Nejlepší vánoční recepty: Menu na Štědrý večer [Vánoce 2015]

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Štědrovečerní klasiku všichni dobře známe. Šéfkuchař Honza Matějka z restaurace Lví dvůr pro vás připravil dvě variace méně tradičních vánočních polévek a kapřích řízků.

TRADIČNÍ MENU

Sváteční hrachová polévka

4 porce - příprava: 30 minut + namáčení

* 250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu
* drůbeží nebo zeleninový vývar
* 200 ml smetany ke šlehání 33%
* 2 stroužky česneku
* sůl
* bílý pepř
* 4 plátky anglické slaniny
* majoránka

1. Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet.

2. V téže vodě jej vařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar.

3. Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte. Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny a rozemnutou majoránkou, podávejte s chlebovými krutony. Můžete také zakápnout trochou olivového oleje.

Smažené kapří řízky

4 porce - příprava: 30 minut

* 600 g kapřího filetu
* sůl
* hrubá mouka
* 3 vejce
* strouhanka
* rostlinný olej nebo sádlo na smažení

1. Filet pokrájejte na jednotlivé porce. Osušte je a dobře osolte.

2. Rybu obalte nejdřív v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance (vláčná a zároveň křupavá je z čerstvého pečiva).

3. Obalené porce kapra vkládejte do rozehřátého tuku (měla by ho být vyšší vrstva, ryba v něm musí opravdu plavat – pak ho tolik nenasákne) a zvolna smažte. Přebytečný tuk pak odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami. Podávejte s bramborovým salátem.

Bramborový salát

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 kg lojovitých brambor typu A, uvařených ve slupce
* 2 mrkve
* 2 petržele
* ¼ celeru
* 6 nakládaných okurek
* ocet
* sůl a pepř
* cukr
* 300 g mraženého hrášku
* majonéza a čerstvá petrželka

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky.

2. Kořenovou zeleninu uvařte ve vodě s trochou octa, cukru a soli doměkka. Vychladlou zeleninu pak také pokrájejte na malé kostičky, stejně jako nakládané okurky. Smíchejte vše v misce, přidejte hrášek, přilijte lák a ochuťte.

3. Ve větší míse vše promíchejte s majonézou (salát také lze odlehčit jogurtem nebo zakysanou smetanou), dochuťte a nechte aspoň hodinu (ideálně však přes noc) uležet, aby se všechny chutě krásně prolnuly.

NETRADIČNÍ MENU I.

Krémová polévka z kapra

4 porce - příprava: 60 minut

* dřeň z 1 vanilkového lusku
* 200 ml olivového oleje
* 1 větší skelet z kapra s hlavou
* 3 mrkve
* 1 malý celer
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček pepře
* 1-2 lžíce oleje
* 1/2 kelímku smetany 33%
* kůra a šťáva z 1/2 citronu
* 6 plátků toastového chleba
* 1 jablko Granny Smith
* sůl a čerstvě mletý pepř

Semínka vanilky dejte na noc do 150 ml olivového oleje. Skelet i hlavu pečte na 200 °C 12 minut. Do hrnce se 2 litry vody vložte skelet, 1 mrkev, půlku celeru, oloupanou cibuli, koření, osolte a přiveďte k varu. Zmírněte a vařte asi půl hodiny. Sceďte.

Zbytek zeleniny orestujte na oleji, přidejte do vývaru a vařte doměkka. Přidejte smetanu a rozmixujte. Dochušte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Toastový chléb nakrájejte, pokapejte olejem a upečte. Jablko nakrájejte na nudličky. Polévku na talířích pokapejte vanilkovým olejem a přidejte jablko a krutonky.

Smažený marinovaný kapr se salátem a řepou

4 porce - příprava: 3,5 hodiny

* filety z 1 kapra
* 4 lžíce dijonské hořčice
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce nasekaného kopru
* 1 větší červená řepa
* sůl
* 5 lžic hladké mouky
* 1 vejce
* 1 hrnek strouhanky
* olej na smažení
* rukola na ozdobení

SALÁT:
* 3 větší mrkve
* 1 menší celer (nebo půlka většího)
* 3 polévkové lžíce zakysané smetany
* šťáva z 1/2 citronu
* cukr podle potřeby

Filety rozkrájejte na jednotlivé porce a naložte je asi na 3 hodiny do marinády z hořčice, prolisovaného česneku a nasekaného kopru.

Řepu oloupejte, osolte, zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 185 °C asi 3 hodiny.

Z kapra před obalováním oškrábejte marinádu, obalte ho v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a usmažte na oleji dozlatova.

Upečenou řepu nechte vychladit, nakrájejte ji na kostičky a orestujte na oleji na pánvi.

Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte nahrubo, přidejte zakysanou smetanu, trochu citronové šťávy a dochuťte solí a pepřem, případně lehce doslaďte cukrem. Na talíře skládejte kousky ryby, trochu salátku, zdobte řepou a listy rukoly.

NETRADIČNÍ MENU II.

Polévka s fenyklem a rybími nočky

4 porce - příprava: 80 minut

* 1 větší skelet z kapra s hlavou
* 3 mrkve
* 1 malý celer
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček pepře
* 1 puk fenyklu

NOČKY:
* 150 g syrového lososa
* 2 plátky toastového chleba
* 1 vejce
* 1 lžíce nasekaného kopru nebo fenyklové natě
* sůl a čerstvě mletý pepř

Skelet i s hlavou dejte do předehřáté trouby na 200 °C na 10 až 12 minut. Na sporák postavte hrnec se 2 litry studené vody a vložte do ní skelet, jednu očištěnou mrkev, půlku celeru, oloupanou cibuli, koření, osolte a přiveďte k varu.

Potom plamen ztlumte, vařte asi půl hodiny a pak vývar sceďte. Zbytek mrkve a celeru nakrájejte na kostičky, fenykl na slabé proužky a dejte vařit doměkka. Vývar dochuťte solí a pepřem.

Na nočky: maso z lososa dejte do mixéru, přidejte toastový chléb, vejce, sůl, kopr a rozmixujte. Potom lžící tvořte malé noky a vařte je samostatně v osolené vodě asi 3 minuty. Polévku servírujte s noky a fenyklovou natí.

Filátko a pyré s kaštany

4 porce - příprava: 70 minut

* filety z 1 kapra
* olej na pečení
* 200 g růžičkové kapusty
* 200 g upečených jedlých kaštanů (nemusejí být)
* 1 lžíce másla

PYRÉ:
* 1 kg brambor typu B, C
* 300 ml plnotučného mléka
* 3 oříšky másla
* strouhaná kůra z 1 citronu

OMÁČKA:
* 500 ml rybího vývaru
* 200 ml bílého vína
* 200 ml smetany 33%
* cukr podle chuti
* sůl a mletý pepř

Filety nakrájejte na porce.

Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Slijte je, přidejte mléko a máslo a vyšlehejte. Do teplého pyré vmíchejte citronovou kůru. Očistěte růžičky kapusty, rozpulte je, dejte na 7 minut do vroucí vody a pak je na lžíci másla společně s rozpůlenými kaštany orestujte a osolte.

Maso osolte a na rozpálené pánvi na oleji opečte nejprve kůží dolů, po 3 až 4 minutách otočte a dopečte z druhé strany.

Rybí vývar spolu s vínem zredukujte na polovinu, přidejte smetanu a svařte. Dochuťte solí a pepřem a zašlehejte dvě lžíce másla. Na talíře rozdělte filátka, přidejte pyré, kapustu a kaštany a přelijte omáčkou.

Články vyšly v časopise F.O.O.D. a v jeho vánoční příloze.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…