Nejlepší vánoční recepty: Originální vánoční cukroví

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vánoční cukroví nemusejí představovat jen vosí hnízda, linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Vyzkoušejte nové druhy a potěšte mlsné jazýčky svých ratolestí. Můžete se vsadit, že s těmito recepty budete letos za hvězdu i u tchyně.

Pomerančové pusinky, Čokoládové placičky

Pomerančové pusinky

25-30 kousků - příprava: 50 minut + chlazení

* 175 g změklého másla
* 30 g moučkového cukru
* 1 balíček vanilkového cukru
* 150 g hladké mouky
* 25 g kukuřičného škrobu

NA NÁPLŇ:
* 60 g změklého másla
* 125 g moučkového cukru
* 2 lžíce pomerančové šťávy
* jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biopomeranče

Máslo a oba cukry vyšlehejte v misce dohladka, do směsi zapracujte mouku a škrob a ještě důkladně prošlehejte. Těsto přemístěte do zdobicího sáčku s velkou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky velké 2 až 2,5 cm v průměru. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut a pak je nechte zcela vychladnout. Všechny ingredience na náplň smíchejte a důkladně prošlehejte do hladkého krému, který dejte vychladit do ledničky alespoň na 2 hodiny. Potom jím slepujte pusinky vždy po dvou k sobě. Uchovejte v chladu a suchu.

Čokoládové placičky

40-50 kousků - příprava: 50 minut

* 350 g mouky
* 70 g kakaa
* 2 lžičky prášku do pečiva
* špetka soli
* 250 g změklého másla
* 225 g krupicového cukru
* 125 g hnědého cukru
* 2 vejce
* 50 g tmavé čokolády nasekané na malé kousky
* 50 g bílé čokolády nasekané na malé kousky
* 250 g sušených třešní nebo jiného sušeného ovoce

Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Máslo a oba cukry důkladně utřete dohladka, přidejte vejce a nakonec do másla zapracujte kakaovou směs. Přidejte kousky čokolády a sušené ovoce a zlehka promíchejte. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte z těsta placičky a pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

  • Pokud vás naše recepty zaujaly, další najdete přehledně rozčleněné do kapitol. Pohodlně se na ně dostanete z tohoto boxíku:
Následující »

Další články z rubriky

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Dnes | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Včera | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…