Tvarohový a makový závin
2 záviny, příprava: 70 minut
TĚSTO: 420 g hladké mouky, 250 g hery, 250 g měkkého tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli
TVAROHOVÁ NÁPLŇ : 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový pudink (sáček), 1 vejce, hrst rozinek
MAKOVÁ NÁPLŇ : 150 g mletého máku, 3 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g hořké čokolády, 1 lžíce oleje, asi 1 sklenice mléka
NA DOKONČENÍ: 1 vejce na potření, nasekané mandle na ozdobu, moučkový cukr na posypání
Na vál odvažte mouku, na ni nakrájejte změklou heru a tvaroh, přidejte cukr a sůl a zpracujte hladké těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky. Rozdělte je na dva bochánky, postupně rozválejte na pomoučněném válu a naplňte náplní. Tvarohovou si připravte z výše uvedených ingrediencí, nakonec vmíchejte rozinky, které můžete předem namočit do rumu. Suroviny na makovou náplň smíchejte v hrnci a provařte. Pokud je moc hustá, přidejte trochu mléka.
Záviny zarolujte, na koncích uzavřete a přeložte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Špenátový závin se sýrem
2 menší záviny, příprava: 40 minut
TĚSTO : 400 g hladké mouky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička mořské soli
NÁPLŇ: 1 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 2–3 stroužky česneku, 450 g mraženého listového špenátu, sůl a pepř, 200 g plísňového sýra typu Brie, 40 g vlašských ořechů
Z mouky, 200 ml studené vody, oleje a soli vypracujte těsto a nechte chvilku uležet. Mezitím na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte listový špenát a duste asi 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Odstavte a nechte lehce vychladnout.
Těsto rozdělte na dvě poloviny a na pomoučněném válu postupně vyválejte dva tenčí pláty. Naplňte špenátovou směsí, navrch položte kousky sýra a nasekané vlašské ořechy.Zabalte, položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut.
Pokračování 3 / 4
Pikantní houbový závin
2 záviny, příprava: 30 minut + odležení
TĚSTO : 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g hery, 150 g bílého jogurtu, 2 žloutky + na potírání
NÁPLŇ : 400 g hub, 2 velké cibule, 1 pálivá paprika, rostlinný olej, sůl a pepř, 3 lžíce hladké mouky, 180 ml smetany 12%
Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte nakrájenou heru. Zapracujte jogurt a žloutek a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet. Připravte si náplň: Houby očistěte a nakrájejte, oloupané cibule nakrájejte na kostičky, papriku na proužky.
Na oleji osmažte cibuli, přidejte papriky a houby, orestujte je, osolte, opepřete a podlijte vodou. Duste doměkka. Zasypte moukou, orestujte ji a zalijte smetanou. Nechte zhoustnout, odstavte a nechte vychladnout. Těsto rozválejte, potřete náplní, stočte a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.
Pokračování 4 / 4
Špaldový štrúdl s jablky
2 záviny, příprava: 55 minut + odležení
TĚSTO : 1 kg špaldové hladké mouky, špetka soli, 250 g másla + na potření, 1 lžička octa, 1 šálek vody
NÁPLŇ : 2 kg jablek, 4 lžíce krupicového cukru, mletá skořice, hrst lískových ořechů
Mouku nasypejte na vál, přidejte sůl a nastrouhejte chladné máslo. Pokapejte octem, přidejte trochu vody a zpracujte rukama. Vodu přidávejte podle potřeby, aby vzniklo tuhé těsto. To nechte odležet v ledničce asi hodinu. Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka, vmíchejte cukr a skořici (můžete přidat i ořechy a rozinky). Odleželé těsto rozdělte na dva díly a rozválejte na pláty. Naplňte je ochucenými jablky, posypejte sekanými ořechy, potřete máslem a pečte při 185 °C asi půl hodiny (zpočátku prudčeji).