Není šunka jako šunka. Nekupujte osolenou vodu! Radí Petr Havlíček

| Autor: MK | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přijít k pultu s masnými výrobky a snažit se vybrat tu pravou šunku, může být někdy opravdu náročné. Na cedulkách se kromě ceny a názvu často nepíše nic dalšího. Víte ale, na co se ptát, nebo co přesně by vás na popisu mělo zajímat?

Není šunka jako šunka. Nekupujte osolenou vodu! Radí Petr Havlíček

Specialisté na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám poradí, která kritéria jsou důležitá při výběru té správné šunky ve videoseriálu Vím, co jím.

„Při výběru šunky je vhodné volit mezi šunkami výběrovými nebo ještě lépe nejvyšší kvality. Na rozdíl od šunky standardní jakosti nesmí obsahovat škroby, barviva a rostlinné bílkoviny. Zároveň mají i vyšší podíl čistých svalových bílkovin, tedy obsahují více kvalitního masa,” uvádí dietoložka Karolína Hlavatá základní pravidlo pro výběr šunky. Dále je potřeba sledovat množství tuku a obsah soli. Jak podíl tuku, tak obsah soli je u dobré šunky co nejnižší. U soli je horní hranice přijatelného množství 3 %.

Chcete více kvalitního masa? Volte šunky vyšší jakosti

Česká legislativa dělí šunky do tří tříd podle jakosti: třída standard, výběrová a šunka nejvyšší jakosti.

• Standardní šunky musí obsahovat minimálně 10 % čistých svalových bílkovin a 70 % masa.

• Výběrové šunky obsahují minimálně 13 % svalových bílkovin a 80 % masa.

Šunky nejvyšší jakosti obsahují 16 % čistých svalových bílkovin a obsah masa je 90 %.

Nakupujte i očima

Veškeré informace o složení šunky by měly být uvedeny nebo by vám je obsluha měla na požádání poskytnout. Pokud tomu tak ale není, zkuste šunku alespoň důkladně prozkoumat vizuálně. Musí být patrná svalová kresba. Nejlepší je, pokud je šunka celosvalová. Čím drobněji je svalovina řezána, tím šunka většinou obsahuje víc vody a bude se jednat o šunku standardní nebo maximálně výběrovou. Šunka by neměla být nadměrně orosená, i když při vyšších teplotách se orosí každá, a měla by mít narůžovělou barvu. Leckdy stačí znát alespoň výrobce. I to je v dnešní době vodítkem.


Víte, jak správně vybírat v obchodě pečivo? Poradí vám Petr Havlíček.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Tohle snad už ví skoro každý člověk. Irenka21 9. 9. 2013 | 23:28

Další články z rubriky

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Dnes | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Včera | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Včera | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

21. 11. | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…