Nejoblíbenější omáčky k masu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V tradiční české kuchyni nesmí chybět svíčková nebo koprovka. Přinášíme vám hned několik osvědčených tipů, nejen na sváteční rodinný oběd.

Šípková omáčka

4 porce - příprava: 80 minut

* 70 g anglické slaniny
* 2 cibule
* 1 kg kančí plece
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 2 rajčata
* 2 lžičky mleté skořice
* 8 kuliček jalovce
* 10 kuliček pepře
* 6 kuliček nového koření
* tymián a majoránka
* 30 g krupicového cukru
* 200 ml šípkového pyré
* 50 g švestkových povidel
* 300 ml červeného suchého vína
* 1,5 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 1 citron

Kousky slaniny a nasekanou cibuli orestujte, přidejte nakrájenou kančí plec a osmažte ji. Maso vyjměte a na cibuli přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky, koření, cukr a nechte zkaramelizovat. Vmíchejte šípkové pyré, švestková povidla a červené víno, vraťte zpět maso. Duste za občasného podlévání vývarem, dokud maso nezměkne, bude to trvat asi 60 minut. Potom maso zase vyjměte, omáčku najemno rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s masem a houskovým knedlíkem nebo kroketami.

Náš TIP: Do omáčky můžete přidat i strouhaný perník, jako to dělávaly naše babičky.


Segedínský guláš

4 porce - příprava: 80 minut

* 40 g sádla
* 3 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 kg vepřové plece
* 30 g hladké mouky
* sůl a pepř
* kmín podle chuti
* 20 g sladké papriky
* 3 bobkové listy
* 400 g bílého zelí ve sladkokyselém nálevu
* 250 ml zakysané smetany

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte nakrájené maso, orestujte a zaprašte moukou. Osolte, opepřete, přidejte koření a za občasného podlévání duste 60 minut. Přidejte zelí a duste 15 minut, vmíchejte smetanu. Podávejte s knedlíkem.


Rajská omáčka

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 1 kg zadního hovězího masa
* 50 g špeku
* 1 cibule
* 2 mrkve
* 4 kuličky nového koření
* 5 kuliček pepře
* 3 bobkové listy
* tymián podle chuti
* sůl
* 115 g rajčatového protlaku
* 200 ml smetany 33%
* 60 g krupicového cukru
* 1 citron
* mletá skořice podle chuti

Maso uvařte doměkka, bude to trvat nejméně 2 hodiny. Když ho slijete, získáte vývar. Najemno nakrájený špek orestujte a přidejte nasekanou cibuli, nechte zesklovatět. Vmíchejte mrkev nakrájenou na menší kousky, podlijte vývarem, přidejte koření a sůl a poduste. Když je mrkev měkká, vmíchejte protlak, smetanu a cukr a povařte. Vyjměte bobkový list a omáčku najemno rozmixujte. Dochuťte citronem. Podávejte s houskovým knedlíkem a hovězím masem.


Koprová omáčka s hovězím

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

* 1 kg hovězí plece (zadní)
* 40 g másla
* 30 g hladké mouky
* 60 g krupicového cukru
* sůl
* 60 ml octa
* 200 ml smetany 33%
* 30 g čerstvého nasekaného kopru
* 4 vejce

Hovězí maso vařte při nízké teplotě doměkka, alespoň 2 hodiny. Podle potřeby dolijte vodu, zůstane vám hovězí vývar. Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte mouku, orestujte na světlou jíšku, poté zalijte vývarem a nechte asi 20 minut vařit na mírném plameni. Přidejte cukr, sůl a ocet. Zalijte smetanou a vařte asi 5 minut, na poslední chvíli před odstavením z plotny přidejte nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte. Podávejte s houskovým knedlíkem, plátky hovězího masa a vejcem uvařeným natvrdo.

Náš TIP: Uvaříte-li maso ve tlakovém hrnci, zkrátíte tím dobu přípravy. Může být hotové už za 30 minut.


Svíčková omáčka

4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení

* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 1 cibule
* 2 hřebíčky
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček pepře
* 3 kuličky nového koření
* špetka šalvěje
* tymián podle chuti
* 40 ml octa
* 1 kg hovězí svíčkové
* 100 g špeku
* 50 g másla
* 200 ml smetany 33%
* 1/2 citronu
* 40 g krupicového cukru
* sůl a pepř

Připravte si lák. Očistěte a nakrájejte zeleninu. Vložte ji do hrnce, přisypte koření, přilijte ocet a vařte asi 20 minut. Maso prošpikujte a zalijte vychladlým lákem a nechte přes noc odležet. Pak maso vyjměte, lák přeceďte a zeleninu zpěňte na polovině másla. Přidejte ji k masu do pekáčku a pečte při 180 °C asi dvě hodiny, podlévejte lákem. Maso dejte stranou, vyjměte koření a vmíchejte smetanu. Na pánvi rozehřejte zbylé máslo, zasypte cukrem a připravte karamel. Vmíchejte ho do omáčky, povařte, rozmixujte a dochuťte. Podávejte s knedlíky.

Recepty na knedlíky a krokety najdete ZDE.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…