Menu pro přátele

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Až přijdou plískanice, neseďte doma sami. Pozvěte kamarády třeba na sobotní večeři, která může klidně trvat až do nedělního rána.

Kuřecí cassoulet s fazolemi a klobásou

4 porce - příprava: 55 minut + namáčení fazolí

* 400 g fazolí
* 100 g anglické slaniny
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 kuřecí stehna
* 4 klobásky
* 3 lžíce oleje
* 400 g sterilovaných krájených rajčat
* 1 l kuřecího vývaru
* 4 snítky tymiánu
* sůl a pepř

Fazole namočte předem na 12 hodin do studené vody. Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek podrťte. Kuřecí stehna opláchněte, osušte a ve velkém kloubu rozdělte na horní a dolní díl. Klobásky nakrájejte na kolečka.

V kastrolu na oleji orestujte slaninu a pak ji vyjměte z hrnce. Vložte do něj cibuli a nechte ji na tuku zesklovatět. Přidejte kuřecí stehna i klobásky a opékejte. Do hrnce vraťte orestovanou slaninu. Přidejte česnek, rajčata a tymián.

Osolte, opepřete a krátce orestujte. Do kastrolu vmíchejte fazole, zalijte vývarem, zaklopte poklicí a vložte do trouby. Duste při 200 °C asi 40 minut. Podávejte s dušenou zeleninou.

Tohle je geniální pokrm z jednoho hrnce. Nechte hosty, ať si sami nandají, kolik chtějí. Zatímco se bude cassoulet dusit v troubě, můžete připravovat kobližky.


Dušená zelenina ke cassouletu

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 minicukety
* 4 minililky
* 4 bílé minililky
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce másla (20 g)
* sůl a pepř
* 2 lžíce vinného octa
* 1 lžička krupicového cukru
* 200 ml zeleninového vývaru
* 2 stonky tymiánu
* 1 stonek rozmarýnu

Zeleninu očistěte. Cukety nechte v celku, větší bílé lilky rozpulte. Česnek oloupejte. V hluboké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte zeleninu a česnek, osolte a opepřete. Na mírném ohni restujte asi 4 minuty.

Orestovanou zeleninu pokapejte octem a vmíchejte cukr. Nechte na mírném plameni dusit, až se ocet zredukuje. Zalijte vývarem a přidejte bylinky. Částečně zaklopte a na velmi mírném ohni duste doměkka.


Kobližky s jablečnou omáčkou

4 porce - příprava: 40 minut + kynutí

* 125 ml polotučného mléka
* 20 g droždí
* 50 g moučkového cukru
* 25 g másla
* 2 žloutky
* 3 lžíce tuzemáku
* 250 g hladké mouky
* špetka soli
* olej na smažení

OMÁČKA:
* 2 jablka
* 4 lžíce moučkového cukru
* 1 lžičky mleté skořice
* 2 hvězdičky badyánu

Mléko ohřejte tak, aby se v něm dal udržet prst. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zbylý cukr, máslo, žloutky a rum utřete. Pak do směsi prosejte mouku se solí a přidejte kvásek. Vymíchejte hladké těsto. Poprašte ho moukou a nechte pod utěrkou kynout alespoň 40 minut.

Pak těsto rozválejte na plát. Vykrájejte z něj kolečka a nechte na pomoučněném válu kynout zakrytá utěrkou 30 minut. Pak kobližky pomalu smažte v oleji.

Jablka zbavte středů a nakrájejte. Dejte je do kastrůlku s cukrem a kořením. Podlijte asi 200 ml vody a duste doměkka. Omáčku podávejte k osmaženým kobližkám.

NÁŠ TIP: Kobližky můžete upéct i na plechu v troubě. Udělejte jich klidně dvojnásobné množství, sníte je na posezení.


Uzený losos se zázvorem

4 porce - příprava: 15 minut

* 8 plátků čerstvého zázvoru
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 8 listů zeleného salátu (dubový list)
* 200 g plátků uzeného lososa
* 100 g marinovaného zázvoru
* kerblík a kopr

Plátky zázvoru krátce osmažte na olivovém oleji. Vyndejte je na ubrousek. Olivový olej, na kterém se zázvor smažil, smíchejte s citronovou šťávou.

Na talíře rozdělte listy salátu a pokapejte je olejem s citronem. Na salát vyrovnejte porce uzeného lososa a ozdobte je plátky osmaženého zázvoru. Na talíř ke každé porci přidejte kopeček marinovaného zázvoru a ozdobte lístky kerblíku a kopru.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Dnes | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…