Nabarveno! Zkuste to jinak - tentokrát přírodně

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Chystáte se na vajíčka? Rozhlédněte se ve své kuchyni po přírodních barvivech!

Nabarveno! Zkuste to jinak - tentokrát přírodně

Borůvky

Nechte vajíčka louhovat 20 až 25 minut ve šťávě z borůvkového kompotu a docílíte sytě fialové barvy.

Kurkuma

Máloco barví tak krásně jako kurkuma! Různé sytosti docílíte rozdílnou dobou louhování.

Cibulové slupky

Namíchejte různý poměr hnědých a červených slupek od cibule a vejce s nimi uvařte.

Kmín

Světle hnědé barvy v nazelenalém tónu docílíte povařením vajec s drceným kmínem.

Sladká paprika

Na nálev na 3 vejce použijte 1 vrchovatou lžíci papriky. Vybarví se spíš až během schnutí.

Červená řepa

Světle narůžovělé barvy docílíte vařením s řepnou šťávou. Ve vodě je pak nechte ležet do druhého dne.

Borůvky

Pokud vejce necháte v borůvkové šťávě jen méně krátce, barva bude intenzivní.

Kopřivy

Mladé kopřivy obarví vejce během vaření na světle zelenou. Vyzkoušet můžete i trávu nebo mladé obilí.

Káva

Světle hnědou barvu získáte louhováním v silné kávě nebo černém čaji.


Tipy, jak na to

  • V silně barevných nálevech lze vajíčka jen namočit, v těch slaběji barvících (řepa, kmín, paprika) je ideální je uvařit.
  • Před barvením skořápky pořádně odmastěte – omyjte je v mýdlové nebo octové vodě.
  • Do nálevu vždy přidejte lžíci octa, aby barva lépe držela.
  • Po nabarvení osušená vejce namastěte špekem nebo máslem, aby se hezky leskla.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…