Nádherná glorióza přinese domů kousek Afriky

Nádherná glorióza přinese domů kousek Afriky

Existuje skupina pěti druhů rostlin, která se vlastnostmi květů plně vyrovná těm nejvzácnějším orchidejím. Je to rod Gloriosa, jehož název v překladu znamená proslavený nebo také nádherný.

Afrika na balkoně

Zatím je známo pět druhů (G. superba, G. simplex, G. carsonii, G. veschuri a G. rothschildiana). Všechny pocházejí z polopouští střední Afriky. Neobvyklá krása jejich květů stejně jako zajímavý způsob pěstování stojí za to, aby jim věnovali pozornost i ti pěstitelé, kteří nemají k dispozici žádnou jinou plochu než dobře osvětlené okno nebo balkon.

Pokračování 2 / 5

Glorióza

Exotická, popínavá a vytrvalá

Gloriózy chtějí teplo, ale ne sluneční úpal nad 35 °C. Především je třeba zdůraznit, že se jedná o hlíznaté rostliny s popínavým stonkem, který šplhá s pomocí úponek na konci listů. Nějakou opěru (jednoduchý žebříček nebo dvojici drátů) však snadno seženete, středně velký (12 až 16 cm) květináč určitě také. Jako substrát se plně osvědčila zahradní zem prodávaná v každém květinářství. Gloriózu si můžete vypěstovat buď ze semen, nebo hlízek.

Pokračování 3 / 5

Pěstování ze semen

Vejčitá, 3 až 5 milimetrů velká semena mají červené oplodí a poměrně dlouhou, někdy až dvouměsíční dormaci (dobu od zasetí po vyklíčení při stálých podmínkách prostředí). Výsevní misku udržujte stále vlhkou a při teplotě 20 až 25 °C. Po nárůstu třetího a dalšího listu už potřebují mladé stonky opěru a za 10 až 12 týdnů pěstování vytvoří dostatečně velkou hlízku, která je schopná úspěšně přezimovat nebo přečkat období jinak vynuceného klidu. Když se vám podaří opatrně přesadit asi 50 cm vysoký stonek i s vyvíjející se hlízkou a kořenovým balem do většího květináče a prodloužit dobu růstu o další dva až tři týdny, pak se můžete dočkat překrásných květů již v prvním roce pěstování.

Pokračování 4 / 5

Pěstování z hlízek

Zásobní hlízky nepravidelného, nejčastěji válcovitého tvaru se chovají stejně jako cibule blízce příbuzných lilií. Původní hlízka se vyčerpá při přeměně asimilátu v květy a na jejím místě naroste nová, popřípadě několik dalších, podstatně menších. Pokud rostliny pravidelně zaléváte a přihnojujete, pak je nová hlízka vždy větší a, což je nejdůležitější, její budoucí vegetační pupen (z něhož v příští sezoně raší) je na opačném konci. Tedy směřuje dolů, ke dnu květináče! Tento pupen nesmíte při manipulaci s hlízkou nijak poškodit, jinak se stává bezcennou!

Hlízky se vysazují počátkem dubna vegetačním pupenem vzhůru a tak, aby byl jen asi centimetr pod povrchem půdy v květináči. Maximální výška vegetačních výhonů s květy je podle druhu od 120 do 180 centimetrů.

Pokračování 5 / 5

Kam s gloriózou přes zimu

Pokud nadzemní části dobře vegetují celé léto, ukončíte růstový cyklus počátkem září tak, že úplně přerušíte dodávku vody. Nadzemní části postupně vadnou, žloutnou a usychají, stejně jako v původní domovině reagují na počátek nepříznivého suchého období. Teprve až stonky úplně uschnou, opatrně vyjměte hlízky z květináče, vytřiďte je podle velikosti a zdravotního stavu, dejte do sklenice a zasypte suchým pískem.Tak vydrží při teplotě kolem 10 °C třeba celý rok, minimálně však potřebuji alespoň osmitýdenní dobu odpočinku. Když je na zimu uložíte při vyšší teplotě (např. nad 15 °C), pak se předčasně probouzejí, vysiluji se a rašící vegetační pupen se při sázení může snadno ulomit.

Doporučujeme

Články odjinud