Mezinárodní den SUSHI: Vyzkoušejte recepty šéfkuchařů!

| Autor: Marta Pušová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Právě dnes slaví tradiční japonský pokrm sushi svůj mezinárodní den. V České republice se toto jídlo pohybuje na 5. Příčce v oblíbenosti, hned za tradiční českou, mezinárodní či italskou kuchyní. Toužíte si sushi udělat ve vlastní kuchyni? Zkuste recepty mistrů v sushi z těch nejlepších restaurací!

Historie „kyselé rýže“

Kořeny tradičního japonského pokrmu sushi, které v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“, sahají až do roku 718 n. l. V této době rybáři ukládali ryby do nasolené rýže, kde se ulovené dary moře měly zakonzervovat, rýže však ke konzumaci nesloužila. Později lidé zjistili, že kombinace ryb a rýže, je velmi chutná. Hned poté sushi poprvé spatřilo světlo světa a stalo se japonským oblíbeným pokrmem. Na jeho přípravě však mohli do roku 1999 pracovat jen muži. Podle Japonců prý žena rybu znehodnotí.

RECEPTY

Foie gras nigiri
(Recept japonského šéfkuchaře Hiro z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: plátek foie gras, rýže, omáčka kabayaki
Postup: Uvaříme rýži a zlehka ji umačkáme do podlouhlého pruhu. Na pánvi zlehka ugrilujeme fois gras a položíme na umačkanou rýži, polijeme omáčkou kabayaki a podáváme.

Wagyu nigiri
(Recept japonského šéfkuchaře Hiro z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: Plátek wagyu (japonské maso), rýže, lanýžová ponzu (ponzu omáčka smíchaná s lanýži)
Postup: Uvaříme rýži a zlehka ji umačkáme do podlouhlého pruhu. Zprudka ugrilujeme z jedné strany plátek wagyu (japonské maso), položíme na umačkanou rýži velikosti nigiri a polijeme lanýžovým ponzu (ponzu omáčka smíchaná s lanýži).

Sushi s lahodným tuňákem Ahi Maguro
(Recept šéfkuchaře Miroslava Máši z restaurace Yoshihashi)

Ingredience: 100g tuňáka, čaj. Lžička sojové omáčky, 3g wasabi, sezam mix, 30 ml rostlinného oleje, 30g salátové směsi, 3 ks cherry rajčat, 10g salátové okurky, 30g zázvorového dresinku, 45g unagi omáčky, 15g japonské majonézy
Postup: Tuňáka nakrájejte na 2 ks 6x2cm. Dejte do sojové omáčky na cca 30 vteřin. Vyndejte a nechte okapat, potřete wasabi. Vyndejte a nechte okapat, potřete wasabi. Rozpalte pánev a přidejte olej. Do horkého oleje dejte obaleného tuňáka. Restujte z každé strany cca 20 vteřin. Opečeného tuňáka osušte od oleje. Salátovou směs dejte na talíř, přidejte daikon mix, okurku, překrojené cherry rajčata. Směs přelijte dresinkem. Tuňáka překrojte na celkem 6 ks. Vyskládejte tuňáka kolem salátové směsi. Přidejte unagi omáčku do prázdné části talíře, přidejte majonézu.

Hotategai roll
(KOBE RESTAURANT)

Ingredience: řasa nori 1/2ks, japonská kulatozrnná rýže (např. Yumy Nishiki 160g), rýžový ocet 2cl, cukr 3g, sůl 1g, mušle svatého Jakuba 3ks, japonská majonéza 5g, jarní cibulka 10g, kimchi pasta 3g, citrónová kůra 1/6ks, sezamová semínka 1,5g
Postup: Na řasu nori vložíme uvařenou japonskou rýži, kterou jsme po uvaření smíchali s japonským ocet, cukrem a solí. Dále naneseme všechny zmiňované ingredience a zamotáme pomocí bambusové rohože.
Podáváme společně se sojovou omáčkou, například kikoman, nakládaným zázvorem a japonským křenem wasabi.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Dnes | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Dnes | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Včera | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

13. 8. | Upravit si zahradu v japonském stylu není problém, pokud máte cit pro řád a harmonii. Výhodou je,…