Na avokádu si o Vánocích vaše děti příliš nepochutnají

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vánoční svátky bývají každoročně obdobím, během kterého, daleko více než kdy jindy, experimentujeme s cizokrajným exotickým ovocem. Plody manga, fíků, datlí, ananasu a mnoha druhů ořechů nechybí na stole během adventu a Vánoc skoro v žádné domácnosti.

Pokud ovšem nechcete, aby vaše děti chodily kolem mísy s ovocem velikým obloukem, nedávejte na ni avokádo. Podle nového průzkumu je totiž právě avokádo pochutinou, kterou děti nejvíce nesnáší.

Avokádo předčilo dokonce i zelí, které vládlo mezi nejneoblíbenějšími jídly dlouhou řadu let. Vaše potomky rozhodně nenalákáte ani na pórek nebo tykev. Tyto druhy zeleniny se totiž umístily na druhém a třetím místě v dětském žebříčku nejnechutnějších poživatin. Překvapením letošního výzkumu je nečekaná neoblíbenost melounu, který se umístil již na čtvrtém místě hned za tykví! Naopak zelí si v posledním průzkumu, který uspořádala již poněkolikáté Britská dietetická asociace společně s Britským centrem pro výzkum rakoviny, výrazně polepšilo! Umístilo se totiž až na devátém místě.

Průzkumu se zúčastnily děti ve věku od čtyř do pěti lety, které měly za úkol hodnotit sto běžných druhů potravin. Zatímco avokádo vyšlo z konečného součtu se zápornou hodnotou, vysoko v kategorii oblíbených se umístila čokoláda a čokoládové sušenky, na kterých si děti pochutnávají ze všech jídel nejraději.
Doktorka Wendy Doyleová z Britské dietetické asociace se domnívá, že si děti budují vůči avokádu odpor převážně kvůli jeho vzhledu a ne proto jak chutná. „Fakt, že velkou část z neoblíbených jídel zabírá zelenina a většinu oblíbených pak tvoří jídla z rychlého občerstvení, je sice děsivý, ale ne překvapivý,“ řekla Doyleová s tím, že mezi další velmi oblíbené pochutiny patří zmrzlina, kuře s hranolky a kupodivu také chléb. (Plus)

Další články z rubriky

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Včera | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

8. 12. | Při nákupu byla nádherně zelená a červená, ale teď opadává, usychá a vypadá to, že nevydrží ani do…