Naučte se opravdové gnocchi!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Laura přijela do Čech studovat, ale nakonec se tu vdala a založila rodinu. Jako správná Italka nedá dopustit na domácí gnocchi. Sledujte krok za krokem, jak na ně.

Domácí gnocchi

4 porce - příprava: 45 minut

* 800 g brambor varného typu B nebo C
* asi 300 g hladké mouky + na podsypávání
* sůl
* 1 vejce

1. Začněte výběrem brambor, nejlepší jsou moučnější. Omyjte je a uvařte ve slupce doměkka. Slijte je, nechce lehce vychladnout, oloupejte je a pak prolisujte do mísy.

2. Přidejte přibližně 250 g hladké mouky, sůl a vejce.

3. Rukama vypracujte hladké těsto a podle potřeby přidávejte mouku. Výsledné těsto je měkké a tvárné, už se ale spíše jen málo lepí na prsty.

4. Pracovní plochu zlehka pomoučněte, z těsta odkrajujte kusy a rukama je rozválejte na 2 až 3 cm silné válečky. Ty nožem rozkrajujte na jednotlivé nočky.

5. Gnocchi můžete nechat hladké nebo je ozdobit vidličkou s dlouhými zuby, kterou do jednotlivých kousků otisknete.

6. Osolenou vodu přiveďte k varu a gnocchi v ní po várkách uvařte. Jakmile vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2 minuty, záleží na velikosti. Hotové gnocchi promíchejte s libovolnou omáčkou.

Gnocchi s máslem a šalvějí

4 porce - příprava: 2 minuty

* 4 porce domácích gnocchi
* 100 g másla
* čerstvá šalvěj
* parmazán na posypání

Zdá se vám kombinace másla a šalvěje příliš obyčejná? Tak to jste ji ještě nevyzkoušeli! Máslo dejte do kastrůlku, přidejte pár lístků šalvěje a nechte ho rozpustit – šalvěj tak pustí chuť.

Uvařené gnocchi jednoduše promíchejte s ochuceným máslem, ozdobte lístky čerstvé šalvěje a posypte pořádnou dávkou strouhaného parmazánu.


VĚDĚLI JSTE, ŽE...

Gnocchi se v Itálii vařily nejspíš už v dobách staré Římské říše a s jejím rozmachem se dostaly do celé Evropy? My máme bramborové knedlíky, Slováci halušky, Rakušané a Němci spätzle, bramborové noky jsou typické i pro maďarskou a další kuchyně.


Gnocchi alla sorrentina

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 porce bramborových gnocchi
* 450 ml rajčatové passaty
* 3–4 lžíce olivového oleje
* čerstvá bazalka
* 2 mozzarelly v nálevu
* parmazán na posypání

Gril zapněte na nejvyšší stupeň, pokud troubu s grilem nemáte, zapněte ji na horní pečení na co nejvyšší výkon.

V pánvi ohřejte passatu, vmíchejte do ní olivový olej a trochu jemně nasekané bazalky a nakonec i uvařené gnocchi.

Ty přendejte do zapékacích misek, položte na ně na kousky nakrájenou mozzarellu a dejte na pár minut zapéct. Podávejte posypané parmazánem a ozdobené bazalkou.


Gnocchi s ricottou a vlašskými ořechy

4 porce - příprava: 5 minut

* 4 porce bramborových gnocchi
* 2 kelímky (350 g) čerstvé ricotty
* 3–4 lžíce olivového oleje
* 4 hrsti vlašských ořechů
* sůl a čerstvě mletý pepř
* parmazán na posypání

Ricottu vybírejte opravdu čerstvou. U vlašských ořechů zase dbejte na to, aby nebyly hořké a nezůstaly mezi nimi zbytky skořápek. Ricottu v misce důkladně promíchejte s olivovým olejem.

Asi dvě třetiny ořechů rozdrťte najemno v hmoždíři nebo mlýnku na ořechy a vmíchejte je do ricottové směsi. Potom ji dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a promíchejte s ještě horkými noky. Podávejte je v hlubokém talíři posypané strouhaným parmazánem a ořechy.

Laura Grofnaur

Italka a momentálně maminka na mateřské, která miluje kuchyni země svého původu

Laura pochází ze severoitalského Udine. Vždy ji zajímaly jazyky, a když přišla řada na volbu vysoké školy, rozhodla se pro češtinu. Během studií se v rámci projektu Erasmus vydala na půl roku studovat do Čech. Tehdy poznala i svého současného muže Ondru, se kterým má skoro dvouletého syna Daniela.

Láska k italské kuchyni ji ale ani po přestěhování nepřešla a vše si ráda připravuje od začátku do konce sama. Na italském jídle oproti českému oceňuje zejména jeho rychlou přípravu, i když českými jídly, která občas ochutná u své tchyně, také rozhodně nepohrdne.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Dnes | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Dnes | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Včera | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

13. 8. | Upravit si zahradu v japonském stylu není problém, pokud máte cit pro řád a harmonii. Výhodou je,…