Letošní grilovací sezóna zaznamenala revoluční novinku v podobě kokosových grilovacích briket KOBRI. Jejich přednostmi jsou zejména dlouhá doba žhnutí a jemné kokosové aroma. Společnost FINSPACE s.r.o. vypracovala studii, ve které shrnuje základní parametry paliva na grilování – dřevěného uhlí, dřevěných briket a briket KOBRI. Uprostřed sezóny připravil šéfkuchař Tomáš Levý pár jednoduchých receptů postavených především na kvalitních surovinách.
Na základě praktických testů a srovnání údajů udávaných výrobci vypracovala společnost FINSPACE s.r.o. přehled základních parametrů nejrozšířenějšího paliva na grilování: levných i dražších typů dřevěného uhlí, briket z dřevěného uhlí, prémiových značek paliv a kokosových grilovacích briket. Sledovány byly jejich vlastnosti, které nejvíce ocení zákazník při grilování - doba žhnutí paliva, množství prachu v balení, obsah pevného uhlíku, zápach/vůně, cena za kilogram a spotřeba na tři hodiny grilování.
Testy ukázaly, že klasické dřevěné uhlí obsahuje cca 90 % pevného uhlíku, což je dáno skutečností, že neobsahuje žádné přidané pojiva, nicméně značnou část balení může v případě levného uhlí tvořit prach. Na jedno grilování s průměrnou délkou tři hodiny bylo nutné dávku uhlí několikrát přidávat, což se promítlo i ve vyšší ceně za grilování. Lepší výsledky byly zaznamenány u briket z dřevěného uhlí, které obsahovaly v balení cca 20 % prachu, 70 % pevného uhlíku a za tři hodiny grilování bylo třeba nutno dávku opakovat již méně častěji a náklady na jedno grilování tedy byly nižší.
Při srovnávání vlastností prémiových dřevěných a kokosových briket, vyšly oba produkty kvalitativně srovnatelně, pouze kokosové palivo vyniká originálními kokosovými esencemi.
Podrobný přehled popisuje níže uvedená tabulka:
Grilovací brikety a dřevěné uhlí - srovnání
|
Charakteristiky
|
levné dřevěné uhlí
|
dřevěné uhlí
|
levné dřevěné brikety
|
dřevěné brikety
|
prémiové dřevěné brikety
|
kokosové grilovací brikety KOBRI
|
doba žhnutí
|
méně než 45 minut
|
cca 1 hodinu
|
méně než 1 hodinu
|
méně než 1,5 hodiny
|
nad 3 hodiny
|
nad 3 hodiny
|
množství prachu v balení
|
až 50% obsahu
|
až 20% obsahu
|
až 25% obsahu
|
až 20% obsahu
|
pod 20%
|
max 16%
|
obsah pevného uhlíku
|
---
|
až 96%
|
cca 70%
|
cca 70%
|
cca 80%
|
74 - 82% (dle metody testování)
|
zápach/vůně
|
silný zápach
|
střední zápach
|
silný zápach
|
střední zápach
|
střední zápach
|
neutrální, jemné kokosové esence
|
|
|
|
|
|
|
|
cena
|
cca 50 Kč/2,5 kg
|
cca 70 Kč/2,5 kg
|
cca 50 Kč/2,5 kg
|
cca 90 Kč/3 kg
|
cca 149 Kč/3 kg
|
139 Kč /3 kg
|
cena za kg
|
20,0 Kč
|
28,0 Kč
|
20,0 Kč
|
30,0 Kč
|
49,7 Kč
|
46,3 Kč
|
spotřeba na 3 hodiny grilování (1 dávka=1 kg)
|
cca 4x dávka
|
cca 3x dávka
|
cca 3x dávka
|
cca 2x dávka
|
cca 1 dávka
|
cca 1 dávka
|
cena za 3 hodiny grilování
|
80,0 Kč
|
84,0 Kč
|
60,0 Kč
|
60,0 Kč
|
49,7
|
46,3
|
- hodnocení vychází z praktických testů a dostupných hodnot uváděných výrobci jednotlivých produktů
Z kuchařky šéfkuchaře...
Uprostřed grilovací sezony připravil Tomáš Levý, zástupce šéfkuchaře z podniku Infinity (dříve Kampa Park, La Degustation, Flambée, Volcano, atd.) exkluzivně několik jednoduchých receptů na grilované pokrmy.
U.S. HANGER STEAK
U.S. Hanger steak* naložíme den dopředu pouze do čerstvých nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj). Maso nesmíme solit, protože bychom vytáhli jeho šťavnatost, což je nežádoucí. Maso solíme až po tepelné úpravě.
Grilujeme nejprve zprudka 4-5 minut z každé strany a poté přendáme na mírnější žár a necháme maso "nazrávat" ještě cca 5 minut. Následně maso osolíme kvalitní solí, např. mořskou.
- U.S. HAGER STEAK je jemné hovězí maso plemene ze severní Dakoty, část pupku. K dostání je ve specializovaných obchodech. Lze nahradit klasickou roštěnou, či svíčkovou. Doporučujeme severo, či jihoamerická plemena.
TEXASKÁ KUŘECÍ STEHÝNKA
Vykostěná kuřecí stehýnka den dopředu marinujeme do směsi čerstvých bylinek, česneku a černého piva. Před tepelnou úpravou lehce osušíme utěrkou nebo ubrouskem. Grilujeme stejně jako hovězí maso, nejprve zprudka 2 minuty z každé strany a poté na mírnějším žáru necháme "nazrávat" cca 2-3 minuty. Sůl použijeme opět až po tepelné úpravě.
NĚCO PRO VEGETARIÁNY - GRILOVANÁ PROVENSÁLSKÁ ZELENINA
Lilky, cukety, papriky a překrojené kukuřičné klasy grilujeme na středním žáru do změknutí zeleniny. Před servisem potřeme olivovým olejem rozmíchaným s limetkovou šťávou.
zdroj: aspen.pr