Nejlepší vánoční recepty: Originální vánoční cukroví

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vánoční cukroví nemusejí představovat jen vosí hnízda, linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Vyzkoušejte nové druhy a potěšte mlsné jazýčky svých ratolestí. Můžete se vsadit, že s těmito recepty budete letos za hvězdu i u tchyně.

Pomerančové pusinky, Čokoládové placičky

Pomerančové pusinky

25-30 kousků - příprava: 50 minut + chlazení

* 175 g změklého másla
* 30 g moučkového cukru
* 1 balíček vanilkového cukru
* 150 g hladké mouky
* 25 g kukuřičného škrobu

NA NÁPLŇ:
* 60 g změklého másla
* 125 g moučkového cukru
* 2 lžíce pomerančové šťávy
* jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biopomeranče

Máslo a oba cukry vyšlehejte v misce dohladka, do směsi zapracujte mouku a škrob a ještě důkladně prošlehejte. Těsto přemístěte do zdobicího sáčku s velkou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky velké 2 až 2,5 cm v průměru. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut a pak je nechte zcela vychladnout. Všechny ingredience na náplň smíchejte a důkladně prošlehejte do hladkého krému, který dejte vychladit do ledničky alespoň na 2 hodiny. Potom jím slepujte pusinky vždy po dvou k sobě. Uchovejte v chladu a suchu.

Čokoládové placičky

40-50 kousků - příprava: 50 minut

* 350 g mouky
* 70 g kakaa
* 2 lžičky prášku do pečiva
* špetka soli
* 250 g změklého másla
* 225 g krupicového cukru
* 125 g hnědého cukru
* 2 vejce
* 50 g tmavé čokolády nasekané na malé kousky
* 50 g bílé čokolády nasekané na malé kousky
* 250 g sušených třešní nebo jiného sušeného ovoce

Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Máslo a oba cukry důkladně utřete dohladka, přidejte vejce a nakonec do másla zapracujte kakaovou směs. Přidejte kousky čokolády a sušené ovoce a zlehka promíchejte. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte z těsta placičky a pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

  • Pokud vás naše recepty zaujaly, další najdete přehledně rozčleněné do kapitol. Pohodlně se na ně dostanete z tohoto boxíku:
Následující »

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…