Mezinárodní den SUSHI: Vyzkoušejte recepty šéfkuchařů!

| Autor: Marta Pušová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Právě dnes slaví tradiční japonský pokrm sushi svůj mezinárodní den. V České republice se toto jídlo pohybuje na 5. Příčce v oblíbenosti, hned za tradiční českou, mezinárodní či italskou kuchyní. Toužíte si sushi udělat ve vlastní kuchyni? Zkuste recepty mistrů v sushi z těch nejlepších restaurací!

Historie „kyselé rýže“

Kořeny tradičního japonského pokrmu sushi, které v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“, sahají až do roku 718 n. l. V této době rybáři ukládali ryby do nasolené rýže, kde se ulovené dary moře měly zakonzervovat, rýže však ke konzumaci nesloužila. Později lidé zjistili, že kombinace ryb a rýže, je velmi chutná. Hned poté sushi poprvé spatřilo světlo světa a stalo se japonským oblíbeným pokrmem. Na jeho přípravě však mohli do roku 1999 pracovat jen muži. Podle Japonců prý žena rybu znehodnotí.

RECEPTY

Foie gras nigiri
(Recept japonského šéfkuchaře Hiro z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: plátek foie gras, rýže, omáčka kabayaki
Postup: Uvaříme rýži a zlehka ji umačkáme do podlouhlého pruhu. Na pánvi zlehka ugrilujeme fois gras a položíme na umačkanou rýži, polijeme omáčkou kabayaki a podáváme.

Wagyu nigiri
(Recept japonského šéfkuchaře Hiro z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: Plátek wagyu (japonské maso), rýže, lanýžová ponzu (ponzu omáčka smíchaná s lanýži)
Postup: Uvaříme rýži a zlehka ji umačkáme do podlouhlého pruhu. Zprudka ugrilujeme z jedné strany plátek wagyu (japonské maso), položíme na umačkanou rýži velikosti nigiri a polijeme lanýžovým ponzu (ponzu omáčka smíchaná s lanýži).

Sushi s lahodným tuňákem Ahi Maguro
(Recept šéfkuchaře Miroslava Máši z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: 100g tuňáka, čaj. Lžička sojové omáčky, 3g wasabi, sezam mix, 30 ml rostlinného oleje, 30g salátové směsi, 3 ks cherry rajčat, 10g salátové okurky, 30g zázvorového dresinku, 45g unagi omáčky, 15g japonské majonézy
Postup: Tuňáka nakrájejte na 2 ks 6x2cm. Dejte do sojové omáčky na cca 30 vteřin. Vyndejte a nechte okapat, potřete wasabi. Vyndejte a nechte okapat, potřete wasabi. Rozpalte pánev a přidejte olej. Do horkého oleje dejte obaleného tuňáka. Restujte z každé strany cca 20 vteřin. Opečeného tuňáka osušte od oleje. Salátovou směs dejte na talíř, přidejte daikon mix, okurku, překrojené cherry rajčata. Směs přelijte dresinkem. Tuňáka překrojte na celkem 6 ks. Vyskládejte tuňáka kolem salátové směsi. Přidejte unagi omáčku do prázdné části talíře, přidejte majonézu.

Hotategai roll
(KOBE RESTAURANT)

Ingredience: řasa nori 1/2ks, japonská kulatozrnná rýže (např. Yumy Nishiki 160g), rýžový ocet 2cl, cukr 3g, sůl 1g, mušle svatého Jakuba 3ks, japonská majonéza 5g, jarní cibulka 10g, kimchi pasta 3g, citrónová kůra 1/6ks, sezamová semínka 1,5g
Postup: Na řasu nori vložíme uvařenou japonskou rýži, kterou jsme po uvaření smíchali s japonským ocet, cukrem a solí. Dále naneseme všechny zmiňované ingredience a zamotáme pomocí bambusové rohože.
Podáváme společně se sojovou omáčkou, například kikoman, nakládaným zázvorem a japonským křenem wasabi.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Včera | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Včera | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…

Jak pěstovat maliny a jak je správně prořezávat

Jak pěstovat maliny a jak je správně prořezávat

18. 7. | Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře…