Milované brambory

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Česko je země bramborám zaslíbená. Máme je rádi, protože z nich můžeme připravit doslova všechno, co nás napadne.

Zapečené brambory se slaninou

4 porce - příprava: 60 minut

* 10–12 větších brambor typu A
* 4 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 200 g anglické slaniny (nebo pancetty)
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* čerstvý tymián

Očištěné a omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte je do pečicí formy. Proložte je plátky šalotky, česneku a posypejte tymiánem. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Nakonec přidejte nasucho orestované kousky slaniny. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 40 minut.


Domácí chipsy s jogurtovým dipem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 kg brambor typu A
* olej na smažení
* mořská sůl
* nať řapíkatého celeru na ozdobu

JOGURTOVÝ DIP:
* 200 g smetanového bílého jogurtu
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* pažitka a petrželka
* sůl a pepř

Očištěné brambory nakrájejte na plátky a osušte je. V hlubším hrnci zahřejte olej a zprudka brambory osmažte. Vyndejte a nechte okapat olej. Osolte. Podávejte s dipem připraveným z bílého jogurtu, olivového oleje, najemno utřeného česneku, bylinek, soli a pepře. Nakonec ozdobte nasekanými lístky řapíkatého celeru.


Plněné brambory

4 porce - příprava: 40 minut

* 12 velkých brambor typu A
* 300 g anglické slaniny
* 150 g čedaru
* 4 jarní cibulky
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce plnotučného mléka
* sůl a pepř

Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka a nechte vychladnout. Podélně rozpulte a dužninu zčásti vydlabejte. V míse ji smíchejte s nasucho orestovanou slaninou, nastrouhaným čedarem a nasekanou cibulkou. Přidejte máslo a mléko, dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte brambory a zapečte je při 180 °C dozlatova.


Panini z brambor a čerstvého sýra

4 porce - příprava: 40 minut

* 10–12 větších brambor typu A
* 3 lžíce olivového oleje
* 100 g čerstvého sýra
* sůl a pepř
* rozmarýn

Brambory očistěte a uvařte je i se slupkou ve vodě doměkka, asi 20 minut podle velikosti. Poté je slijte, nechte zlehka vychladnout, rozkrojte je podélně, dovnitř vložte plátky čerstvého sýra, snítky rozmarýnu, osolte, opepřete a přiklopte vrchní částí. Vložte do příklopného grilu, zakapejte olivovým olejem (můžete ještě dochutit solí a pepřem) a zapečte je dozlatova, asi 3 až 5 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…