Není šunka jako šunka. Nekupujte osolenou vodu! Radí Petr Havlíček

| Autor: MK | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přijít k pultu s masnými výrobky a snažit se vybrat tu pravou šunku, může být někdy opravdu náročné. Na cedulkách se kromě ceny a názvu často nepíše nic dalšího. Víte ale, na co se ptát, nebo co přesně by vás na popisu mělo zajímat?

Není šunka jako šunka. Nekupujte osolenou vodu! Radí Petr Havlíček

Specialisté na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám poradí, která kritéria jsou důležitá při výběru té správné šunky ve videoseriálu Vím, co jím.

„Při výběru šunky je vhodné volit mezi šunkami výběrovými nebo ještě lépe nejvyšší kvality. Na rozdíl od šunky standardní jakosti nesmí obsahovat škroby, barviva a rostlinné bílkoviny. Zároveň mají i vyšší podíl čistých svalových bílkovin, tedy obsahují více kvalitního masa,” uvádí dietoložka Karolína Hlavatá základní pravidlo pro výběr šunky. Dále je potřeba sledovat množství tuku a obsah soli. Jak podíl tuku, tak obsah soli je u dobré šunky co nejnižší. U soli je horní hranice přijatelného množství 3 %.

Chcete více kvalitního masa? Volte šunky vyšší jakosti

Česká legislativa dělí šunky do tří tříd podle jakosti: třída standard, výběrová a šunka nejvyšší jakosti.

• Standardní šunky musí obsahovat minimálně 10 % čistých svalových bílkovin a 70 % masa.

• Výběrové šunky obsahují minimálně 13 % svalových bílkovin a 80 % masa.

• Šunky nejvyšší jakosti obsahují 16 % čistých svalových bílkovin a obsah masa je 90 %.

Nakupujte i očima

Veškeré informace o složení šunky by měly být uvedeny nebo by vám je obsluha měla na požádání poskytnout. Pokud tomu tak ale není, zkuste šunku alespoň důkladně prozkoumat vizuálně. Musí být patrná svalová kresba. Nejlepší je, pokud je šunka celosvalová. Čím drobněji je svalovina řezána, tím šunka většinou obsahuje víc vody a bude se jednat o šunku standardní nebo maximálně výběrovou. Šunka by neměla být nadměrně orosená, i když při vyšších teplotách se orosí každá, a měla by mít narůžovělou barvu. Leckdy stačí znát alespoň výrobce. I to je v dnešní době vodítkem.


Víte, jak správně vybírat v obchodě pečivo? Poradí vám Petr Havlíček.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Tohle snad už ví skoro každý člověk. Irenka21 9. 9. 2013 | 23:28

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…