Mladé maso na velikonoční tabuli

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jaro je tady a s ním také speciality z jehněčího, telecího nebo selečího masa, které dodá vaší sezonní kuchyni šmrnc. Zkuste i orientální inspiraci s koriandrem nebo gyros kořením.

Králík s koriandrem pečený v papilotě

4 porce

příprava: 50 minut

4 vykostěná králičí stehna

sůl a pepř

8 plátků sušené šunky

4 mrkve

12 malých brambor

2 lžíce olivového oleje

1 lžička koriandrových semínek

50 ml bílého vína

200 g hrášku

1 citron

1 lžíce másla

Králičí stehna osolte a opepřete. Zabalte je do roládek, ty obalte šunkou a pomocí kuchyňského provázku zavažte. Mrkev a brambory očistěte a omyjte. Mrkev nakrájejte na špalíčky. V pánvi zahřejte olivový olej. Vložte maso, mrkev, brambory a koriandr a maso ze všech stran krátce orestujte. Přilijte bílé víno a 1 minutu povařte. Z pečicího papíru vytvořte papilotu. Obdélník papíru přeložte napůl, vložte do něj králičí maso a celý obsah pánve. Přidejte hrášek, na měsíčky nakrájený citron a máslo. Osolte a opepřete. Balíček uzavřete,
můžete si pomoci kancelářskou sponkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 30 minut. Po upečení nechte 2 minuty odstát, opatrně odstraňte kancelářské sponky a rozbalte.

Domácí pečený jehněčí gyros s pita chlebem

4 porce

příprava: 60 minut

600 g jehněčí kýty

2 lžičky koření na gyros

1 lžíce olivového oleje

½ salátové okurky

400 g řeckého jogurtu

1 stroužek česneku

½ lžičky sušeného oregana

sůl a pepř

4 kousky pita chleba

4 listy římského salátu

16 cherry rajčátek

Maso nakrájejte a promíchejte s kořením. Formu na chlebíček vyložte alobalem
a potřete olejem. Ochucené maso naskládejte do formy a přimáčkněte, nejlépe zatěžkejte a nechte přes noc marinovat. Troubu předehřejte na 180 °C a maso pečte 45 minut. Vyndejte formu z trouby, nechte odpočinout a krájejte na nudličky. Omytou okurku nastrouhejte do misky. Přidejte řecký jogurt, prolisovaný česnek a oregano. Osolte, opepřete a zamíchejte. Maso servírujte
v pita chlebu se salátem, rajčaty a okurkovým dipem.

Telecí medailonky s krémovým dresinkem

4 porce

příprava: 45 minut

800 g telecí pečeně

sůl a pepř

1 snítka tymiánu

2 lžíce olivového oleje

200 g malých kulatých brambor (zámecké)

200 g malých žampionů

1 lžíce másla

100 ml smetany na vaření 12%

Maso v celku osolte a opepřete, posypte odrhnutými lístky tymiánu, potřete lžící
oleje a nechte 20 minut odležet. Brambory omyjte, oloupejte a uvařte ve slané
vodě. Pak je sceďte. Žampiony očistěte a omyjte. V kastrůlku na lžíci másla
orestujte žampiony. Zalijte je smetanou a svařte na polovinu. Na pánev dejte
zbytek olivového oleje a maso z obou stran opečte. Přidejte brambory a pečte při 180 °C asi 12 minut. Po upečení maso nechte odpočinout a krájejte na plátky. Podávejte s bramborami a omáčkou.

Pečeně s citrusovým glazé s chřestem a fenyklem

4 porce

příprava: 80 minut

1 kg selečí pečeně nebo krkovice

sůl a pepř

2 snítky rozmarýnu

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu

šťáva z 1 pomeranče

šťáva ze 2 citronů

1 bulva fenyklu

Maso osolte a opepřete. Položte na něj natrhanou snítku rozmarýnu a svažte do
rolády. Zbylý rozmarýn nastříhejte. Kůži svrchu propíchněte nožem a do každé
dírky dejte kousek bylinky. Osolte, opepřete a vložte do pekáče. Pokapejte lžící oleje a podlijte sklenkou vody. Přiklopte a pečte při 180 °C asi 45 minut. Mezitím dejte do kastrůlku lžíci medu, šťávu z citronu a pomeranče a svařte na polovinu. Fenykl nakrájejte na proužky.Pokapejte citronovou šťávou a zbylým olejem, osolte a opepřete na nechte v ledničce odležet. Po 45 minutách maso odklopte a potřete svařenou šťávou z citrusů. Pečte 30 minut a ještě asi třikrát touto šťávou maso polijte. Pečte, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Po upečení roládu vyndejte z trouby, odstraňte kuchyňský provázek a nakrájejte.
Servírujte ji s fenyklovým salátem.

Článek vyšel v časopise Foood- Velikonoční speciál

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…