Nejlepší triky, jak rychle zvládnout povánoční úklid

Nejlepší triky, jak rychle zvládnout povánoční úklid

Nákupy dárků a stromečku, pečení cukroví, výzdoba bytů, domů či zahrad, vyrábění adventních věnců... Nejnáročnější provoz bývá o svátcích vždycky v kuchyni. Na generální úklid je většinou čas až nakonec… Ostatně je to dobře. S čistou domácností se má vstupovat hlavně do nového roku. No ne?

Připečené zbytky v troubě

Jak na ni:

U trouby platí, že nejlépe se připečené špíny zbavíte ve chvíli, kdy trouba vychladne na bezpečnou teplotu. Z teplých stěn totiž nečistota pustí lépe, než když je úplně studená a nečistoty zaschlé.

Co použít:

Na otření použijte utěrku z mikrovlákna. Pokud však čistíte napečeniny po delší době, použijte speciální přípravky na čištění trub. Použít můžete ale i roztok z mýdla a vody. V obou případech přípravky aplikujte na stěny trouby a na přibližně deset minut troubu zapněte na 100 °C. Jakmile po vypnutí dosáhne bezpečné teploty, prostředek setřete. Na odstranění otisků prstů zvenku trouby postačí kvalitní utěrka z mikrovlákna s hrubším povrchem, která na sebe zároveň naváže i prach a mastnotu.

Pokračování 2 / 6

Dvířka kuchyňské linky

Jak na ně:

Znáte to, ruce od mouky a těsta a vy nutně potřebujete vyndat kuchyňské náčiní. Následkem jsou opatlaná dvířka a šuplíky. Jestli úklid děláte jen jednou za čas, vyplatí se použít prostředky a postupy vhodné pro konkrétní materiál. U většiny materiálů však platí, že by se neměly zbytečně namáčet, voda totiž může způsobit velké škody zvláště v místě okrajů desek a hran skříněk. Proto je nutné vodu vždy důkladně utřít utěrkou či hadříkem.

Co použít:

Pokud kuchyň pravidelně udržujete v čistotě, postačí vám jednorázové vlhčené kapesníčky určené pro čištění kuchyňských ploch. Vyvarujte se čisticích prostředků s hrubou strukturou, ty by mohly povrch nehezky poškrábat.

Pokračování 3 / 6

Zaneřáděné obklady

Jak na ně:

Nečistoty z obkladů setřete měkkou stranou houbičky nebo utěrkou z mikrovlákna namočenou ve vlažné vodě. Pokud se vám při pečení povedlo nalepit na obklady kousky těsta nebo třeba čokoládu, nepoužívejte na odškrabování ostré předměty. Hrozí totiž poškrábání, ve kterém by o to více ulpívaly nečistoty a bakterie.

Co použít, když chcete být eko:

Na zašlé spáry vezměte parní čistič. „Mikroskopicky malé částečky páry proniknou do těžko přístupných míst a uvolní i silně ulpívající nečistoty. Teploty nad 80 °C zahubí bakterie a odstraní vodní kámen, mastnotu a jiné,“ radí Vlastimil Firman ze společnosti Kärcher. Méně pohodlnou variantou je klasické použití zubního kartáčku a speciálního čisticího prostředku.

Pokračování 4 / 6

Zbytky v mikrovlnce

Jak na ni:

Zaschlé zbytky na nádobí jsou nepříjemné, ale zapečené jídlo na stěnách trouby spolu s mastnotou, to je opravdová hrůza. Třeba na mikrovlnku nemůžete vzít drátěnku a drhnout. Celou troubu byste si poškrábala. Zkuste proto ve vodě rozpustit prací prášek a omýt stěny trouby tímto roztokem. Dejte si ale pozor, aby byl prášek úplně rozpuštěný. Zrnka by vám mohla stěny poškodit.

Co použít, když chcete být eko:

Pokud do trouby nechcete používat prací prášek, vypomoci vám může i stará dobrá směs sody a octa. Dalším alternativním pomocníkem může být kuchyňská sůl, kterou necháte žárem zhnědnout. Zahřátá sůl na sebe mastnotu naváže. Pak jen stačí sůl vysát nebo vymést a vlhkým hadrem troubu vytřít.

Pokračování 5 / 6

Ošuntělá koupelna

Co použít, když chcete být eko:

Trápí-li vás zašedlé spáry mezi dlaždičkami, zkuste parní čištění. „Obyčejnou párou se zbavíte vodního kamene. Parní čistič se důkladně dostane i mezi dlaždičky a vyčistí všechny spáry či vydrhne vanu,“ radí Vlastimil Firman z Kärcheru.

Navíc je známo, že teploty nad 80 °C zahubí všechny bakterie, které v domácnosti můžete najít. Dezinfekce stostupňovou párou je dokonce i rychlá. Pára je připravena za pár minut od zapnutí parního čističe.

Pokračování 6 / 6

Na okna bez šmouh

Co použít, když chcete být eko:

Pokud se budete řídit radami našich babiček, tak do vody přilijete dvě deci octa a budete leštit okenní tabuli novinami. Okna sice budou bez poskvrny, ale pěkně se u toho nadřete.

Jak na ně:

Pokud se rozhodnete pro klasické mytí oken, pak do horké vody s přírodním mýdlem nebo jarem přidejte také citronovou šťávu, která pomůže s odmaštěním. Doleštit sklo pak můžete octem zředěným vodou nebo klasickým prostředkem na leštění skel.

Někdo v 5 litrech vody zase rozpouští pudink, který nějakým fíglem okna opravdu vyleští. Pokud se ale chcete pracnému leštění vyhnout úplně, můžete zkusit bateriové stěrky. Ty kvalitní nedělají šmouhy a zbytkovou špinavou vodu rovnou odsají, takže nebudete mít na podlaze spoustu kapek.

Doporučujeme

Články odjinud