(Ne)bezpečná exotika. Jak ovoce vybírat a skladovat?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Domácí zdroje vitaminů v podobě tuzemského ovoce jsou přes zimu téměř vyschlé, tak saháme po tom, které vyrostlo mnohem blíže k rovníku.

(Ne)bezpečná exotika. Jak ovoce vybírat a skladovat?

Víme ale, jak ho nakupovat, jak skladovat a jaká to nese rizika? Přestože legislativa dovoz exotického ovoce do zemí Evropské unie přísně reguluje, může se stát, že se na pulty dostanou kousky, které by se prodávat neměly.

Jak vybírat?

Ovoce musí být především čerstvé – poznat to u druhů, které dobře neznáme, není vždy snadné, ale obecně se dá říct, že je dobré kupovat ovoce pevnější na dotek, které příjemně voní a je bez viditelných vad – natlučené, skvrnité nebo příliš měkké plody nechte raději v prodejně a nebojte se každý plod důkladně osahat.

Nákup a skladování

Tropické a subtropické ovoce kupujte raději mírně nedozrálé, většina exotických druhů při pokojové teplotě „dojde“.

Argument, že takto došlé ovoce už není tak lahodné jako dozrálé na stromech, je podle odborníků zcela lichý, protože se sklízí v nedozrálém stavu a následně bývá chemicky ošetřeno, aby vydrželo dalekou cestu za spotřebiteli, a s tím, že bude „docházet“, se od začátku počítá. Proto i obsah cenných látek v ovoci – v důsledku výše popsaného očekávaná exotická vitaminová bomba zdaleka není tak účinná jako třeba dobře uskladněné české jablko z minulé sezony.

Pokud chcete, aby si ovoce zachovalo nejen chuť, ale především tolik potřebné vitaminy, je důležité je dobře uchovávat – nejlépe jednotlivé druhy odděleně ve skle nebo plastu, v ledničce či v dobře větrané a suché spíži.


Znáte všechna rizika?

  • Nenechte se nachytat příznivou cenou, kterou prodejci sníží ve snaze prodat zboží „za zenitem“. Nikdy nekupujte ovoce nahnilé nebo se známkou plísně. Platí tady to samé co vždycky - i po vykrojení závadné části je už jednou napadené ovoce zásobárnou bakterií, které mohou vážně ohrozit zdraví.
  • Dalším rizikem konzumace mohou být alergické reakce nebo trávicí potíže, kterými tělo může reagovat na plody z jiných zeměpisných šířek. Z hlediska možných alergií (které se mohou projevit v jakémkoli věku) je exotické ovoce rizikové zvláště pro děti v období dospívání.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Dnes | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Včera | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

16. 1. | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

15. 1. | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…