Také si pamatujete poučku z první třídy, když jste se učili množiny, že se nemají míchat jablka s hruškami? Rychle na ni zapomeňte, protože jablka a hrušky tvoří skvělou dvojici. A nyní na podzim je ideální čas si užít jejich skvělou chuť jak sólo, tak i v kombinaci.
Tekuté ovoce pro děti i dospělé
Našim dětem nejčastěji nabídneme jablíčka a hrušky jen pokrájené, k chroupání. My dospělí ale občas oceníme i ovoce v „tekuté“ formě – taková hruškovice je skvělá věc. Z jablek se sice „-ice“ nedělá, zato ale existuje skvělá pálenka calvados.
A pokud budete chtít udělat vaší drobotině radost a zahrada dala více jablíček, než vůbec můžete zužitkovat, vyrobte si mošt. Uvidíte, jak bude vašim nejmenším chutnat.
Jablečná i hrušková povidla
Povidla bývají nejčastěji švestková. Už jste ale ochutnali i jablečná, hrušková či jablečno-hrušková povidla? Že ne? Tak to o hodně přicházíte.
Máte-li nadúrodu jablek a hrušek, není nic jednoduššího, než si udělat povidla. Ta trocha námahy pak za ten klid stojí. A pokud máte kuchyňského robota, pak máte hromadu práce ušetřenu.
Jak na to?
Nejprve jablíčka a hrušky oloupejte. Pozor – slupky nevyhazujte, ale usušte a posléze namelte. Získáte super dobrý ovocný čaj…. A pokud vám nevadí kousky slupek v povidlech, pak můžete loupání pominout a překrájená jablíčka namlít či nastrouhat. Manžel dokonce dospěl tak daleko, že překrájená jablka nahází do mixéru a rozmixuje. Vznikne tím konzistence, dost podobná povidlům, a tím se ušetří fůra čas při rozvařování.
Nastrouhané či rozmixované ovoce povařte ve velkém hrnci, až se původní množství zredukuje cca na 2/3 původního objemu. Přidejte cukr dle chuti a můžete i koření – mletý hřebíček, kardamom, skořici…
Nebo nemusíte vůbec, a kořenit můžete až při použití podle momentální nálady. Rozhodně ale nezapomeňte přidat aspoň trošku kyseliny citronové kvůli konzervaci. Troubu si předehřejte na 85 stupňů a dejte do ní předehřát sklenice. Horká povidla naplňte do předehřátých sklenic, pevně uzavřete a dejte na 30 minut do trouby. Teplotu nezvyšujte. Stejným způsobem můžete připravit i hrušková povidla.
Křížaly – vzpomínka na dětství
Vzpomínáte rádi na expedice na půdu na chalupě, kde se na nitích sušily „náhrdelníky“ ze sušených jablek – křížal? Tak si je připravte sami! Kdo má sušičku ovoce, má práci usnadněnou. Jen počítejte s tím, že čas si vyžádá i sušička, jen vám usnadní práci, ale ten návrat do dětství za to stojí. Navíc, toto mlsání si můžete hojně dopřát naprosto bez výčitek svědomí.
Jedno jablko denně a nebudete znát doktora
Anglické přísloví praví, že ten, kdo denně sní jedno jablko, nebude znát svého lékaře. A je to pravda. Jablka jsou zdrojem vitamínů a vlákniny a ten, kdo sní denně jedno jablko, si nejen pochutná, ale prospěje tím celému organismu. Ne nadarmo se jim říká „kulatá lékárna“ – pomáhají naší střevní mikroflóře, stabilizují hladinu krevního cukru, posilují imunitu, pomáhají i srdci. Jablka určitě ocení i ti z nás, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Obsahují spoustu fosforu, a ten prospívá především těm, kteří pracují duševně. Zkrátka takový elixír mládí v sympatickém a velmi chutném balení.
Hrušky
I hrušky jsou pokladnicí zdraví. Na rozdíl od jablek hrušky se dají považovat za diuretikum (jsou močopudné) a mají mírně projímavý účinek (o tom se na vlastní kůži přesvědčil každý, kdo snědl více než tři hrušky naráz…)
Stejně tak, jako jablíčka, i hrušky najdete skoro v každé české zahrádce, a je to tak správně. Tatínkové z přebytků pálí hruškovici, maminky vaří povidla a děti je baští jen tak. A dobře dělají všichni. Hrušky (mluvme nyní o syrových) pomáhají těm, kteří trpí osteoporózou, pomáhá jako prevence ledvinových kamenů (a léčí již vzniklé). Obsahují spoustu draslíku, který nám prospívá.
Extrakt z hrušek se využívá i v kosmetice, takže díky hruškám má řada žen i krásnější pleť. Zkrátka – hrušky a jablka jsou skromné ovoce, které potkáme v kterékoli zahradě či aleji. A kromě toho, že si pochutnáme, nám bude vděčný i náš organismus. To ovšem není žádná novinka, už naše babičky dobře věděly, že když na puchýře, boláky či nežity přiloží slupku z hrušky, vše se rychleji a lépe zahojí.
Hruškové křížaly
Stejně jako z jablek, i z hrušek si můžete připravit chutné křížaly a uzobávat je i v zimě, kdy si čerstvé hrušky většina z nás nedopřává kvůli vysoké ceně. Až budete umlsávat vlastní výrobek, budete moci vzpomínat na to, jak krásný den byl, když jste si tyto křížaly připravovali, a přivoláte si léto aspoň do vzpomínek.