Nejoblíbenější klasika: hovězí maso

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hovězí maso není jen surovina na nedělní oběd, hodí se pro většinu příležitostí. Podívejte se s námi na ty nejklasičtější (a samozřejmě nejlepší) recepty z něj!

Penne s hovězím ragú a houbami

4 porce - příprava: 45 minut + dušení

* 750 g hovězího hrudí
* rostlinný olej
* 1 cibule
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 1 mrkev
* 200 g hub pečárek nebo malých žampionů
* 100 g rajčatového protlaku
* 800 ml hovězího vývaru
* bobkový list
* sůl a pepř
* čerstvá majoránka
* 400 g těstovin penne
* parmazán

Maso odblaňte a nakrájejte na kostky. Pak ho v hrnci nechte na oleji zatáhnout. Přidejte na kousky nakrájenou cibuli, celer a mrkev a restujte, až začne měknout. Vmíchejte očištěné žampiony a orestujte. Přidejte protlak, vývar a bobkový list. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání nechte asi 1,5 až 2 hodiny lehce probublávat. Čtvrt hodiny před dokončením vmíchejte majoránku (část si nechte na ozdobení). Podávejte s těstovinami uvařenými podle návodu na obalu a nastrouhaným parmazánem.

Náš TIP: S dochucováním ragú se dá dobře experimentovat: místo majoránky zkuste třeba tymián, parmazán zase můžete vyměnit za sýr pecorino.


Salát s roštěncem

4 porce - příprava: 25 minut + marinování

* 500 g vysokého roštěnce
* čerstvý tymián a šalvěj
* 50 g másla
* 600 g zelených salátů
* 1/2 bílé ředkve
* 1 červená cibule
* olivový olej
* sůl Maldon
* čerstvě mletý pepř

Maso nakrájejte na tenké plátky a nechte hodinu marinovat s bylinkami. Okapané zprudka opečte dokřupava. Plátky sejměte, poklaďte máslem a udržujte v teple. Operte zelené saláty a smíchejte s nasekanou cibulí a trochou olivového oleje. Steaky dochuťte mletým pepřem a solí Maldon, která dodá masu lehce uzený nádech.


Flank steak na cibuli

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 kg hovězího pupku
* rostlinný olej
* 300 g šalotek
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 3 lžíce bílého vína
* 2 lžíce másla

Maso nechte ohřát na pokojovou teplotu. Šalotky očistěte a nakrájejte na poloviny až čtvrtiny, podle jejich velikosti. Maso osolte, opepřete a zprudka opečte z každé strany 3 až 4 minuty na rozpálené pánvi. Vyjměte a udržujte v teple. Ve výpeku zredukujte víno a restujte šalotky, až změknou a začnou jim hnědnout okraje. Pánev stáhněte z ohně a vmíchejte do omáčky studené máslo. Podávejte se šťouchanými bramborami.


Rostbíf s portugalskými bramborami

4 porce - příprava: 80 minut + naložení

* 750 g nízkého roštěnce
* sůl a pepř
* sladká paprika
* 3 lžíce dijonské hořčice
* 3 lžíce worcesterské omáčky
* 100 ml oleje
* 600 g malých brambor
* 200 ml panenského olivového oleje
* rozmarýn
* mořská sůl

Maso naložte den předem. Ze všech stran ho osolte, opepřete, poprašte sladkou paprikou a potřete dijonskou hořčicí s worcesterem. Pomocí vidličky do masa zapracujte všechna ochucovadla. Provázkem svažte do úhledného válečku, potřete olejem, přiklopte pokličkou a nechte v ledničce. Troubu zapněte na 150 °C a pečte 40 minut. Po vyjmutí nechte ještě asi 10 minut odpočinout a potom krájejte na tenké plátky. Brambory uvařte na loupačku. Lehce rozehřejte olivový olej s lístky rozmarýnu a trochou mořské soli. Uvařené brambory hranou dlaně na prkénku „rozpraskněte“ a vložte asi na 10 minut do oleje.


Hovězí karbanátek s domácími hranolky

4 porce - příprava: 30 minut

* 600 g mletého hovězího masa (1 : 1 z plece a kýty)
* 3 žloutky
* 2 šalotky
* 2 lžíce kaparů
* 2 lžíce cornichonek (pálivých nakládaných okurek)
* hrst plocholisté petržele
* worcesterská omáčka
* dijonská hořčice
* tabasko
* sůl a pepř
* 600 g brambor typu A
* slunečnicový olej

Maso smíchejte se žloutky, nasekanými šalotkami, kapary, cornichonkami, petrželí, worcesterem, hořčicí a tabaskem. Dochuťte solí a pepřem. Tvořte karbanátky a opečte je na oleji. Podávejte s domácími hranolky. Při jejich smažení si dávejte pozor na teplotu oleje, slunečnicový se snadno přepaluje.


Hovězí roštěná s kostí na grilu

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 kg hovězí roštěné s kostí
* rostlinný olej
* 50 g másla
* hrubá mořská sůl a čerstvě mletý čtyřbarevný pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Maso pokojové teploty promněte prsty a po obou stranách zprudka nechte zatáhnout na rozpálené pánvi, z každé strany 2 až 3 minuty podle tloušťky plátku. Pak maso vložte na 5 minut do trouby. Vyjměte, poklaďte plátky másla a nechte v teple ještě 10 minut odpočinout. Osolte a opepřete. (Tento řez masa s dlouhou kostí a ponechaným tukovým krytím se nazývá Thick beef chop, je to vlastně „hovězí kotleta“.)

V pondělí: Originální přílohy k hovězímu masu


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…