Není šunka jako šunka. Nekupujte osolenou vodu! Radí Petr Havlíček

| Autor: MK | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přijít k pultu s masnými výrobky a snažit se vybrat tu pravou šunku, může být někdy opravdu náročné. Na cedulkách se kromě ceny a názvu často nepíše nic dalšího. Víte ale, na co se ptát, nebo co přesně by vás na popisu mělo zajímat?

Není šunka jako šunka. Nekupujte osolenou vodu! Radí Petr Havlíček

Specialisté na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám poradí, která kritéria jsou důležitá při výběru té správné šunky ve videoseriálu Vím, co jím.

„Při výběru šunky je vhodné volit mezi šunkami výběrovými nebo ještě lépe nejvyšší kvality. Na rozdíl od šunky standardní jakosti nesmí obsahovat škroby, barviva a rostlinné bílkoviny. Zároveň mají i vyšší podíl čistých svalových bílkovin, tedy obsahují více kvalitního masa,” uvádí dietoložka Karolína Hlavatá základní pravidlo pro výběr šunky. Dále je potřeba sledovat množství tuku a obsah soli. Jak podíl tuku, tak obsah soli je u dobré šunky co nejnižší. U soli je horní hranice přijatelného množství 3 %.

Chcete více kvalitního masa? Volte šunky vyšší jakosti

Česká legislativa dělí šunky do tří tříd podle jakosti: třída standard, výběrová a šunka nejvyšší jakosti.

• Standardní šunky musí obsahovat minimálně 10 % čistých svalových bílkovin a 70 % masa.

• Výběrové šunky obsahují minimálně 13 % svalových bílkovin a 80 % masa.

• Šunky nejvyšší jakosti obsahují 16 % čistých svalových bílkovin a obsah masa je 90 %.

Nakupujte i očima

Veškeré informace o složení šunky by měly být uvedeny nebo by vám je obsluha měla na požádání poskytnout. Pokud tomu tak ale není, zkuste šunku alespoň důkladně prozkoumat vizuálně. Musí být patrná svalová kresba. Nejlepší je, pokud je šunka celosvalová. Čím drobněji je svalovina řezána, tím šunka většinou obsahuje víc vody a bude se jednat o šunku standardní nebo maximálně výběrovou. Šunka by neměla být nadměrně orosená, i když při vyšších teplotách se orosí každá, a měla by mít narůžovělou barvu. Leckdy stačí znát alespoň výrobce. I to je v dnešní době vodítkem.


Víte, jak správně vybírat v obchodě pečivo? Poradí vám Petr Havlíček.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Tohle snad už ví skoro každý člověk. Irenka21 9. 9. 2013 | 23:28

Další články z rubriky

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Včera | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Včera | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

15. 8. | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

13. 8. | Upravit si zahradu v japonském stylu není problém, pokud máte cit pro řád a harmonii. Výhodou je,…