Není šunka jako šunka. Nekupujte osolenou vodu! Radí Petr Havlíček

| Autor: MK | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přijít k pultu s masnými výrobky a snažit se vybrat tu pravou šunku, může být někdy opravdu náročné. Na cedulkách se kromě ceny a názvu často nepíše nic dalšího. Víte ale, na co se ptát, nebo co přesně by vás na popisu mělo zajímat?

Není šunka jako šunka. Nekupujte osolenou vodu! Radí Petr Havlíček

Specialisté na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám poradí, která kritéria jsou důležitá při výběru té správné šunky ve videoseriálu Vím, co jím.

„Při výběru šunky je vhodné volit mezi šunkami výběrovými nebo ještě lépe nejvyšší kvality. Na rozdíl od šunky standardní jakosti nesmí obsahovat škroby, barviva a rostlinné bílkoviny. Zároveň mají i vyšší podíl čistých svalových bílkovin, tedy obsahují více kvalitního masa,” uvádí dietoložka Karolína Hlavatá základní pravidlo pro výběr šunky. Dále je potřeba sledovat množství tuku a obsah soli. Jak podíl tuku, tak obsah soli je u dobré šunky co nejnižší. U soli je horní hranice přijatelného množství 3 %.

Chcete více kvalitního masa? Volte šunky vyšší jakosti

Česká legislativa dělí šunky do tří tříd podle jakosti: třída standard, výběrová a šunka nejvyšší jakosti.

• Standardní šunky musí obsahovat minimálně 10 % čistých svalových bílkovin a 70 % masa.

• Výběrové šunky obsahují minimálně 13 % svalových bílkovin a 80 % masa.

• Šunky nejvyšší jakosti obsahují 16 % čistých svalových bílkovin a obsah masa je 90 %.

Nakupujte i očima

Veškeré informace o složení šunky by měly být uvedeny nebo by vám je obsluha měla na požádání poskytnout. Pokud tomu tak ale není, zkuste šunku alespoň důkladně prozkoumat vizuálně. Musí být patrná svalová kresba. Nejlepší je, pokud je šunka celosvalová. Čím drobněji je svalovina řezána, tím šunka většinou obsahuje víc vody a bude se jednat o šunku standardní nebo maximálně výběrovou. Šunka by neměla být nadměrně orosená, i když při vyšších teplotách se orosí každá, a měla by mít narůžovělou barvu. Leckdy stačí znát alespoň výrobce. I to je v dnešní době vodítkem.


Víte, jak správně vybírat v obchodě pečivo? Poradí vám Petr Havlíček.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Tohle snad už ví skoro každý člověk. Irenka21 9. 9. 2013 | 23:28

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Dnes | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Včera | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…