Mistrovská hra o vajíčko aneb Víte, jak správně na omeletu? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Mistrovská hra o vajíčko aneb Víte, jak správně na omeletu?

Zásadní vaječný pokrm je hned hotový a vyžaduje jenom dodržení několika základních pravidel. Pak už vám a skvělým omeletám nestojí nic v cestě!

Kyprá omeleta je právem spojována s Francií, právem i proto, že se v tamních kuchařkách a jiných písemnostech objevuje už hodně dávno. Omelette se začala připravovat v 16. století, už předtím se ale smažily alumele či alumete .

Když Napoleon Bonaparte se svou armádou roku 1806 projížděl jižní Francií, zastavil se na noc ve vsi Bessičres, kde si tak pochutnal na omeletě hostinského, že na druhý den nakázal shromáždit všechna vejce ze vsi a usmažit z nich obří omeletu pro vojáky.

Položil tak základ tradici. Dodnes se v Bessičres smaží na Velikonoce maxiomelety (loni to bylo z 15 000 vajec). Nicméně rekordmankami zůstávají japonská omeleta ze 160 000 vajec (Jokohama, 1994) a kanadská o váze 2950 kg (Ontario, 2002). Nemusíte ale připravovat omeletu z tuny vajec, spíše vypilujte přípravu jedné. Prosté, obyčejné, vláčné, nadýchané - prostě dokonalé. Naplňovat a dochucovat pak už můžete podle fantazie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Know-how: Podle britské kuchařské guru Delie Smith budete na omeletu pro 1 osobu potřebovat 2 až 3 velká vejce, co možná nejčerstvější. Opatrně je rozklepněte do misky, osolte a několikrát nad nimi otočte mlýnkem s pepřem. Zlehka vidličkou promíchejte žloutek s bílkem - nešlehat, jen promíchat! Máte za sebou první krok.

Omeleta podle Delie

Příprava: 10 minut

Na 1 porci:

  • 2-3 velká vejce, co nejčerstvější
  • 1/2 lžičky másla
  • 1/2 lžičky oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Vejce zlehka promíchejte vidličkou, osolte a opepřete. Pánvičku o průměru 15 cm dejte rozehřát na střední plamen. Přidejte máslo a olej. Jakmile máslo zpění, krouživým pohybem ho rozlijte po pánvi. Zvyšte plamen, vlijte vejce a opět krouživým pohybem rozlijte. Počítejte do pěti.

Jakmile začnou u okrajů pěnit, nakloňte pánev v 45° úhlu a táhněte lžící z jedné strany ke středu, aby vznikla cestička, kam ihned steče tekuté vejce. To dělejte ještě půl minuty a vytvářejte z různých stran cestičky.

Jakmile zbývá na povrchu jen trocha tekutého vejce, omeletu přeložte jednou nebo dvakrát směrem ke středu a sesuňte ji na nahřátý talíř, kde ještě dojde zbytkovým teplem.

„Když chcete udělat omeletu, musíte rozbít pár vajíček.“
Angloamerická verze přísloví o tom, že když se kácí les, létají třísky.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 4/2013.

Doporučujeme

Články odjinud