Menu podle starých kuchařek

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pokud také patříte k těm, kteří v knihovně pečlivě střeží ohmatanou „sandtnerku“ nebo jiný gastropoklad z antikvatiátu, pak vás zveme na oběd ve jménu tradic!

Polévka:

Polévka oháňková s květákem

6 porcí - příprava: 3,5 hodiny

* 800 g hovězí oháňky
* 1 petržel
* 1 mrkev
* 1 bulvy celeru
* 1 cibule
* 5 kuliček nového koření
* 2 bobkové listy
* 1/4 lžičky celého pepře
* 1/2 malého květáku
* sůl

NOKY:
* 1 vejce
* 3 lžíce krupice
* 1 lžíce nasekané pažitky
* špetka soli

Oháňku nasekejte na kousky a opláchněte. Vložte do hrnce. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli ve slupce, koření a lžičku soli. Zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte 2 hodiny táhnout. Po 1 hodině varu vyjměte zeleninu a odstraňte sraženou bílkovinu.

Mezitím připravte noky. V misce smíchejte vejce, krupici, pažitku a sůl. Nechte bobtnat asi 15 minut. Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě vařte asi 15 minut. Slijte. Po dvou hodinách vaření sceďte vývar a opět ho přiveďte k mírnému varu.

Z nabobtnalé krupice vykrajujte lžičkou noky a vkládejte je do vývaru. Vařte asi 15 minut. Kořenovou zeleninu uvařenou ve vývaru mezitím nakrájejte na nudličky. Vložte je do polévky společně s povařeným květákem.


Hlavní jídlo:

Telecí pečeně s ledvinou

6 porcí - příprava: 2,5 hodiny

* 1,2 kg telecí pečeně s kostí
* 1 telecí ledvina
* sůl a pepř
* 2 lžíce dijonské hořčice
* tymián
* 1 cibule
* 100 ml telecího vývaru

ŠKUBÁNKY:
* 1 kg brambor typu B
* sůl dle chuti
* 50 g polohrubé mouky
* sádlo na opékání

ZELENINA:
* 200 g baby karotky
* 200 g hráškových lusků
* 25 g másla
* sůl a pepř

U pečeně nařízněte maso od kosti a pak prořízněte podélně tak, aby se vytvořila kapsa. Ledvinu rozřízněte, očistěte od blanek, opláchněte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete a vložte do kapsy v telecí pečeni. Převažte provázkem a dejte do pekáče.

Maso osolte, opepřete a potřete hořčicí. Přidejte tymián a cibuli nakrájenou na měsíčky. Podlijte vývarem. Přiklopte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 90 minut. Pak pekáč odklopte a pečte asi 30 minut dozlatova.

Brambory oloupejte a zalijte je studenou vodou. Osolte a uvařte doměkka. Pak vodu částečně slijte. Brambory zaprašte moukou. Přiklopte a nechte 10 minut bobtnat. Pak je rozšťouchejte. Pomocí lžíce tvořte škubánky a opékejte je na sádle z obou stran.

Očištěnou karotku a hráškové lusky vložte do vroucí osolené vody. Vařte 5 minut. Pak slijte. Přidejte máslo a promíchejte. Upečené maso nakrájejte na plátky. Podávejte s opečenými škubánky a dušenou zeleninou.


Nápoj:

Horká čokoláda se žloutkem a šlehačkou

6 šálků - příprava: 15 minut

* 150 g hořké čokolády
* 1 l plnotučného mléka
* 6 kostek cukru
* 3 žloutky
* 250 ml smetany ke šlehání

Nastrouhanou čokoládu vsypte do kastrůlku se studeným mlékem. Přidejte cukr a za stálého míchání zahřívejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Pak sundejte z plamene. Prošlehejte a postupně vmíchejte žloutky. Vyšlehejte smetanu dotuha. Čokoládu rozdělte do sklenic ]a přidejte vyšlehanou smetanu. Můžete ozdobit proužky citronové kůry. //**Náš TIP:** Naše babičky podávaly při slavnostní příležitosti domácí horkou čokoládu ozdobenou jen lžící šlehané smetany. Tu zbývající servírovaly na stůl ozdobně naaranžovanou, třeba na skleněné míse. // ---- **Dezert:** ====Máslová psaníčka s nádivkou ==== //12 kousků - příprava: 60 minut + odležení// * 100 g polohrubé mouky * 100 g másla * 4 žloutky * 25 g moučkového cukru * 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry * 1 bílek na potření * 25 g krystalového cukru __NA NÁDIVKU:__ \\ * 1 žloutek * 1 vejce (velikosti M) * 70 g moučkového cukru * 100 g loupaných strouhaných mandlí Mouku prosejte do mísy. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, cukr i citronovou kůru a zpracujte na hladké těsto. To rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Ty zakulaťte a zakryté fólií nechte odležet a ztuhnout v chladu. Smíchejte v misce žloutek, vejce, cukr a loupané mandle a připravte náplň. Na pomoučněném válu postupně vyválejte kuličky těsta na tenké obdélníčky. Do středu dejte vždy lžičku nádivky. Okraje těsta přeložte přes nádivku ze čtyř stran do podoby psaníčka. [[https://www.recepty.cz/recept/mrkvove-tasticky-4008|Střed taštičky potřete bílkem a posypte krystalovým cukrem.

Psaníčka naskládaná na plechu vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 až 15 minut dozlatova.

Náš TIP: Jako nádivku můžete použít také tvaroh utřený s cukrem a žloutkem či švestková povidla.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jak uplést vánočku

Jak uplést vánočku

20. 12. 2017 | Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct…

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Další články z rubriky

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Včera | Polštáře a polštářky všech tvarů a velikostí nemohou v domácnosti chybět. Prozáří nejen ložnici,…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

18. 1. | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

17. 1. | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

16. 1. | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…