5
Fotogalerie

Na výběr bazénu je teď nejvhodnější čas

Plánujete na letošní rok pořízení nového venkovního bazénu a ještě nevíte který to bude? Pokud se „ve svém“ chcete koupat od prvních teplých dní, máte nejvyšší čas si vybrat a začít s přípravou.



Stále více Čechů chce letos dát před drahou zahraniční dovolenou přednost investici do vlastního rodinného bazénu.
 

Pořídit si na zahradu bazén se každý rok rozhodují tisíce domácností. Jak by ne, vždyť představa příjemného koupání pěkně v soukromí je rozhodně lákavější než tlačenice u rybníka nebo na veřejném koupališti. Nabídka na trhu je široká a pro leckoho nepřehledná. Před nákupem by měl každý především dobře zvážit k čemu a komu by měl bazén nejčastěji sloužit, kde bude, jak velký, kolik je do něj rodina ochotna investovat a podle toho začít vybírat. Většinou je to rozhodnutí na několik let a zbrklost by se nemusela vyplatit.
 


V klasickém nadzemním „modráku“ se sice vykoupete, ale na zahradě vám příliš parády neudělá.
 

Jednoduché nadzemní bazény
Klasické nadzemní bazény charakterizuje modrá barva stěn, kruhový tvar a pevná montovaná konstrukce. Jejich výhodou je příznivá cena. Naproti tomu k jejich postavení potřebujete rovný terén, což je na českých zahradách, které jsou většinou svažité, docela problém. Největší boom tyto bazény zažily před několika lety, kdy byl menší výběr a lidé tolik toužili po koupání, že jim nevadilo umístit na udržovanou zahradu nevzhledný modrý válec. Dnes už to udělá jen málokdo, a tak zájem o tento typ bazénů klesá.


Nadzemní bazén s možností zapuštění do země stačí vybavit solárním ohřevem nebo tepelným čerpadlem a můžete si koupání v teplé vodě užívat 6 měsíců v roce.

Nadzemní bazény s možností zapuštění do země
Stále častěji jsou na českých zahradách vidět bazény nové generace, pro které nutně nepotřebujete dokonale rovný povrch. Nadzemní bazény řady Azuro De Luxe totiž stejně dobře můžete jednoduše zapustit do země, jako i postavit na povrch. „Je to možné protože mají podstatně pevnější konstrukci a jejich stěny jsou vyrobeny ze speciálních odolnějších materiálů s vysokou antikorozní ochranou,“ říká Jaroslav Pištěk z Mountfieldu. „Díky tomu, že je možné je zapustit, mohou si konečně vlastní koupání dopřát i majitelé zahrad ve svahu, kteří doposud bazén mít nemohli. Aby bazén esteticky doplnil každou zahradu, je vnější stěna opatřena atraktivním dřevěným dekorem.
Na výběr je tvar kruhu nebo oválu v široké nabídce objemů a to až do 45 000 litrů. Pokud si bazén majitel vybaví nejen kvalitní pískovou filtrací, ale i některým z druhů vytápění (tepelné čerpadlo nebo solární ohřev) může si koupání v teplé vodě užívat bez ohledu na výkyvy počasí až 6 měsíců v roce.
 


Sklolaminátové bazény mají mimořádně pevnou konstrukci a hladký povrch bez spojů. Na výběr jsou v široké škále různých tvarů a velikostí.

Klasické zapuštěné bazény
Klasické zapuštěné bazény nabízejí velmi komfortní koupán .Vzhledem k tomu, že se při jejich pořízení jedná o větší a dlouhodobější investici, je dobré si při výběru vzít na pomoc odborníka, který dokáže poradit s umístěním i dalšími úpravami.
Vybírat je skutečně z čeho. Na trhu je těchto typů bazénů s variabilními výškami dna nepřeberném množství velikostí a tvarů. Na jejich výrobu jsou použity nejmodernější technologie a materiály. Mají také podstatně vyšší životnost než bazény nadzemní a jsou výrazně odolnější proti povětrnostním vlivům, UV záření i působení bazénové chemie.
Bazény ze sklolaminátu tvoří pevná polyesterová skořepina zesílená sklolaminátovými vlákny. Tělo bazénu má tak hladký povrch bez jakýchkoliv spojů. Pro lepší tepelnou izolaci jsou opatřeny silnou vrstvou polyuretanového nástřiku, která zároveň dodává tělu bazénu vysokou pevnost.
U bazénů keramických si mimo jiné můžete podle potřeby vybrat mezi postupně se svažujícím dnem nebo konstantní hloubkou. Jádro stěny je tvořeno keramickou vrstvou, která kromě vysoké pevnosti a tvarové stálosti slouží také jako tepelná izolace a stabilizátor proti teplotním výkyvům.
Množstvím různých velikostí i tvarů vynikají kompozitní bazény, u kterých si můžete vybrat ze široké nabídky barev a vzorů bazénové stěny. Těleso bazénu tvoří speciální panely z kompozitních materiálů, které jsou velmi pevné a tuhé. Především rodiny s dětmi u nich ocení široké schodiště a dvojúrovňové dno s mělčinou a hlubší částí pro plavání a potápění
Dno a schody mají praktickou bezpečnostní protiskluzovou úpravu.
 


Gumové bazény ocení především malé děti. Dospělým v nich není voda ani po kolena.

Gumové bazény
Samostatnou kapitolu tvoří takzvané startovací gumové bazény. Nejjednodušší mají vrchní nafukovací prstenec a při napuštění vody se „postaví“ samy. Výhodou je, že nestojí víc než dva tisíce a podle potřeby je po zahradě může poměrně jednoduše přesunovat. Ovšem o koupání se u nich v žádném případě hovořit nedá. Slouží především k tomu, aby si rodina vyzkoušela, jaké to je mít vodu na zahradě. Ze všeho nejvíc se hodí jako brouzdaliště pro malé děti. Koupat se v nich skutečně nedá a navíc mají omezenou životnost. Stačí prudké dosednutí dítěte na okraj nebo všetečná packa domácího mazlíčka opatřená drábky a mohou se snadno protrhnout.

Zdroj a foto: www.mountfield.cz

Doporučujeme

Články odjinud