Mlsejte zdravě i na Vánoce: Zkuste marokánky, medovníčky nebo sušenky | Foto: iStock

Foto: iStock

Mlsejte zdravě i na Vánoce: Zkuste marokánky, medovníčky nebo sušenky

Ať už vás k potřebě mlsat zdravě vede redukční dieta, potravinová alergie, nebo životní styl, máme pro vás čtyři tipy, jak si pochutnat i bez klasického cukroví od maminky.

Slunečnicové sušenky

asi 40 kousků, příprava: 40 minut + tuhnutí

1 banán, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek slunečnicových semínek, 1 hrst rozinek, 1 hrst sušených brusinek, 1 hrnek jemně nasekaných ořechů, 100 ml jablečné přesnídávky

Banán vidličkou rozmačkejte, přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte těsto. Nechte ho chvíli odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto lžičkou nanášejte do vykrajovátek, zarovnejte a vykrajovátko sejměte. Pečte asi 20 minut. Vychladlé můžete máčet v čokoládě nebo karobové polevě.

Tady na videu najdete návod na báječné rumové kuličky: 

Pokračování 2 / 4

Jáhlové cukroví s kokosem

1 plech, příprava: 40 minut

100 g jáhel, 50 g pohankových vloček, 1 lžička mleté skořice, 1 hvězdička badyánu, 30 g kokosu, 50 g javorového sirupu, 30 g měkkého másla

Jáhly dvakrát až třikrát spařte vroucí vodou. Přidejte vločky a koření, podlijte dostatečným množstvím vody a vařte asi 30 minut doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Troubu zapněte na 180 °C. Směs smíchejte s kokosem, sirupem a měkkým máslem. Podle potřeby zahustěte trochou kokosu. Těsto klasicky rozválejte a vykrajujte z něj tvary nebo jím naplňte menší formičky na pracny. Pečte asi 15 minut dorůžova.

NÁŠ TIP: Místo kokosu můžete přidat nasekané ořechy či rozinky. Pokud máslo vyměníte za palmový tuk, bude cukroví vhodné i pro bezmléčnou dietu a vegany.

Pokračování 3 / 4

Celozrnné medovníčky

asi 20 kousků, příprava: 45 minut + tuhnutí

140 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1 lžíce másla, 1 žloutek, 2 lžíce medu, semínka nebo ořechy na ozdobu,1 lžíce krupicového cukru

NÁPLŇ: 100 g měkkého másla, 50 g horké čokolády 50%, 2 lžíce moučkového cukru

Všechny sypké suroviny smíchejte a zapracujte do nich máslo, žloutek a med. Tuhé těsto zabalte do fólie a nechte 2 až 3 hodiny odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozválejte na plát silný přibližně 2 až 3 mm a vykrajujte z něj sušenkové tvary. Krupicový cukr rozpusťte v troše vody a vzniklým sirupem potřete povrch medovníčku. Na vlhký povrch poloviny sušenek nasypte semínka (sezam, slunečnice, loupanou dýni) či zamáčkněte ořech. Pečte asi 10 až 12 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte s rozpuštěnou čokoládou nebo 2 lžícemi karobu a moučkovým cukrem. Neozdobenou polovinu sušenek naplňte krémem, přiklopte a nechte ztuhnout.

Pokračování 4 / 4

Celozrnné marokánky

10–15 kousků, příprava: 40 minut + tuhnutí

125 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g třtinového cukru, 100 g mandlí, nebo jiných ořechů, 100 g zlatých rozinek apod., 2 lžíce ořechového oleje, 150 g karobové polevy

Mouku nasucho opražte na pánvi, zalijte 250 ml vody a asi 10 minut povařte i s cukrem. Přidejte nahrubo nasekané mandle a rozinky. Vmíchejte olej (použít můžete takový, který koresponduje se zvolenými ořechy) a nechte ztuhnout. Troubu zapněte na 200 °C. Z těsta uždibujte kousky a z nich tvarujte placičky. Pečte asi 15 minut. Zchladlé máčejte v karobové nebo čokoládové polevě.

Doporučujeme

Články odjinud