Mleté maso - nekonečno možností

| Autor: Jitka Rákosníková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ano, na mleté maso můžete zužitkovat nejrůznější odřezky, ale základem by mělo být hlavně kvalitní maso, ať už hovězí, vepřové, či drůbeží. Kuchyňské upotřebení se pak znásobí geometrickou řadou. Tady je několik vstupních dat.

Anglický masový páj

Příprava: 1,5 hodiny

Na 4 porce:
* 1 lžíce másla
* 1 velká cibule, nakrájená
* 2 velké mrkve, nakrájené
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1/2 kg mletého masa
* čerstvý tymián
* hrnek černého piva
* 2 lžíce hladké mouky
* hrnek mraženého hrášku
* 1-2 brambory, nakrájené na velmi tenké plátky
* sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu na rozehřátém másle osmažte cibuli a mrkev, až cibule zvláční. Osolte, opepřete a vmíchejte rajčatový protlak. Vložte maso, opékejte ho a rozmělňujte vařečkou. Posypte tymiánem a zalijte pivem, uveďte do mírného varu a za častého promíchávání nechte trochu zhoustnout. Poprašte moukou, zalijte trochou vody a povařte ještě asi 2 minuty. Vmíchejte hrášek, osolte, opepřete a směs přeneste do zapékací formy. Pokryjte plátky brambor tak, aby se překrývaly. Osolte je, opepřete a zakapejte máslem. Pečte asi 30 až 40 minut, až brambory zezlátnou.

Kalifornská svatební polévka

Příprava: 20 minut

Na 4-6 porcí:
* 300 g mletého hovězího
* 1 vejce, lehce ušlehané
* 2 lžíce strouhanky
* 1 lžíce nastrouhaného parmazánu
* 2 lžíce pokrájené bazalky
* 1 lžíce nasekané petržele
* 2 jarní cibulky
* 2 l drůbežího vývaru
* jemně pokrájený zelený salát
* kůra z 1 citronu
* těstovinová rýže
* parmazán na posypání

Promíchejte maso, vejce, strouhanku, sýr, bylinky a nasekanou cibulku a pak tvořte malé kulaté knedlíčky. Do vroucího vývaru vhoďte knedlíčky, citronovou kůru a těstoviny. Snižte plamen a povařte asi 10 minut. Na poslední minutu vložte salát a nechte jej zavadnout. Podávejte posypané sýrem.

Jarní závitky

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 1/2 kg mletého masa
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 cibule, najemno nakrájená
* 1/2 lžičky drceného česneku
* 2 lžíce sójové omáčky
* sůl a pepř na dochucení
* 2 lžíce sherry
* 1 lžička mletého zázvoru
* jemně krouhané zelí
* 1 lžička cukru
* těsto na jarní závitky (rýžový papír), zvláčnělé v teplé vodě
* případně olej na smažení

V pánvi na oleji osmažte maso. Vmíchejte k němu cibuli, česnek, sójovou omáčku, sůl, pepř, sherry a zázvor. Opékejte, až bude maso hotové, přesuňte do misky. Ve stejné pánvi poduste zelí na troše vody s cukrem, sójovou omáčkou, sherry, solí a pepřem tak, aby zkřehlo, ale ještě křupalo. K zelí vraťte masovou směs a společně prohřejte. Pevně zabalte do plátků těsta. Můžete, ale nemusíte, je ještě osmažit.

Na mletí využijte i tučnější kousky, dodají šťávu a hutnost.

Irská pánev

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 2 velké brambory
* 2 plátky slaniny, nakrájené
* 1/2 kg mletého hovězího
* 1 velká cibule, nakrájená na měsíčky
* 2 jarní cibulky, nakrájené na šikmé plátky
* 1-2 mrkve, nakrájené na jemné nudličky
* hrnek vývaru
* několik lžic jablečné šťávy
* sůl na dochucení

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nahrubo nastrouhané brambory. Dejte stranou. Slaninu, maso a cibuli orestujte, až maso zhnědne. Přidejte cibulky, mrkev, vývar a jablečnou šťávu a na mírném plameni krátce poduste. Dochuťte, vmíchejte brambory.

Klasický hamburger

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 1/2 kg mletého hovězího
* 1 cibule, nastrouhaná
* několik lžic medové hořčice
* 1-2 stroužky česneku, rozdrcené
* sladká paprika
* sůl na dochucení
* 2 lžíce olivového oleje
* hamburgerové žemle
* plátky sýra
* plátky rajčat
* listy salátu
* kroužky cibule
* případně kvalitní hořčice a kečup na dokončení

Maso, cibuli, hořčici, česnek a koření promíchejte a vytvarujte placičky. Osmažte je na rozehřátém oleji, podávejte v žemli s dalšími přísadami, případně zapečené se sýrem.

Doma připravený hamburger z poctivých přísad rozhodně není nic odbytého a nekvalitního. Naopak - je to občerstvení rychlé, sytivé a plnohodnotné!


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 4/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Dnes | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Včera | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…