Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v kuchyni, je na to správný čas. Tady jsou čtyři naši favoriti.

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Tvarohový a makový závin

2 záviny příprava: 70 minut

TĚSTO: 420 g hladké mouky, 250 g hery, 250 g měkkého tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli

TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový pudink (sáček), 1 vejce, hrst rozinek

MAKOVÁ NÁPLŇ: 150 g mletého máku, 3 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g hořké čokolády, 1 lžíce oleje, asi 1 sklenice mléka

NA DOKONČENÍ: 1 vejce na potření, nasekané mandle na ozdobu, moučkový cukr na posypání

Na vál odvažte mouku, na ni nakrájejte změklou heru a tvaroh, přidejte cukr a sůl a zpracujte hladké těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky. Rozdělte je na dva bochánky, postupně rozválejte na pomoučněném válu a naplňte náplní. Tvarohovou si připravte z výše uvedených ingrediencí, nakonec vmíchejte rozinky, které můžete předem namočit do rumu. Suroviny na makovou náplň smíchejte v hrnci a provařte. Pokud je moc hustá, přidejte trochu mléka. Záviny zarolujte, na koncích uzavřete a přeložte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…