Mladý zelený ječmen

| Autor: Alexandra Paulovičová (Dieta) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Je to zázrak moderní doby, nebo léty prověřená potravina? Jen tři lžičky denně jsou prý potřeba ke zlepšení kondice a zdraví. Navíc není potřeba žádná složitá příprava, stačí pouze zalít horkou vodou. A jaké má účinky na dietu a hubnutí?



Zelený ječmen není žádnou novinkou. Známé jsou záznamy o jeho užívání v Tibetu, kde byl pěstován v nadmořské výšce 4000 m, v Egyptě, kde byl považován za posvátný dar od boha již 5000 let př. n. l., v Babylonu byl cenným platidlem, pro prériové indiány zase prostředkem k léčení.
V USA se stal populární ve 20. letech 20. století, renesanci zažil v éře hippies. O jeho popularizaci se postarala i Američanka Barbara Mooreová, která v 56 letech zdolala za 45 dní 3200mílový pochod ze San Franciska do New Yorku, přičemž na své cestě údajně jedla pouze ovoce a zeleninu a pila nápoje z travin.

100% čistý ječmen

Mladý ječmen se pěstuje organickou cestou bez použití pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv. Sklízí se v době, kdy lístky dosahují 20-25 cm, tedy v prvotní fázi růstu, a vykazují nejvyšší obsah aktivních složek (10 druhů vitaminů, 13 druhů minerálních a stopových prvků, 16 druhů aminokyselin).
Nejčastější a nejzdravější způsob zpracování po sklizení je umytí, vylisování a pak rychlé sušení ve speciálním zařízení při teplotách do 31 °C, čímž vznikne 100% čistý prášek pro přípravu šťávy jemné chuti.

Sytí a čistí

Užívat ho můžete celoročně anebo v určitém období, kdy očekáváte zvýšený výdej energie (sport, detoxikace, nemoc). Vitalitu navrátí a udrží díky tomu, že má schopnost zbavovat tělo toxických látek, je vstřebatelný, má antioxidační účinky, napomáhá regeneraci organismu a upravuje jeho překyselení. Do pitného režimu by ho měli zařadit lidé s diabetem, trpící zácpou, lidé s kožními problémy, ale i chorobami, jako je vysoký cholesterol, chudokrevnost, astma, impotence i rakovina.

Boj s nadváhou

Tuky spalují enzymy, které lze také pomocí zeleného ječmene podpořit.
Samozřejmě se nestane, že když ho začnete pít, okamžitě zhubnete, ale máte vysokou pravděpodobnost, že když omezíte tuky a cukry, začnete s přiměřenou fyzickou zátěží a přidáte do jídla nebo do čisté vody třikrát denně lžičku mladého ječmene, tak hubnout začnete.

Jak si ho připravit

Ideální je zařadit ječmen do pitného režimu, ale můžete ho použít i pro zpestření jídelníčku studené kuchyně, prášek by neměl projít tepelnou úpravou, která ničí jeho léčivé složky.

Můžete si ho tedy přidat například do jogurtu, salátů a pomazánek.
Vypěstovat si ho můžete i doma, ale pak si dejte záležet na kvalitním odšťavení kvůli hůře stravitelné vláknině. Tu pak můžete využít jako léčivý a regenerační obklad třeba při onemocněních kůže.

...ani zelený ječmen nenahradí vyváženou a plnohodnotnou stravu, ale například jedna lžička práškového nápoje odpovídá hodnotě dvou hlávek brokolice?




Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta.




ČTĚTE TAKÉ:
Andělská tvář pro Diora!







STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…