Milujeme vánoční cukroví - díl II.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Předvánoční pečení je v Čechách (a nejen zde) krásná voňavá tradice, ke které se hrdě hlásí i celá redakce časopisu F.O.O.D. a její spolupracovníci. Upečte si naše rodinné klenoty.

Radomila Gaierová - grafička: „Recept na tohle skvělé špaldové cukroví mi dala moje sestra, která je i o Vánocích vyznavačkou zdravé výživy.“

Špaldové linecké kytičky

asi 40 kousků - příprava: 60 minut + odležení

* 300 g hladké
* špaldové mouky
* 100 g hery
* 100 g másla
* 2 žloutky
* 90 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* marmeláda na slepování

Mouku, tuk, žloutky a cukr smíchejte na vále a vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny odležet do ledničky.

Potom na pomoučněném válu vyválejte těsto na tenký plát a vykrájejte kytičky. Z poloviny těsta plné a z druhé poloviny s otvorem. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 5 až 10 minut, až začnou zlátnout.

Když vychladnou, plňte je marmeládou. Můžete je také poprášit moučkovým cukrem. Skladujte v chladnu a temnu.


František Gebr - produkční: „Vánoce a čokoláda patří k sobě, ale nemám dost času ani trpělivosti na výrobu klasického vykrajovaného a zdobeného cukroví. Tyhle malé brownies jsou rychlé a skvělé zároveň.“

Vánoční minibrownies

na 1 plech - příprava: 40 minut

* 200 g kvalitní hořké čokolády
* 200 g másla
* 5 vajec
* 250 g krupicového cukru
* 20 g hladké mouky

Čokoládu rozpusťte společně s máslem, vmíchejte vejce, pak cukr a mouku. Směs vylijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (můžete ho také vyložit pečicím papírem, brownies pak půjdou lépe sejmout). Pečte 25 minut při 180 °C. Vychladlé krájejte na malé kousky a zabalte do celofánu jako bonbony.

Lada Rudovská - ředitelka redakcí: „Vanilkové rohlíčky jsem vždy brala jako nutné vánoční zlo, ovšem jen do doby, než jsem ochutnala ty od manželovy babičky Aničky. Jsou neodolatelné!“

Mandlové vanilkové rohlíčky

na 4 plechy - příprava: 60 minut + odležení

* 450 g hladké mouky
* 150 g loupaných mandlí
* 60 g moučkového cukru
* 330 g másla
* 2 žloutky
* moučkový a vanilkový cukr

Na vál prosejte mouku, přidejte mleté mandle, cukr, máslo a žloutky. Vypracujte hladké těsto a nechte je odležet v chladu alespoň hodinu.

Pak z těsta vyválejte váleček a odkrajujte z něj stejně velké dílky, ze kterých vytvarujte malé rohlíčky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Ještě horké je opatrně obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru a nechte vychladnout. Skladujte v chladnu a suchu.


Anna Grosmanová - spolupracovnice redakce: „Recept mám od mojí nevlastní babičky, která dostala od své maminky Otýlie. Miminka se mi nikdy nepodaří udělat tak úhledná jako jí, ale chušově je to moje nejmilejší cukroví.“

Ořechová miminka

asi 60 kousků - příprava: 55 minut

Těsto:
* 20 g droždí
* 2 lžíce mléka
* 350 g hladké mouky
* 250 g másla
* 2 žloutky

Ořechová náplň:
* 200 g mletých ořechů
* 150 g moučkového cukru
* 5 lžic horkého mléka
* moučkový cukr na posypání

Nejprve si připravte těsto. Droždí smíchejte se dvěma lžícemi vlažného mléka a nechte vzejít. Na vál nasypte mouku, přidejte máslo, žloutky a kvásek. Zadělejte těsto a ihned ho vyválejte (nenechávejte kynout!).

Vykrajujte nevelké čtverečky. Na každý dejte ořechovou náplň a spojte protilehlé strany. Miminka pečte v předehřáté troubě na 170 °C dorůžova. Hotová sypte moučkovým cukrem.


Tomáš Babinec - spolupracovník redakce: „Bez medových řezů si nedovedu představit naše rodinné Vánoce. Chuť medu k nim totiž neodmyslitelně patří. Moje maminka umí tyhle řezy skvěle, já se snažím je od ní naučit.“

Medové řezy

na 1 plech - příprava: 50 minut + odležení

Těsto:
* 600 g hladké mouky
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžíce kakaa
* 3 lžíce medu
* 50 g rozpuštěného másla
* 3 vejce
* 2 lžičky jedlé sody
* krém
* 500 ml plnotučného mléka
* 5 lžic kukuřičného škrobu
* 1 vanilkový lusk
* 250 g másla
* 1 sklenice marmelády (meruňková, jahodová...)

Poleva:
* 200 g hořké čokolády
* 50 g másla

Smíchejte suroviny na těsto a vypracujte ho dohladka. Těsto rozdělte na čtyři části, vyválejte je na pláty o velikosti plechu a pečte na obráceném plechu na pečicím papíru v troubě předehřáté na 190 °C asi 8 minut. Nechte vychladnout.

Připravte si krémovou náplň. V kastrolu zahřejte mléko, přidejte škrob a semínka z vanilkového lusku. Za stálého míchání přidávejte chladné máslo. Míchejte do zhoustnutí. Nechte vychladnout. Občas promíchejte.

Spodní plát natřete půlkou náplně, překryjte dalším plátem a potřete marmeládou. Další plát potřete náplní a pak překryjte posledním. Zatížené nechte v chladu zatuhnout. Po 2 hodinách polijte řezy rozpuštěnou čokoládou smíchanou s troškou másla.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Včera | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

11. 12. | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…