Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pravá povidla jsou samozřejmě švestková, ale podobně můžete využít i úrodu hrušek nebo jiného ovoce. Nenechte se odradit domnělou náročností přípravy a nebojte se, že připálíte hrnec. Tuhle dobrotu zvládne hravě i začátečník.

Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek

Švestková povidla

4 sklenice po 200 ml

příprava: 4–5 hodin + odležení

3 kg švestek

400 g krupicového cukru (může být i víc, podle kyselosti švestek)

1 dl octa

1. Připravte si větší hrnec a všechny potřebné ingredience.

2. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Ve větším hrnci je zasypte cukrem a zalijte octem, přikryjte pokličkou a dejte do chladu na několik hodin, nejlépe přes noc.

3. Pak je přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 3 až 4 hodiny do zhoustnutí. Nakonec můžete povidla rozmixovat tyčovým mixérem. Ještě horké plňte do čistých předehřátých sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Sklenice před plněním vypláchněte rumem, do povidel můžete přidat skořici.

Hrušková povidla

4 sklenice po 200 ml

příprava: 2 hodiny

3 kg zralých hrušek

skořice, tlučený hřebíček, badyán aj. 1 lžička kyseliny citronové med (nemusí být)

1. Připravte si čisté sklenice, zralé hrušky, koření a další ingredience. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Hrušky nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a stopek a rozložte do pekáčku nebo na vyšší plech, posypte kořením a pečte do zhnědnutí (asi hodinu a půl). Nechte zchladnout, vyjměte větší kusy koření, přendejte do hrnce a rozmixujte. Přidejte kyselinu citronovou, můžete dosladit medem, povidla by ale měla být sladká dost.

3. Plňte do čistých předehřátých sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru.

Náš TIP: Ke konci vaření můžete přidat lžíci strouhaného zázvoru, který dodá povidlům zajímavý říz.

Článek vyšel v časopise Food

Další články z rubriky

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Dnes | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Včera | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

16. 1. | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

15. 1. | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…