Nejezte kančí maso, je radioaktivní!

Nejezte kančí maso, je radioaktivní!

Populace divokých prasat v Evropě se v posledních letech mnohonásobně zvětšila. Myslivci by však žádnou radost mít neměli. Zvláště v lesnatějších oblastech totiž tato zvířata konzumují houby a další plodiny, které jsou velmi bohaté na radioaktivní látky.

Laboratorní testy divočáků z Bavorského lesa u českých hranic prokázaly, že maso ulovených kusů bylo nepoživatelné kvůli vysoké koncentraci cesia137.

To se do střední Evropy dostalo po výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu. Mraky radioaktivní prvků dolétly do střední Evropy a zamořily nejen Bavorsko, ale také hraniční hory v České republice. Je velmi pravděpodobné, že radioaktivní divoká prasata pobíhají i po Česku.

V Německu už kvůli tomu vydali varování. Loni německé ministerstvo životního prostředí vyplatilo myslivcům 425 tisíc eur (asi 10,5 milionu korun) odškodného za kančí maso, které nemohlo být prodáno ke konzumaci, protože obsahovalo příliš mnoho radioaktivních prvků.

„V posledních letech se divoká prasata rapidně rozmnožila. Nejenže se pěstuje více kukuřice, ale jsou také teplejší zimy, což přispívá k jejich boomu,“ dodal mluvčí ministerstva.

Podle německých zákonů se nesmí prodávat ke konzumaci kančí maso, jehož intenzita radioaktivního záření dosahuje více než 600 becquerelů na kilogram masa. Kusy odlovené u českých hranic v Bavorském lese ale mají intenzitu záření až 7 000 tisíc becquerelů na kilogram. V Bavorsku se přitom radioaktivita u odlovených divokých prasat měří na sedmdesáti stanovištích.

Bohatým zdrojem radioaktivní prvků pocházejících z Černobylu jsou lesní plody, zvláště houby a borůvky. Divoká prasata si zvláště na houbách velmi pochutnávají.

ČTĚTE TAKÉ:
Monogamie je pro člověka nepřirozená!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud