Milované brambory

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Česko je země bramborám zaslíbená. Máme je rádi, protože z nich můžeme připravit doslova všechno, co nás napadne.

Zapečené brambory se slaninou

4 porce - příprava: 60 minut

* 10–12 větších brambor typu A
* 4 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 200 g anglické slaniny (nebo pancetty)
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* čerstvý tymián

Očištěné a omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte je do pečicí formy. Proložte je plátky šalotky, česneku a posypejte tymiánem. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Nakonec přidejte nasucho orestované kousky slaniny. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 40 minut.


Domácí chipsy s jogurtovým dipem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 kg brambor typu A
* olej na smažení
* mořská sůl
* nať řapíkatého celeru na ozdobu

JOGURTOVÝ DIP:
* 200 g smetanového bílého jogurtu
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* pažitka a petrželka
* sůl a pepř

Očištěné brambory nakrájejte na plátky a osušte je. V hlubším hrnci zahřejte olej a zprudka brambory osmažte. Vyndejte a nechte okapat olej. Osolte. Podávejte s dipem připraveným z bílého jogurtu, olivového oleje, najemno utřeného česneku, bylinek, soli a pepře. Nakonec ozdobte nasekanými lístky řapíkatého celeru.


Plněné brambory

4 porce - příprava: 40 minut

* 12 velkých brambor typu A
* 300 g anglické slaniny
* 150 g čedaru
* 4 jarní cibulky
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce plnotučného mléka
* sůl a pepř

Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka a nechte vychladnout. Podélně rozpulte a dužninu zčásti vydlabejte. V míse ji smíchejte s nasucho orestovanou slaninou, nastrouhaným čedarem a nasekanou cibulkou. Přidejte máslo a mléko, dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte brambory a zapečte je při 180 °C dozlatova.


Panini z brambor a čerstvého sýra

4 porce - příprava: 40 minut

* 10–12 větších brambor typu A
* 3 lžíce olivového oleje
* 100 g čerstvého sýra
* sůl a pepř
* rozmarýn

Brambory očistěte a uvařte je i se slupkou ve vodě doměkka, asi 20 minut podle velikosti. Poté je slijte, nechte zlehka vychladnout, rozkrojte je podélně, dovnitř vložte plátky čerstvého sýra, snítky rozmarýnu, osolte, opepřete a přiklopte vrchní částí. Vložte do příklopného grilu, zakapejte olivovým olejem (můžete ještě dochutit solí a pepřem) a zapečte je dozlatova, asi 3 až 5 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jak uplést vánočku

Jak uplést vánočku

20. 12. 2017 | Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct…

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Další články z rubriky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Dnes | Zima je tu. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní…

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Včera | Polštáře a polštářky všech tvarů a velikostí nemohou v domácnosti chybět. Prozáří nejen ložnici,…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

18. 1. | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

17. 1. | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…