Město nebo vesnice?

Město nebo vesnice?

Ti, kteří žijí na vesnici, lamentují, že to mají daleko do posiloven a za odborníky. Ti, kteří žijí ve městě, by zase rádi měli víc čerstvého vzduchu na procházky a zdravého jídla z domácí produkce. Přitom všichni do jednoho často jen hledají „mouchy“ tam, kde nejsou!

U nás v redakci to dobře známe - řada z vás nám píše, jak je pro ně na vesnici těžké sehnat to či ono, jak je složité pustit se do hubnutí i na malém městě. Ale ruku na srdce, naši milí „vymlouvači“, opravdu byste se do nápravy životního stylu pustili hned a s nadšením, kdybychom vám dali kouzelnou možnost mít všechno po ruce? Nenechte se mýlit.

Naučit se správně žít, hýbat, odpočívat a myslet na své zdraví můžete třeba v malé horské chatě nebo na samotě u jihočeského rybníka stejně jako v Praze či Brně. Ono je to všechno zase o tom, jak moc změnu životního stylu chcete a do jaké míry bydliště berete jako výmluvu. A pozor, vy z venkova v tom určitě nejste sami, i lidé z velkých měst hledají výmluvy a naříkají nad malými možnostmi pohybu na čerstvém vzduchu a dalšími městskými nedostatky. Jistěže, všechno (vesnice i město) má svoje pro a proti!

Kapitola první:

Odborníci

Na první pohled mají v tomto ohledu výhodu „měšťáci“. Stačí jim přece podívat se na internet, sednout na tramvaj a dojet si za nejbližším výživovým poradcem nebo koučem či lékařem-obezitologem. Zato lidé z malých měst a venkova? Že jsou „nahraní“, odříznutí od všech, kdo jim mohou v hubnutí pomoct? Nesmysl! I takoví mohou sednout k internetu a najít si odborníka - tentokrát v nejbližším městě. A nenechte se mýlit. Třeba my v Praze máme sice všechno zdánlivě na dosah, ale za kvalitním odborníkem mnohdy jezdíme hodinu tramvají, metrem, autobusem nebo se v autě dvě hodiny prodíráme dopravní zácpou.

Vy z menších měst či vesnic to k tomu svému odborníkovi stihnete rychleji - a za méně peněz. To je také třeba podotknout. Nemluvě o tom, že existují spousty internetových hubnoucích kurzů, při kterých - když na to přijde - ani nemusíte vystrčit nos z domu!

Skóre: 1:1

Tip pro mimoměstské: Vyzkoušejte internetový kurz hubnutí na www.klub-diana.cz! Ten pro začátečníky trvá 12 týdnů, kdy je vám k dispozici odborná lektorka, jež vám upraví stravovací režim, sestaví pohybový plán a každý týden vám zašle novou lekci. Ovšem i vy musíte vyvinout aktivitu. A tak každý týden zase pro změnu vy lektorce pošlete výsledky svého týdenního snažení a teprve potom budete mít k dispozici pokračování kurzu, stejně jako dostanete od lektorky vyhodnocení toho, co jste doposud zvládli. Výborná motivace pro všechny, kteří trpí nemocí věčného vymlouvání se! A cena? Velmi přijatelných 1490 Kč.

Kapitola druhá:

Zdravá strava

My ve městech máme bezpochyby výhodu v množství obchodů se zdravou výživou. Bioprodejny, restaurace, kurzy zdravého vaření… Je toho požehnaně. Vždycky budeme mít na výběr daleko více věcí - i cizokrajné ingredience, které se na venkov pravděpodobně nedostanou. Ale…! Kdo říká, že je to jednoznačná výhra? Pečivo je často šizené, biopotraviny předražené (a vůbec ne vždycky dietní) a mnozí odborníci na výživu jsou toho názoru, že nejlépe našemu trávicímu ústrojí i váhové kategorii prospívají potraviny z místní produkce. Takže tentokrát bychom to měli být především my ve městech, kdo by měl plakat a naříkat, že všichni z venkova se mají! Mají vlastní zahrádky, zdravou (a vlastně bio!) zeleninu, domácí vajíčka, čerstvé maso z vlastních chovů, prostě ráj na dosah… Ovšem i pro nás se naštěstí blýsklo na lepší časy. To když se do měst začaly dostávat tzv. farmářské trhy, vracející nám možnost nakoupit si přímo od farmářů a zemědělců to, co vypěstovali nebo odchovali, a mít tak všechno čerstvé, bez „éček“ a chemie.

Skóre: 2:2

Tip pro „měšťáky“: Opět pomůže internet. Třeba tyto adresy - www.najdisisvehofarmare.cz nebo www.ceskefarmarsketrhy.cz. Ta první vás nasměruje přímo na farmáře ve vašem okolí a umožní vám si objednávat od konkrétních dodavatelů, druhá adresa vám zase prozradí, kde se vám na jednom místě sejde farmářů tolik, že si na jejich trhu nebudete moct vybrat, kolik tam bude nádherné čerstvé zeleniny, ovoce a dalších dobrot. Zkuste to, můžete jen získat! Přece víte, že dietní jídelníček má být pestrý.

Kapitola třetí:

Pohyb

Všichni bychom nejraději měli možnost si denně vyjít do čisté přírody, kam lidská noha často nevstupuje a kde ani nepostřehneme, že vlastně aktivně hubneme! Že vy na vesnici žijete a žádná taková pohoda nehrozí, protože denně pracujete do úmoru?

Víte, proč my ve městech chodíme do posilovny a složitě namáháme jednotlivé svaly? Chybí nám přirozený pohyb, práce kolem domu, péče o sady, přehazování písku a další činnosti, které sice nevypadají lákavě, ale kalorie se při nich spalují daleko snáz! A když vy z venkova toho máte dost, pojeďte si udělat zase výlet za námi, do měst. Třeba při tom zajděte i do fitness, abyste zjistili, jestli opravdu o něco přicházíte. S největší pravděpodobností byste rychle hledali nejbližší park, do kterého si chodíme zaběhat nebo zajezdit na in-line bruslích.

Skóre: 3:3

¨Tip pro mimoměstské: Přece jen by to chtělo víc než jen opakující se procházky v lese? Můžete si posilovnu pořídit domů. A nebude to moc stát. Podíváme se na jednoduché posilovací pomůcky za pár korun. Například Thera-Band - elastický, gumový posilovací pás, který vám nabídne několik možností obtížnosti i efektivní cvičení pro celé tělo. A podržte se, stojí od 100 Kč! Anebo se vydejte do nejbližšího města nejen za výživovým poradcem, ale i trenérem, a nechte si od něj poradit, jak cvičit klidně i doma v obýváku.

Tip pro „měšťáky“: Gumový pás můžete využít i vy. Vyjde levněji než posilovna. A pak snadněji ušetříte i na in-line brusle nebo kolo. Hlava si odpočine a tělo získá fyzičku. Prostě paráda!

A jsme u konce. Skóre je nerozhodně. Město i vesnice mají pro hubnutí dobré předpoklady a všechno je jen na vás. My vám každopádně při hubnutí a změně životního stylu držíme palce, ať už bydlíte kdekoli!

Další zajímavé články najdete v aktuálním vdání časopisu Dieta.


ČTĚTE TAKÉ:
Černá krajka – vládkyně zimy!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud