Česko je země bramborám zaslíbená. Máme je rádi, protože z nich můžeme připravit doslova všechno, co nás napadne.
Zapečené brambory se slaninou
4 porce - příprava: 60 minut
- 10–12 větších brambor typu A
- 4 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 200 g anglické slaniny (nebo pancetty)
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- čerstvý tymián
Očištěné a omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte je do pečicí formy. Proložte je plátky šalotky, česneku a posypejte tymiánem. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Nakonec přidejte nasucho orestované kousky slaniny. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 40 minut.
Domácí chipsy s jogurtovým dipem
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 kg brambor typu A
- olej na smažení
- mořská sůl
- nať řapíkatého celeru na ozdobu
JOGURTOVÝ DIP:
- 200 g smetanového bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- pažitka a petrželka
- sůl a pepř
Očištěné brambory nakrájejte na plátky a osušte je. V hlubším hrnci zahřejte olej a zprudka brambory osmažte. Vyndejte a nechte okapat olej. Osolte. Podávejte s dipem připraveným z bílého jogurtu, olivového oleje, najemno utřeného česneku, bylinek, soli a pepře. Nakonec ozdobte nasekanými lístky řapíkatého celeru.
Plněné brambory
4 porce - příprava: 40 minut
- 12 velkých brambor typu A
- 300 g anglické slaniny
- 150 g čedaru
- 4 jarní cibulky
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce plnotučného mléka
- sůl a pepř
Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka a nechte vychladnout. Podélně rozpulte a dužninu zčásti vydlabejte. V míse ji smíchejte s nasucho orestovanou slaninou, nastrouhaným čedarem a nasekanou cibulkou. Přidejte máslo a mléko, dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte brambory a zapečte je při 180 °C dozlatova.
Panini z brambor a čerstvého sýra
4 porce - příprava: 40 minut
- 10–12 větších brambor typu A
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 g čerstvého sýra
- sůl a pepř
- rozmarýn
Brambory očistěte a uvařte je i se slupkou ve vodě doměkka, asi 20 minut podle velikosti. Poté je slijte, nechte zlehka vychladnout, rozkrojte je podélně, dovnitř vložte plátky čerstvého sýra, snítky rozmarýnu, osolte, opepřete a přiklopte vrchní částí. Vložte do příklopného grilu, zakapejte olivovým olejem (můžete ještě dochutit solí a pepřem) a zapečte je dozlatova, asi 3 až 5 minut.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.