Murphyho kuchyňské zákony - aneb jak udělat štrúdl

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tryskající oříšky a rozinky vytvářely unikátní pohled. Ovocná šťáva bublala a roztomile prskala na všechny strany.

Murphyho kuchyňské zákony - aneb jak udělat
štrúdl



  1. Těsto vykyne a šlehačka se povede jen tehdy, je-li u stolu pouze
    rodina, nebo nezvaní hosté.

  2. Pukavec je takové vejce, které rozklepnete přímo do těsta.

  3. Jakmile hodíte vařečku do dřezu, vzápětí jí budete potřebovat.

  4. Jakmile naměříte v odměrce mléko, vzápětí bude třeba měřit
    mouku.

  5. Když už je nůž tak tupý, že jím nejde nic uříznout, prst jím uříznete
    vždycky.


To všechno můžu dosvědčit z vlastní zkušenosti.


Díky letadlu, ambasádě a mému nastávajícímu jsem se ocitla v hlavním
městě Idaha, Boise. První šok z Ameriky už mám za sebou a tak si mohu začít
hrát na hodnou milou americkou brzyženusku, která v růžové zástěrce ladně
krouží kol sporáku, aby pět minut po manželově příchodu vykouzlila na
stole přehršel dobrot. Jo, tak takhle nějak jsem si to představovala.

S okouzlujícím úsměvem jsem jednou ráno oznámila, že upeču pravej českej
štrúdl. Šňavnatá jablíčka, sladké rozinky, křupavé oříšky - to vše
v pevném, krásně propečeném, božském závinu. A věrná svému modernímu
myšlení vyrazila jsem do obchodu koupit hotové listové těsto. Odjela, našla,
koupila, přivezla, rozbalila - a prožila šok!

Což o to, těsto to bylo opravdu listové - jednotlivé listy úhledně stočené
do ruličky. A jak krásně křupaly, když jsem se je snažila narovnat. A křupaly
ještě víc, při mých pokusech do toho všeho zabalit tu slizkou jablečnou
hmotu. Těsto příšerně praskalo, jablečná náplň se změnila v jablečnou
lávu, a báječně křupavé oříšky křupaly úplně všude, nejlíp na
povrchu těsta.

Nevadí, jsem přeci šikovná holka. Zhňácala jsem zbytek těsta s vodou a
jala se zaplácávat ty nejhorší díry. Ne že bych se málo snažila, ale přeci
jen, když máte mezi prsty plovací těstové blány, dobrá vůle a úsilí je
vám - píp - platné.

Nakonec se mi to podařilo nacpat do trouby - téměř všechno. Po dvaceti
minutách, doufaje že čas a teplo zhojí všechny rány, jsem se odhodlala jít
se na "štrúdl" podívat. Jablečná láva podpořená horkem se úžasně
vinula po kusech listového těsta. Po všech kusech. Tryskající oříšky a
rozinky

vytvářely unikátní pohled. Ovocná šňáva bublala a roztomile prskala na všechny
strany. Seškrábala jsem hmotu na talíř. Koneckonců, v žaludku to bude
vypadat podobně. A když na to ozdobně nastříkám šlehačku. Zvláštní ovšem
bylo, s jak fantastickou rychlosti se půvabně kroužky měnily v rozplizlou
hmotu.Taky se ještě musím zmínit o dalším, unikátním vybaveni amerických
domácností. Je to v každém dezu a říká se tomu drtic..


Lenka

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…