Na sklonku léta: Chalupářské recepty s bramborami

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Na konci prázdnin je stále dost tepla, a tak trávíme víkendy na zahradě u chalupy. I tam si můžeme pochutnat na mnoha specialitách z čerstvých uskladněných brambor - jsou totiž nejlepší sezonní surovinou konce srpna.

Na sklonku léta: Chalupářské recepty s bramborami

Brambory s bylinkovými kotletami

4 porce příprava: 45 minut

1 kg brambor typu B, 1 svazek šalvěje, 4 šalotky, 1 palice česneku + 3 stroužky na dip, olivový olej, sůl a pepř, 4 silné vepřové kotlety, čerstvá bazalka a petržel, 50 g másla, 1–2 lžíce světlého i tmavého sezamu, 150 g zakysané smetany

Troubu zapněte na 180 °C. Brambory podle velikosti nakrájejte na poloviny až čtvrtiny. Přidejte polovinu šalvěje, na měsíčky nakrájené šalotky, přepůlenou palici česneku, trochu oleje, sůl a čerstvě mletý pepř a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut. Bazalku, petržel a zbytek šalvěje jemně nasekejte, smíchejte s měkkým máslem, solí a pepřem. V kotletách ostrým nožem nařízněte kapsu, naplňte ji bylinkovým máslem a sevřete párátkem.

Kotlety potřete olejem, osolte a opepřete a zprudka opečte na pánvi, z každé strany dvě minuty. Přidejte je k bramborám, posypte sezamem a ještě 5 až 7 minut dopečte. Smetanu smíchejte s drceným česnekem a solí a podávejte ke kotletám s bramborami jako dip.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…