Naloženo do skla: Vepřové, lečo i cibulky

Naloženo do skla: Vepřové, lečo i cibulky

Domácí jídlo zavařené do skla dlouho vydrží a můžete si je později vychutnat třeba i o víkendu na chalupě. Je to dokonalá poctivá pochoutka!

Dušené vepřové s bylinkami

1 sklenice s klipsem (objem 500 ml), příprava: 55 minut

350 g prorostlejšího vepřového masa (například plec), domácí bylinková hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř, několik snítek čerstvé šalvěje a tymiánu, 3 jarní cibulky, 1 šalotka, 50 gramů prorostlé slaniny nebo špeku, 2 stroužky česneku, 200 ml vína, bobkový list (nepovinně)

Maso nakrájejte na kostky přibližně stejné velikosti (optimálně kolem 5 x 5 cm). Udělejte si vlastní bylinkovou sůl. S hrubozrnnou mořskou solí smíchejte sušené bylinky, vynikající je například směs provensálských bylin. Nakrájené maso touto směsí okořeňte, ochuťte ještě pepřem a přidejte nastříhané čerstvé bylinky. Všechno pořádně promíchejte. Dejte odležet. Mezitím nasekejte jarní cibulku a šalotku a na mírném ohni je poduste s nakrájenou slaninou. Jakmile začnou hnědnout, přidejte maso s nakrájeným česnekem. Podlijte trochou bílého vína, přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste asi 30 minut. Jakmile maso změkne, nechte je vychladnout a přesuňte do sklenice s těsnicím uzávěrem. Před uzavřením můžete vložit bobkový list. Sklenice s naloženým masem vydrží uskladněná v chladnu až tři týdny.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Pečené lečo ze 3 druhů rajčat

1 sklenice s klipsem (objem 500 ml), příprava: 40 minut

150 gramů rajčat (nejlépe tři druhy), 1 bílá paprika, 1 bílá cibule, 2 červené chilli papričky, 2 snítky rozmarýnu, pár lístků bazalky, 2 lžíce strouhaného parmazánu, hrubozrnná sůl, čerstvě mletý červený pepř, 150 ml olivového oleje

Troubu rozehřejte na 150 °C. Rajčata nakrájejte na kolečka, papriku na tenké proužky, bílou cibuli nadrobno. Plech vyložte pečicím papírem a střídavě na něj rozložte zeleninu, mezi ni velmi jemně nasekanou chilli papričku a čerstvé bylinky. Posypte parmazánem. Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem. Pečte 15 až 20 minut. Jakmile zelenina začne hnědnout, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout. Nakonec ji naskládejte do sklenice s klipsem. Tu až po okraj dolijte olivovým olejem, uzavřete. V chladu vydrží lečo víc než měsíc.

Pokračování 3 / 3

Nakládané cibulky

1 sklenice se šroubovacím uzávěrem o objemu 1 l, příprava: 20 minut

200 gramů 3 druhů cibulek vhodných k nakládání (například perličková, bílá, jarní cibulka, šalotka), 50 ml vody, 2 kyselé okurky, 200 ml vinného octa, 2 lžíce třtinového cukru, špetka hrubozrnné soli, čerstvě mletý pepř, 5 kuliček nového koření, snítka rozmarýnu k dozdobení

Cibulky oloupejte, vložte do větší mísy a zalijte vroucí vodou. Okurky nakrájejte na tenká kolečka a přidejte k cibulkám. Přilijte vinný ocet, přisypte cukr, sůl a nové koření a vše řádně promíchejte. Sklenici vystelte lístky rozmarýnu, vložte do ní zeleninu s kořením a po okraj dolijte lákem. Dobře uzavřete a uchovávejte v chladu.

Doporučujeme

Články odjinud