Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pravá povidla jsou samozřejmě švestková, ale podobně můžete využít i úrodu hrušek nebo jiného ovoce. Nenechte se odradit domnělou náročností přípravy a nebojte se, že připálíte hrnec. Tuhle dobrotu zvládne hravě i začátečník.

Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek

Švestková povidla

4 sklenice po 200 ml

příprava: 4–5 hodin + odležení

3 kg švestek

400 g krupicového cukru (může být i víc, podle kyselosti švestek)

1 dl octa

1. Připravte si čisté zavařovací sklenice, větší hrnec a všechny potřebné ingredience.

2. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Ve větším hrnci je zasypte cukrem a zalijte octem, přikryjte pokličkou a dejte do chladu na několik hodin, nejlépe přes noc.

3. Pak je přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 3 až 4 hodiny do zhoustnutí. Nakonec můžete povidla rozmixovat tyčovým mixérem. Ještě horké plňte do čistých předehřátých sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Sklenice před plněním vypláchněte rumem, do povidel můžete přidat skořici.

Hrušková povidla

4 sklenice po 200 ml

příprava: 2 hodiny

3 kg zralých hrušek

skořice, tlučený hřebíček, badyán aj. 1 lžička kyseliny citronové med (nemusí být)

1. Připravte si čisté sklenice, zralé hrušky, koření a další ingredience. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Hrušky nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a stopek a rozložte do pekáčku nebo na vyšší plech, posypte kořením a pečte do zhnědnutí (asi hodinu a půl). Nechte zchladnout, vyjměte větší kusy koření, přendejte do hrnce a rozmixujte. Přidejte kyselinu citronovou, můžete dosladit medem, povidla by ale měla být sladká dost.

3. Plňte do čistých předehřátých sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru.

Náš TIP: Ke konci vaření můžete přidat lžíci strouhaného zázvoru, který dodá povidlům zajímavý říz.

Článek vyšel v časopise Food

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

20. 8. | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…