Mleté maso v hlavní roli: Zapomeňte na karbanátky

Mleté maso v hlavní roli: Zapomeňte na karbanátky

Jestli už se vám přejedly karbanátky, "Holanďan" či sekaná, zkuste něco o trochu fajnovějšího. Třeba báječné slané muffiny, masem plněnou cuketu nebo knedlíčky v asijském stylu.

Muffiny z mletého krůtího masa s kaší

4 porce příprava: 40 minut

500 g mletého krůtího masa, 1 vejce, 200 g cherry rajčátek, 1 červená cibule, 1 menší cuketa, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké papriky, sůl a pepř, strouhanka na zahuštění

BRAMBOROVÁ KAŠE: 500 g brambor typu B, sůl, 50 g másla, 150 ml plnotučného mléka, opražená slanina a pažitka na ozdobu

V míse smíchejte mleté maso s vejcem, nasekanými cherry rajčátky, cibulí, cuketou a česnekem. Dochuťte sladkou paprikou, solí a pepřem. Podle potřeby do směsi přidejte strouhanku, aby se příliš nelepila. Vytvarujte kuličky o velikosti formiček na muffiny, vložte je dovnitř a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 až 30 minut. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Poté slijte vodu, brambory vyšlehejte s máslem a ohřátým mlékem. Hotové muffiny ozdobte kaší a zasypte nasucho orestovanou slaninou a pažitkou. Náš TIP: Muffiny můžete připravit i z mletého vepřového masa, zkuste do nich přidat mandle nebo kousky slaniny.

Recepty na další pokrmy z mletého masa najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Plněné cukety

4 porce příprava: 40 minut

2–3 středně velké cukety, 400 g mletého hovězího masa, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 100 g čedaru, sůl a pepř, strouhanka na zahuštění

Cukety nakrájejte na větší špalíčky. Dužninu vydlabejte, smíchejte ji s mletým masem, nasekanou šalotkou i česnekem a nastrouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou, aby se směs nelepila. Naplňte jí vydlabané cukety, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Místo mleté sladké papriky můžete použít pálivou nebo jiný oblíbený druh koření. Cukety můžete před pečením posypat strouhaným sýrem.

Pokračování 3 / 4

Roláda s mletým masem a zeleninou

4 porce příprava: 50 minut

2 chlazená listová těsta, 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí), 2 stonky řapíkatého celeru, 2 menší mrkve, 1 středně velká brambora typu B, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 vejce + 1 na potření, rozmarýn, sůl a pepř

Na olivovém oleji orestujte na malé kousky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev, ke konci přidejte nasekaný česnek a rozmarýn na provonění. Nechte zlehka vychladnout, poté smíchejte s mletým masem a vejcem, dochuťte solí a pepřem. Rozložte pláty listového těsta, do jejich středu naneste masovou směs a zarolujte. Okraje upevněte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Rolády potřete vyšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

Pokračování 4 / 4

Wonton knedlíčky

4 porce příprava: 60 minut

200 g mletého vepřového masa, 200 g krevet, 3 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 lžíce kukuřičné mouky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, 1 lžíce sezamového oleje, 250 g balení chlazeného wonton těsta (asi 40 plátků)

OMÁČKA: 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového octa, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce sezamového oleje, 1–2 chilli papričky

Mleté maso smíchejte s nakrájenými očištěnými krevetami, nasekanou cibulkou a koriandrem, strouhaným zázvorem a moukou. Dochuťte sójovou omáčkou, vínem a sezamovým olejem. Připravte si knedlíčky. Těsto dejte do dlaně, potřete vodou a naplňte směsí. Zabalte, nahoře zatočte. Přendejte do napařováčku na propíchaný pečicí papír a vařte v páře 8 minut. Podávejte se sójovou omáčkou s rýžovým octem, cukrem, sezamovým olejem a nasekanými chilli papričkami.

Doporučujeme

Články odjinud