Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pravá povidla jsou samozřejmě švestková, ale podobně můžete využít i úrodu hrušek nebo jiného ovoce. Nenechte se odradit domnělou náročností přípravy a nebojte se, že připálíte hrnec. Tuhle dobrotu zvládne hravě i začátečník.

Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek

Švestková povidla

4 sklenice po 200 ml

příprava: 4–5 hodin + odležení

3 kg švestek

400 g krupicového cukru (může být i víc, podle kyselosti švestek)

1 dl octa

1. Připravte si větší hrnec a všechny potřebné ingredience.

2. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Ve větším hrnci je zasypte cukrem a zalijte octem, přikryjte pokličkou a dejte do chladu na několik hodin, nejlépe přes noc.

3. Pak je přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 3 až 4 hodiny do zhoustnutí. Nakonec můžete povidla rozmixovat tyčovým mixérem. Ještě horké plňte do čistých předehřátých sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Sklenice před plněním vypláchněte rumem, do povidel můžete přidat skořici.

Hrušková povidla

4 sklenice po 200 ml

příprava: 2 hodiny

3 kg zralých hrušek

skořice, tlučený hřebíček, badyán aj. 1 lžička kyseliny citronové med (nemusí být)

1. Připravte si čisté sklenice, zralé hrušky, koření a další ingredience. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Hrušky nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a stopek a rozložte do pekáčku nebo na vyšší plech, posypte kořením a pečte do zhnědnutí (asi hodinu a půl). Nechte zchladnout, vyjměte větší kusy koření, přendejte do hrnce a rozmixujte. Přidejte kyselinu citronovou, můžete dosladit medem, povidla by ale měla být sladká dost.

3. Plňte do čistých předehřátých sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru.

Náš TIP: Ke konci vaření můžete přidat lžíci strouhaného zázvoru, který dodá povidlům zajímavý říz.

Článek vyšel v časopise Food

Další články z rubriky

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Dnes | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Včera | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

14. 11. | Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez…