Menu pro přátele

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Až přijdou plískanice, neseďte doma sami. Pozvěte kamarády třeba na sobotní večeři, která může klidně trvat až do nedělního rána.

Kuřecí cassoulet s fazolemi a klobásou

4 porce - příprava: 55 minut + namáčení fazolí

* 400 g fazolí
* 100 g anglické slaniny
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 kuřecí stehna
* 4 klobásky
* 3 lžíce oleje
* 400 g sterilovaných krájených rajčat
* 1 l kuřecího vývaru
* 4 snítky tymiánu
* sůl a pepř

Fazole namočte předem na 12 hodin do studené vody. Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek podrťte. Kuřecí stehna opláchněte, osušte a ve velkém kloubu rozdělte na horní a dolní díl. Klobásky nakrájejte na kolečka.

V kastrolu na oleji orestujte slaninu a pak ji vyjměte z hrnce. Vložte do něj cibuli a nechte ji na tuku zesklovatět. Přidejte kuřecí stehna i klobásky a opékejte. Do hrnce vraťte orestovanou slaninu. Přidejte česnek, rajčata a tymián.

Osolte, opepřete a krátce orestujte. Do kastrolu vmíchejte fazole, zalijte vývarem, zaklopte poklicí a vložte do trouby. Duste při 200 °C asi 40 minut. Podávejte s dušenou zeleninou.

Tohle je geniální pokrm z jednoho hrnce. Nechte hosty, ať si sami nandají, kolik chtějí. Zatímco se bude cassoulet dusit v troubě, můžete připravovat kobližky.


Dušená zelenina ke cassouletu

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 minicukety
* 4 minililky
* 4 bílé minililky
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce másla (20 g)
* sůl a pepř
* 2 lžíce vinného octa
* 1 lžička krupicového cukru
* 200 ml zeleninového vývaru
* 2 stonky tymiánu
* 1 stonek rozmarýnu

Zeleninu očistěte. Cukety nechte v celku, větší bílé lilky rozpulte. Česnek oloupejte. V hluboké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte zeleninu a česnek, osolte a opepřete. Na mírném ohni restujte asi 4 minuty.

Orestovanou zeleninu pokapejte octem a vmíchejte cukr. Nechte na mírném plameni dusit, až se ocet zredukuje. Zalijte vývarem a přidejte bylinky. Částečně zaklopte a na velmi mírném ohni duste doměkka.


Kobližky s jablečnou omáčkou

4 porce - příprava: 40 minut + kynutí

* 125 ml polotučného mléka
* 20 g droždí
* 50 g moučkového cukru
* 25 g másla
* 2 žloutky
* 3 lžíce tuzemáku
* 250 g hladké mouky
* špetka soli
* olej na smažení

OMÁČKA:
* 2 jablka
* 4 lžíce moučkového cukru
* 1 lžičky mleté skořice
* 2 hvězdičky badyánu

Mléko ohřejte tak, aby se v něm dal udržet prst. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zbylý cukr, máslo, žloutky a rum utřete. Pak do směsi prosejte mouku se solí a přidejte kvásek. Vymíchejte hladké těsto. Poprašte ho moukou a nechte pod utěrkou kynout alespoň 40 minut.

Pak těsto rozválejte na plát. Vykrájejte z něj kolečka a nechte na pomoučněném válu kynout zakrytá utěrkou 30 minut. Pak kobližky pomalu smažte v oleji.

Jablka zbavte středů a nakrájejte. Dejte je do kastrůlku s cukrem a kořením. Podlijte asi 200 ml vody a duste doměkka. Omáčku podávejte k osmaženým kobližkám.

NÁŠ TIP: Kobližky můžete upéct i na plechu v troubě. Udělejte jich klidně dvojnásobné množství, sníte je na posezení.


Uzený losos se zázvorem

4 porce - příprava: 15 minut

* 8 plátků čerstvého zázvoru
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 8 listů zeleného salátu (dubový list)
* 200 g plátků uzeného lososa
* 100 g marinovaného zázvoru
* kerblík a kopr

Plátky zázvoru krátce osmažte na olivovém oleji. Vyndejte je na ubrousek. Olivový olej, na kterém se zázvor smažil, smíchejte s citronovou šťávou.

Na talíře rozdělte listy salátu a pokapejte je olejem s citronem. Na salát vyrovnejte porce uzeného lososa a ozdobte je plátky osmaženého zázvoru. Na talíř ke každé porci přidejte kopeček marinovaného zázvoru a ozdobte lístky kerblíku a kopru.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…