pečivo se připravuje podle krajových zvyklostí buď stočené do spirály, nebo svinuté do podoby silného provazu, někde má i podobu různých figurek.

Jidáše se potírají medem – ten podle pověry chránil proti hadímu uštknutí. Dnes je toto vláčné pečivo hlavně chutným vyjádřením lidové tradice, na kterou bychom rozhodně neměli zapomínat.

Jidáše krok za krokem

Příprava 1 hodina + kynutí

Na asi 30 kousků:
* 250 ml mléka
* 3 kostky cukru
* 25 g kvasnic
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 90 g krupicového cukru
* strouhaná citronová kůra
* 2 žloutky + 1 vejce, prošlehané
* na potírání
* 120 g rozpuštěného másla
* rum a med k podávání

Mouku prosijte do mísy se špetkou soli (obrázek 1).

Přidejte cukr, uprostřed udělejte dolík a vlijte do něj vlažné mléko (obrázek 2).

Do tekutiny rozdrobte droždí, vlijte žloutky a nastrouhejte citronovou kůru (obrázky 3 a 4).

Nakonec vlijte rozpuštěné vlahé (ne horké) máslo a vypracujte vláčné těsto (obrázek 5).

Lehce jej poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem (obrázek 6).

Z vykynutého těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé (obrázek 7).

Tvarujte jidáše – například stáčejte jako spirálky, ale můžete tvořit také figurální motivy (obrázek 8).

Nechte ještě jednou asi půl hodiny na plechu pokrytém pečicím papírem kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete žloutkem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. Podávejte potřené medem (může být také promíchaný s rumem).

Varianta z polohrubé mouky:

Příprava: 40 minut + kynutí

Na 1 plech:
* 500 g polohrubé mouky
* kvásek z 1/2 kostičky droždí (21 g) a 200 ml mléka
* 60 g másla, rozpuštěného
* 50 g krupicového cukru
* špetka soli
* žloutek na potření
* rozinky nebo nové koření na ozdobu
* případně med k namáčení nebo polévání

Z uvedených surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto a nechte vykynout. Poté z něj tvarujte asi 20 cm dlouhé válečky a z nich splétejte různé tvary – postavičky, zvířátka apod. Kuličky koření či rozinky použijte k naznačení očí a úst.

Tip: Když vynecháte cukr v těstě, můžete je podávat také jako pečivo k jarní polévce nebo velikonoční sekané.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Dnes | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

Včera | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

14. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

13. 1. | Zimní měsíce představují ideální dobu pro plánování podoby zahrady nebo jejích změn. Co byste si…