Návod pro začátečníky: Jak doma pěstovat pokojové bonsaje

Návod pro začátečníky: Jak doma pěstovat pokojové bonsaje

Koupit si bonsaj je velmi lákavé, jsou velmi dekorativní a mnoho lidí se domnívá, že potřebují stejnou péči jako kterákoliv pokojová rostlina. Opak je pravdou.

Jak bonsaj na svět přišla

Bonsaj pochází z Číny, kde dvorní dámy často odpočívaly pod korunami rozkvetlých stromů a vdechovaly omamnou vůni exotických květin. A tak se stalo, že jednoho zahradníka tehdy napadlo přenést tyto stromy velkomožným kráskám do jejich domů. Stromek zasadil zahradník do malého květináče, aby zabránil kořenům v růstu, a tak se v jedenáctém století zrodila první bonsaj.

Bonsaj lze doslovně přeložit jako "rostlina v misce". Každá je vypěstovaná z původní velké rostliny, místo pro růst kořenů je omezeno prostorem nízké misky, tvar rostliny se upravuje do určitého stylu zaštipováním, stříháním a vyvazováním tenkým drátkem. To vše má vliv na budoucí vzhled bonsaje.

Co snese bonsaj?

Bonsaj je vlastně takový miniaturní stromeček, to znamená, že by měla mít plnou korunu, patřičně silný kmen a výrazné větvení. Pokud jde o kvetoucí strom, měl by vás minimálně po několika letech potěšit květy a výjimečně dokonce i malinkými plody.

Bonsaj je živá rostlina, která potřebuje pro svůj růst základní péči. Rostlinu musíme vhodně umístit, potřebuje pravidelný přísun vody a živin. Během vegetačního období musíme udržovat prostříháváním tvar stromu.

Jenže nesmíme zapomínat na důležitou věc, každá bonsaj je na pěstování mnohem náročnější než běžné pokojové rostliny. A kromě toho se pěstitelské zásahy projeví v plné kráse až po několika letech, takže vypiplat unikátní kus může trvat i desítky let.

Vyzkoušejte nejdříve fíkus!

Zkušení pěstitelé vám většinou už při nákupu poradí, jak s rostlinou zacházet. Nejlepší je začít s nenáročným a celkem obyčejným fíkusem. Ten je totiž poměrně odolný, vyžaduje méně pozornosti a není na zálivku tak citlivý. Vyberte si drobnolistý fíkus (Ficus pumila) nebo benjamína (Ficus benjaminii).

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet pěstování bonsají, určitě si nevybírejte strom, který u nás obvykle neroste. Mnohem snazší bude zvolit si takovou dřevinu, která se u nás běžně vyskytuje. Pokud vše dobře dopadne, můžete se později pustit i do pěstování tropických rostlin, které snášejí suchý vzduch a méně světla.

Zde najdete přehled druhů bonsají

Na pěstování a tvarování bonsají budete potřebovat speciální nářadí jako například různé druhy nůžek, misek, hnojiv, drátů a pod. Základní sada nářadí by měla obsahovat konkávní kleště a nůžky na prostřihávání.

Doporučujeme

Články odjinud